Σάββατο 23 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
Συνηθισμένα λάθη και πώς να αποφευχθούν

Motion Team

Η διαδικασία των δηλώσεων στο Κτηματολόγιο, με τους μικροϊδιοκτήτες να πρέπει να δηλώνουν με ακρίβεια και κάθε λεπτομέρεια όλα τα δικαιώματα, έχει αποδειχθεί δαιδαλώδης. Μπροστά στις δυσκολίες και στην πιθανότητα λάθους που θα επιφέρει νέες «περιπέτειες» και πρόστιμα, πολλοί είναι αυτοί που πληρώνουν αδρά δικηγόρους και λογιστές για να τους συμπληρώσουν τις δηλώσεις.

Την ίδια στιγμή, είναι ο ίδιος ο εισπρακτικός χαρακτήρας της διαδικασίας σύνταξης του Κτηματολογίου που αφήνει πολλά περιθώρια «λαθών» και «παρερμηνειών», καθώς σε κάποιες ιδιάζουσες περιπτώσεις πολλοί είναι εκείνοι που πληρώνουν διπλά και τριπλά.

Ο «Ρ» σήμερα δημοσιεύει μερικά από τα πιο συνηθισμένα λάθη στη συμπλήρωση των δηλώσεων για ορισμένες ειδικές περιπτώσεις, προκειμένου να γνωρίζουν οι μικροϊδιοκτήτες τι πρέπει να κάνουν:

ΛΑΘΟΣ: Για ένα σπίτι που έχει αποκτηθεί με πολλούς τίτλους, ο πολίτης συμπληρώνει διαφορετικό έντυπο και πληρώνει τέλος κτηματογράφησης για κάθε διαφορετικό συμβόλαιο.

ΣΩΣΤΟ: Εάν το ίδιο δικαίωμα έχει αποκτηθεί διαδοχικά με περισσότερα από ένα συμβόλαια (π.χ. πλήρης κυριότητα 100% που αποκτήθηκε με αποδοχή κληρονομιάς κατά 25% και γονική παροχή κατά 25% και δωρεά εν ζωή κατά 50% ) τότε πρέπει να κατατεθούν όλα τα συμβόλαια στα οποία έχει συμβληθεί ο δικαιούχος και όχι μόνο το τελευταίο από αυτά. Στο έντυπο «Στοιχεία ακινήτου-Στοιχεία δικαιώματος» υπάρχει χώρος για τρεις διαφορετικούς τίτλους και αν αυτός δεν επαρκεί μπορεί να χρησιμοποιηθεί επί πλέον σελίδα. Για ένα είδος δικαιώματος πάνω σε ένα ακίνητο, το τέλος κτηματογράφησης καταβάλλεται μόνο μία φορά.

ΛΑΘΟΣ: Ο δικαιούχος γνωρίζει, ότι η αποθήκη αποτελεί παρακολούθημα του διαμερίσματος αλλά πληρώνει τέλος κτηματογράφησης «καλού-κακού».

ΣΩΣΤΟ: Οι αποθήκες, οι θέσεις στάθμευσης και άλλοι βοηθητικοί χώροι που αποτελούν παρακολουθήματα των οριζοντίων ιδιοκτησιών δηλαδή δεν έχουν ποσοστό συνιδιοκτησίας στο οικόπεδο, γράφονται στο ίδιο έντυπο «Στοιχεία ακινήτου-Στοιχεία δικαιώματος» με τα στοιχεία του διαμερίσματος. Οι χώροι αυτοί στα συμβόλαια των διαμερισμάτων και των καταστημάτων περιγράφονται ως χώροι που ο εκάστοτε ιδιοκτήτης του διαμερίσματος έχει δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης. Για αυτούς τους χώρους δεν καταβάλλεται τέλος κτηματογράφησης.

ΛΑΘΟΣ: Δηλώνονται από τους διαχειριστές των πολυκατοικιών τα θυρωρεία, τα πλυσταριά και άλλοι χώροι που είναι κοινόχρηστοι.

ΣΩΣΤΟ: Στο Κτηματολόγιο δηλώνονται μόνον οι αυτοτελείς οριζόντιες ιδιοκτησίες που υπάρχουν στις πολυκατοικίες και έχουν ποσοστό συνιδιοκτησίας στο οικόπεδο. Οι κοινόχρηστοι χώροι δε δηλώνονται.

ΛΑΘΟΣ: Μερικοί πολίτες δηλώνουν δικαίωμα υψούν θέλοντας να κατοχυρώσουν τον «αέρα» της οικοδομής.

ΣΩΣΤΟ: «Αέρας» είναι η δυνατότητα προσθήκης σε οικοδομή μέχρι να εξαντληθεί ο συντελεστής δόμησης. Στο Κτηματολόγιο δηλώνεται το ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΥΨΟΥΝ μόνον εφόσον αυτό προβλέπεται στη σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας σαν μελλοντικός όροφος και έχει ποσοστό συνιδιοκτησίας στο οικόπεδο. Δε δηλώνεται στις μονοκατοικίες. Δε δηλώνεται στις πολυκατοικίες εάν δεν περιγράφεται ως αυτοτελής οριζόντια ιδιοκτησία.

ΛΑΘΟΣ: Δηλώνεται ένα διαμέρισμα ενώ στα συμβόλαια περιγράφονται δύο χωριστές οριζόντιες ιδιοκτησίες με διαφορετικό ποσοστό συνιδιοκτησίας στο οικόπεδο.

ΣΩΣΤΟ: Νομικά πρόκειται για δύο αυτοτελείς οριζόντιες ιδιοκτησίες και πρέπει να δηλώνονται σε ξεχωριστά έντυπα «Στοιχεία ακινήτου-Στοιχεία δικαιώματος» και να καταβάλλεται τέλος κτηματογράφησης για κάθε μια από αυτές. Εάν ο ιδιοκτήτης επιθυμεί τη συνένωση των δύο οριζοντίων ιδιοκτησιών, θα πρέπει να κάνει τροποποίηση της σύστασης οριζοντίων ιδιοκτησιών με συμβολαιογραφική πράξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ