Σάββατο 23 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Αναμέτρηση με τις εργολαβίες - κάτεργα της ΔΕΗ

Συγκέντρωση προχτές στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας

Από παλιότερη κινητοποίηση του Συνδικάτου για τις συνθήκες δουλειάς στις εργολαβίες στους ΑΗΣ της ΔΕΗ
Από παλιότερη κινητοποίηση του Συνδικάτου για τις συνθήκες δουλειάς στις εργολαβίες στους ΑΗΣ της ΔΕΗ
Με μαχητική συγκέντρωση, το πρωί της Πέμπτης, στην πύλη του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, οι εργαζόμενοι απαίτησαν να μπει τέρμα στην αυθαιρεσία των εργολάβων που δραστηριοποιούνται σε όλους τους ΑΗΣ και τα Ορυχεία της ΔΕΗ στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.

Οπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζόμενων στον κλάδο της Ενέργειας (ΣΕΕΝ) στη Δυτική Μακεδονία, που διοργάνωσε την κινητοποίηση, οι εργολάβοι που δραστηριοποιούνται στο χώρο δεν εφαρμόζουν την εργατική νομοθεσία και αυθαιρετούν σε βάρος των εργαζομένων με την απειλή της απόλυσης ή της μη ανανέωσης της σύμβασης. Καθυστερούν συστηματικά την πληρωμή των δεδουλευμένων ημερομισθίων που ήδη έχουν περικόψει, είτε με τη μέθοδο της μερικής απασχόλησης, είτε με τη μέθοδο της αλλαγής σύμβασης και ειδικότητας (π.χ., ο πρακτικός μηχανικός πληρώνεται με σύμβαση μηχανοτεχνίτη και παίρνει 5-6 ευρώ λιγότερα στο μεροκάματο). Η κατάσταση που επικρατεί έχει φέρει τους εργαζόμενους σε απόγνωση. Δεν ξέρουν ούτε πότε, ούτε με πόσα θα πληρωθούν.

Οι εργαζόμενοι απαίτησαν από τη ΔΕΗ ΑΕ να σταματήσει να κερδοσκοπεί αξιοποιώντας το δουλεμπόριο που έχουν επιβάλει οι εργολάβοι. Να εφαρμόσει τις συμβάσεις που υπογράφει με τους εργολάβους και να κηρύσσει έκπτωτους όσους τις παραβιάζουν. Παράλληλα, απαιτούν και αγωνιστικά διεκδικούν να πληρώνονται οι τριετίες (εμπειρία), τα οικογενειακά και ανθυγιεινά επιδόματα, να δίδονται τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα, οι άδειες και τα επιδόματα που ορίζει η νομοθεσία και οι συλλογικές συμβάσεις. Να πληρώνονται οι εργαζόμενοι στις ημερομηνίες που προβλέπονται.

Ακόμα, ίση αμοιβή για ίση εργασία. Ολοι οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, μόνιμοι, απασχολούμενοι με δίμηνα, εξάμηνα και εργαζόμενοι στους εργολάβους, να αμείβονται με το μισθό της αντίστοιχης ειδικότητας του μόνιμου προσωπικού. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Αμεσα 5.000 προσλήψεις για να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις από τις συνταξιοδοτήσεις και να απορροφηθούν οι 3.500 εργαζόμενοι με εξάμηνα και εργολάβους. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς που θα διασφαλίζουν ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ