Σάββατο 23 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΝΑΒΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ GUAM
«Ξεπαγώνουν» και την κρίση στην Υπερδνειστερία;

Η κρίση στον Καύκασο μπορεί να επεκταθεί, όπως όλα δείχνουν και σε άλλα σημεία διεθνικών αντιπαραθέσεων, που θεωρούνταν «παγωμένα» τα τελευταία 15 χρόνια, όπως φαίνεται και από τις κινήσεις που γίνονται σε διεθνές επίπεδο. Ετσι, ολοκληρώθηκε το διήμερο ταξίδι του Προέδρου της Ρουμανίας, Τραγιάν Μπεσέσκου, στις πρωτεύουσες των χωρών της GUAM, της αμερικανόπνευστης διακρατικής ένωσης στο έδαφος της πρώην ΕΣΣΔ, στην οποία συμμετέχουν Γεωργία, Ουκρανία, Αζερμπαϊτζάν και Μολδαβία. Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα «Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα», το ταξίδι έγινε με εντολή των ΗΠΑ, που «νεκρανασταίνουν» την GUAM, που εδώ και καιρό είχε «ατονήσει».

Σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου του Προέδρου της Ρουμανίας, στόχος του ταξιδιού του ήταν η παρουσία των προτάσεών του στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, σχετικά τις λεγόμενες «παγωμένες διενέξεις». Να θυμίσουμε πως έτσι χαρακτηρίζονται οι καταστάσεις που επικρατούν στην Υπερδνειστερία, το κομμάτι της Μολδαβίας που έχει αποσχιστεί και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ το κομμάτι του Αζερμπαϊτζάν το οποίο επίσης έχει αυτονομηθεί.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της τελευταίας κρίσης στον Καύκασο, ο Πρόεδρος της Μολδαβίας, Β. Βορόνιν, ζήτησε την ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στην επίλυση του ζητήματος της Υπερδνειστερίας, κάτι που ερμηνεύτηκε από την πλευρά της τελευταίας ως προσπάθεια εξοβελισμού της Ρωσία από το διαμεσολαβητικό ρόλο της.

«Χρειάζεται άμεσα να ξεπαγώσουμε τη σύγκρουση στην Υπερδνειστερία», φέρεται να δήλωσε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Β. Γιούστσενκο, κατά τη συνάντησή του με το Ρουμάνο ομόλογό του, προσθέτοντας πως τα γεγονότα της Νότιας Οσετίας μπορούν να επαναληφθούν στην Υπερδνειστερία.

Οι δηλώσεις αυτές του Γιούστσενκο προκάλεσαν σοβαρές πολιτικές αντιδράσεις στην Ουκρανία, που περνά μεγάλη πολιτική κρίση. Ετσι το ΚΚ Ουκρανίας, με ανακοίνωσή του κατηγορεί τις ΗΠΑ πως «ξεπαγώνουν» τις λεγόμενες «παγωμένες διενέξεις» στο έδαφος της Ευρασίας με στόχο την αποσταθεροποίηση και την επέμβαση στην περιοχή.

Από τη μεριά του ο βουλευτής του «Κόμματος των περιοχών», Β. Χάρα, δήλωσε πως το ζήτημα δεν είναι το «ξεπάγωμα» των διενέξεων, αλλά η επίλυσή τους και κάλεσε την ηγεσία της Ουκρανίας να μην προβοκάρει την κατάσταση στην Κριμαία. Επίσης, με δηλώσεις του ο πρώην πρωθυπουργός Β. Γιανουκόβιτς και πρόεδρος του «Κόμματος των περιοχών», κατηγόρησε το Γιούστσενκο πως δεν υποστηρίζει τα «εθνικά συμφέροντα της Ουκρανίας», πως δεν είχε δικαίωμα να στηρίξει στην κρίση τη Γεωργία και να μετατρέψει την Ουκρανία σε «όμηρο των συμφερόντων των ΗΠΑ στην αντιπαράθεσή τους με τη Ρωσία».


Ι.Π.- Ε.Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ