Κυριακή 31 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οξύνονται τα προβλήματα

«Ενα χρόνο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που στοίχισαν ανθρώπινες ζωές, έκαψαν δάση, σπίτια, αποθήκες, ζώα και καλλιέργειες, παραμένουν και οξύνονται τα προβλήματα των πυρόπληκτων περιοχών και των λαϊκών οικογενειών. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι μεγάλες και οι δικαιολογίες που προβάλλει αβάσιμες».

Τα παραπάνω τονίζει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του νομού, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τις πυρκαγιές στην Εύβοια.

Και συνεχίζει:

«Πρώτο, παραμένει το πρόβλημα της μη καταβολής ουσιαστικής, πλήρους αποζημίωσης - χρηματοδότησης των λαϊκών οικογενειών για την ανέγερση των καμένων σπιτιών, αποθηκών κ.ά. ή την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν. Τα 750 ευρώ το τ.μ. δεν επαρκούν στο ελάχιστο για την ανέγερση σπιτιού, τη στιγμή που με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς το κόστος ξεπερνάει τα 1.200 ευρώ.

Δεύτερο, παραμένει το πρόβλημα της αποζημίωσης για τα καμένα ελαιόδεντρα, τα άλλα δέντρα και τις γεωργικές καλλιέργειες.

Οι προϋποθέσεις που έχει θέσει η κυβέρνηση για τις αποζημιώσεις και ιδιαίτερα για τις αποζημιώσεις που αφορούν τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες είναι απαράδεκτες, αποκλείουν μεγάλο αριθμό λαϊκών οικογενειών.

Τα ποσά που προβλέπονται δεν επαρκούν για την εκρίζωση, τη φύτευση και την εξασφάλιση του εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών, των λαϊκών νοικοκυριών.

Τρίτο, παραμένουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι χρειάζονται οικονομική στήριξη και ζωοτροφές.

Τέταρτο, καθυστερούν επικίνδυνα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα και η αποκατάσταση κατεστραμμένων υποδομών.

Καθυστερεί η διαμόρφωση και υλοποίηση ολοκληρωμένου, οργανωμένου σχεδίου αναδάσωσης. Τα "μπαλώματα" που γίνονται μέσω διαφόρων επιχειρήσεων "χορηγών" που επιδίδονται σε φιέστες, αποτελούν υποκατάστατα κάλυψης των κυβερνητικών, κρατικών ευθυνών.

Πέμπτο, όπως απέδειξαν οι πυρκαγιές και αυτού του καλοκαιριού στην Εύβοια, τα δάση παραμένουν ανοχύρωτα, θύματα της αντιλαϊκής πολιτικής της εμπορευματοποίησης και της αλλαγής χρήσης γης, προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων.

Παραμένουν οι μεγάλες ελλείψεις στις δασικές υπηρεσίες και στην Πυροσβεστική. Είναι ανεπαρκέστατη η χρηματοδότηση των δήμων στον τομέα της δασοπροστασίας.

Το ΚΚΕ βρέθηκε σταθερά, με συνέπεια στο πλευρό των κατοίκων των πυρόπληκτων περιοχών, πήρε σημαντικές πρωτοβουλίες μέσα και έξω από τη Βουλή, διεκδίκησε ουσιαστικές λύσεις αποκαλύπτοντας τα χρόνια προβλήματα που έχει προκαλέσει η διακυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η αντιλαϊκή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Συνεχίζουμε την προσπάθεια και καλούμε τις λαϊκές οικογένειες των πυρόπληκτων περιοχών να οργανωθούν και να δυναμώσουν το διεκδικητικό αγώνα, βγάζοντας τα αναγκαία συμπεράσματα για τις αιτίες και τους υπεύθυνους της πολιτικής που σκοτώνει τα δάση και ευθύνεται για τις καταστροφές.

Στο κέντρο της προσοχής βρίσκονται οι εξής στόχοι πάλης:

  • Πλήρης αποζημίωση για τα κατεστραμμένα σπίτια, στάβλους, αποθήκες, αγροτικά μηχανήματα και εφόδια.
  • Πλήρης αποζημίωση για τα καμένα ελαιόδεντρα, τα άλλα δέντρα και τις καλλιέργειες. Ουσιαστική αύξηση του ποσού της αποζημίωσης και εξασφάλιση του εισοδήματος για τα επόμενα χρόνια.
  • Πλήρης αποζημίωση για το ζωικό κεφάλαιο και ουσιαστική οικονομική στήριξη των κτηνοτρόφων.
  • Επίσπευση με ευθύνη του κράτους των αντιπλημμυρικών έργων και γενικότερα των αναγκαίων υποδομών.
  • Αμεση αναδάσωση των καμένων δασών και δασικών εκτάσεων.
  • Κατάργηση των αντιδασικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Να γίνει δημόσια περιουσία η μεγάλη ιδιωτική ιδιοκτησία στα βουνά και τα δάση.
  • Δημιουργία ενιαίου καλά στελεχωμένου και εξοπλισμένου μηχανισμού δασοπροστασίας, δασοπυρόσβεσης».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ