Κυριακή 31 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
90 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ
Τιμή στο «Σείριο» της ελληνικής μουσικής

Στον αναμορφωτή του ελληνικού τραγουδιού, στο «Σείριο» της ελληνικής μουσικής, στον Μάνο Χατζιδάκι είναι αφιερωμένη η συναυλία που διοργανώνει η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, στο πλαίσιο του γιορτασμού των 90 χρόνων του ΚΚΕ.

Στα 90 χρόνια της ιστορικής του πορείας, το ΚΚΕ έχει αφήσει βαθιά το αποτύπωμά του σ' όλες τις εκφάνσεις της ελληνικής κοινωνίας και του νέου ελληνικού πολιτισμού. Εφερε νέες ιδέες, αξίες και ιδανικά που βοήθησαν το λαό να δει με άλλο μάτι τον αγώνα και την προοπτική του. Εφερε στην επιφάνεια και στήριξε με ριζοσπαστικά, πρωτοπόρα αιτήματα όλα τα προβλήματα και τις λαϊκές διεκδικήσεις. Μπόλιασε με την υλιστική αντίληψη της ιστορικής εξέλιξης ένα σημαντικό αριθμό πρωτοπόρων καλλιτεχνών και αυτό εκφράστηκε με πρωτοπόρα έργα υψηλής αισθητικής. Στήριξε, πρόβαλε και αξιοποίησε κάθε προοδευτική και λαϊκή δημιουργία, ό,τι θετικό δημιούργησε ο λαός μας στη διαδρομή του. Στήριξε και πρόβαλε καλλιτέχνες που με το έργο τους αποτυπώνουν χωρίς ωραιοποιήσεις την κοινωνία και τις αντιθέσεις της.

Ο Μάνος Χατζιδάκις με την υψηλή αισθητική και την προσωπική ευαισθησία του, την οξεία κριτική ματιά του, την αγάπη του για το λαό και με την απόφασή του να μη συμβιβαστεί με την εξουσία και τις απαιτήσεις της, μπόρεσε να αποτυπώσει με κριτικό ρεαλιστικό τρόπο την ελληνική κοινωνία. Ο Μάνος Χατζιδάκις αντιπαρατέθηκε σ' όλη τη ζωή του στην εμπορευματοποίηση και στον εκχυδαϊσμό της τέχνης. Ανέδειξε το ρεμπέτικο τραγούδι και τους δημιουργούς του, τον πλούτο της ζωής και δημιουργίας του λαού. Ετσι το έργο και η συνολική παρουσία του, ανεξάρτητα από τις δηλωμένες πολιτικές απόψεις και προθέσεις του, είναι εξαιρετικά χρήσιμο για το λαό, τη διαμόρφωση των αισθητικών και πολιτιστικών αντιλήψεών του. Αυτή τη δημιουργία και το δημιουργό της τιμά το ΚΚΕ στα 90 χρόνια ζωής και δράσης του.

Στη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί, στις 8 Σεπτεμβρίου, στη Ρωμαϊκή Αγορά, στην Πλάκα, στις 8:30 μμ, συμμετέχει η Συμφωνική Ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Ελευθερίου Καλκάνη και η Μεικτή Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Μπερή. Συμμετέχουν οι σολίστ Γιάννης Σπάθας και Εύα Φάμπα. Τραγουδούν: ο Βασίλης Λέκκας, ο Παντελής Θαλασσινός, η Γιώτα Νέγκα και η Αναστασία Μουτσάτσου. Σκηνοθετική επιμέλεια Κώστας Καζάκος. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Πνεύμα ασυμβίβαστο, που αντιτάχθηκε στους κρατούντες, στην όποια κολακεία και αναρρίχηση, ο Μάνος Χατζιδάκις υπήρξε πάνω απ' όλα κορυφαίος αναμορφωτής του ελληνικού τραγουδιού, δρομολογώντας το σε νέους μουσικούς ορίζοντες. «Το τραγούδι», έλεγε, «δεν είναι σύνθημα ή πράξη εκτονώσεως. Ούτε μαστίχα για το στόμα αθλητικών εφήβων ή συντροφιά νυχτερινή για οδηγούς ταξί και φορτηγών. Είναι μία μαγική στιγμή κι εγώ ένας πανηγυριώτης μάγος εκπρόσωπός σας - αφού γεννήθηκα τον ίδιο καιρό με σας και μες στον ίδιο χώρο - που θα φωτίσω τις κρυφές αθέατες γωνιές σας...».

Η απουσία του πικρή. Η «παρουσία» του πάντα φωτεινή. Ο Μάνος Χατζιδάκις είναι εδώ, θα είναι πάντα εδώ όσο υπάρχουν άνθρωποι που τραγουδούν τα τραγούδια του, που διψούν για ομορφιά, που αντιστέκονται στο εφήμερο, στο ευτελές, στην ισοπέδωση. Ο δημιουργός σε συνέντευξή του στο «Ρ» (27/5/90), τόνιζε ότι «λαϊκό είναι ό,τι ασχολείται με τον άνθρωπο και προέρχεται από τον άνθρωπο». Ελεγε, μάλιστα, πως «η τέχνη του τραγουδιού αποτελεί κοινωνικό λειτούργημα... Η τέχνη υπάρχει, διότι ανατέμνει τη λειτουργία του ανθρώπου. Του κινητοποιεί τις ευαισθησίες του. Τις αληθινές του ευαισθησίες. Οχι τις επικαιρικές. Η τέχνη συμπληρώνει τον άνθρωπο, τον βοηθά να αισθανθεί, έστω και για λίγο, προς τα πού πρέπει να τείνει. Η μεγάλη τέχνη εννοώ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ