Κυριακή 31 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Το ιστορικό χρέος των αγωνιστών της ειρήνης

Η κρίση στη Γεωργία κλιμακώνεται. Η πολεμική σύγκρουση απειλεί την πετρελαιοφόρα περιοχή της Κασπίας. Η μαζική παρουσία πολεμικών πλοίων, εφοδίων και στρατευμάτων αγγίζει το όριο ενός πιθανού πυρηνικού ολοκαυτώματος.

Η ευρωατλαντική συμμαχία στο σύνολό της συσπειρώνεται καταδικάζοντας τη ρωσική αναγνώριση της Νότιας Οσετίας και Αμπχαζίας. Η υποκρισία περισσεύει όταν είναι αυτοί που διέλυσαν τη Γιουγκοσλαβία κι αναγνώρισαν το Κοσσυφοπέδιο. Μέχρι κι η Ελληνίδα ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη καταδίκασε υποκριτικά τη ρωσική ενέργεια, τη στιγμή που ουσιαστικά συμφώνησε στην ευρωενωσίτικη απόφαση απόσχισης του Κοσσυφοπεδίου από τη σερβική επικράτεια.

Η εφιαλτική της αυτή ενέργεια βρίσκεται στο ότι προλειαίνει το έδαφος στην ελληνική κοινή γνώμη για τη συμμετοχή ελληνικού στρατού μισθοφόρων σε πιθανή στρατιωτική ευρωατλαντική ιμπεριαλιστική παρουσία στην Κασπία. Το γαϊτανάκι της συμμετοχής της Ελλάδας σε ιμπεριαλιστικά εκστρατευτικά σώματα εκτός συνόρων συνεχίζεται, αδιαφορώντας για τις ενδεχόμενες καταστροφικές συνέπειες.

Το τίμημα της συνεχιζόμενης πολιτικής της «διείσδυσης» του ελληνικού καπιταλισμού πληρώνεται κι εκτός Βαλκανίων. Μαζί συνεχίζεται εντεινόμενη η αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, η εξεύρεση χρημάτων για τη στήριξη της καπιταλιστικού προσανατολισμού συμμετοχής στην ιμπεριαλιστική λεία.

Ο ρωσικός νεοκαπιταλιστικός ηγεμονισμός δείχνει αποφασισμένος να πληρώσει το χρέος του έναντι των προβλημάτων που ο ίδιος δημιούργησε, διαλύοντας τη Σοβιετική Ενωση με προδότες πολιτικούς και ολιγάρχες. Τώρα προσπαθεί να περιμαζέψει τα κομμάτια του σοβιετικού κράτους, που ο ίδιος στην ουσία παρέδωσε στον ευρωατλαντισμό. Το αντίτιμο της υποστήριξής του σε αντισοβιετικά στοιχεία ήταν να εισπράξει την ένταξή τους στο καπιταλιστικό ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο.

Τώρα, νιώθοντας να περικυκλώνεται από την οικονομική και στρατιωτική εξάρτηση του ευρωατλαντισμού, αντιδρά με βίαιο τρόπο, αδιαφορώντας για την παγκόσμια ειρήνη. Ολα αυτά τον καθιστούν συνυπεύθυνο στο ιμπεριαλιστικό μοίρασμα της περιοχής κι όχι μόνο. Ηδη με την αναγνώριση της Νότιας Οσετίας και Αμπχαζίας αποκτά τα δικά του προτεκτοράτα έναντι των ευρωατλαντικών προτεκτοράτων.

Η Γεωργία διαμελίζεται. Η ακραία αυτή εθνικιστική και ιμπεριαλιστική αντιπολεμική ατμόσφαιρα πρέπει να αφυπνίσει το ρωσικό προλεταριάτο και να το επανασυνδέσει με την επαναστατική του παράδοση τον Οκτώβρη 1917. Πρέπει να κάνει τους Ρώσους στρατιώτες να θυμηθούν το πρώτο διάταγμα της εργατικής τους κυβέρνησης για άμεση ειρήνη.

Μια παρατεταμένη πολεμική κρίση ίσως ωθήσει στη ρότα των εργατικών, αγροτικών και στρατιωτικών συμβουλίων (Σοβιέτ). Ισως, το ομιχλώδες τοπίο της πολεμικής αντάρας οδηγήσει το ρωσικό λαό στην αναζήτηση επανίδρυσης ενός νέου σοσιαλιστικού κράτους απαλλαγμένου από τα βαρίδια εγκληματικών λαθών κι ενεργειών του παρελθόντος. Ισως, οι λαοί των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών αναζητήσουν μια νέα Ενωση, όπως αυτή αναφέρεται σε σκέψεις κι αποφάσεις των πρωτεργατών του εργατικού κράτους του Οχτώβρη 1917.

Ολες αυτές οι σκέψεις, ίσως, φανούν υπερβολικές μέχρι φανταστικές σε εκείνους που ιστορικά και πολιτικά δε βλέπουν πέρα από τη μύτη τους. Ισως, ακόμη αυτός ο χαρακτηρισμός βολεύει όσους πήδησαν σαν τους αρουραίους στο αντίπαλο στρατόπεδο. Ομως, η Ιστορία προχωρά αδιαφορώντας για την ύπαρξή τους. Σε πείσμα όλων αυτών, οι αμετανόητοι εραστές του αγώνα για την ειρήνη βρίσκονται μπροστά στο ιστορικό χρέος να εμποδίσουν μια νέα παγκόσμια πολεμική καταστροφή. Συσπειρωμένοι στο τρίπτυχο: Κάτω ο ιμπεριαλισμός, ο μιλιταρισμός κι ο πόλεμος όφειλαν να γράψουν τη δική τους ξεχωριστή σελίδα.

Η στήλη επιμένει να επαναλαμβάνει τη δική της επωδό: Ειρηνιστές, γρηγορείτε!


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ