Κυριακή 31 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ 2007-2013
Ολα για την ενίσχυση της πλουτοκρατίας
  • Με μπούσουλα τη στρατηγική της Λισαβόνας μοιράζουν 36 δισ. ευρώ για την «ανταγωνιστικότητα - επιχειρηματικότητα» των μονοπωλίων
  • Παράπλευρος στόχος η «οικειοποίηση» της πολιτικής τους στη λαϊκή συνείδηση

Κ. ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

Κομμένο και ραμμένο στις ανάγκες και προτεραιότητες της ευρωενωσιακής πλουτοκρατίας και απόλυτα ενταγμένο στη στρατηγική της Λισαβόνας είναι το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) για την προγραμματική περίοδο 2007-2013. Ο πακτωλός των κοινοτικών και εθνικών κονδυλίων, που αναμένεται να ξεπεράσει τα 36 δισ. ευρώ, προορίζεται αποκλειστικά και μόνο για την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας -επιχειρηματικότητας» των μονοπωλιακών ομίλων.

Μπούσουλας για τη διανομή των κονδυλίων είναι η στρατηγική της Λισαβόνας και οι εξειδικεύσεις της από τα λεγόμενα εθνικά μεταρρυθμιστικά προγράμματα. Μοναδικός στόχος η διασφάλιση των αναγκών και των όρων αναπαραγωγής του εκμεταλλευτικού συστήματος στις σημερινές συνθήκες. Η διασφάλισή τους σε «ευέλικτο» εργατικό δυναμικό, υποδομές, τεχνολογία, μεγαλύτερη πρόσδεση της Παιδείας στο άρμα των μονοπωλίων κ.ά.

Τα λαϊκά στρώματα τίποτα το καλό δεν έχουν να περιμένουν ούτε από την πολιτική της ΕΕ ούτε και από τις «εθνικές» εξειδικεύσεις της. Οι πόροι που διατέθηκαν από το Γ΄ ΚΠΣ, όπως και αυτοί που θα δοθούν για την επόμενη «προγραμματική περίοδο 2007-2013» από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ), είναι απολύτως στοχευμένοι στην κατεύθυνση ενίσχυσης της «ανταγωνιστικότητας» σε σχέση με τα μονοπώλια και τα ζωτικά συμφέροντα των άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Στο επίσημο κυβερνητικό κείμενο για το ΕΣΠΑ 2007-2013, που ήδη έχει αποσταλεί στην ΕΕ, αναφέρεται:

«Οι στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές για τη Συνοχή 2007-2013 παρέχουν στα κράτη - μέλη και τις περιφέρειες ενδεικτικές κοινοτικές προτεραιότητες, υπογραμμίζουν την ανάγκη ενίσχυσης των συνεργιών μεταξύ της Πολιτικής Συνοχής, των εθνικών και περιφερειακών προτεραιοτήτων και της στρατηγικής Λισαβόνας και ενισχύουν την οικειοποίηση της πολιτικής συνοχής από τις περιφερειακές και τοπικές αρχές, τους κοινωνικούς εταίρους και τους άλλους εμπλεκόμενους παράγοντες»...

Απροκάλυπτα δηλαδή ομολογούν ότι οι κοινοτικοί πόροι έχουν και ένα δεύτερο παράπλευρο ρόλο: Την «οικειοποίηση» της πολιτικής τους από τους «κοινωνικούς εταίρους» ή με άλλα λόγια την ενσωμάτωση της αντεργατικής - φιλομονοπωλιακής πολιτικής στη συνείδηση των λαϊκών στρωμάτων.

Στις επόμενες ευρωεκλογές θα ξαναδούμε μια ακόμη διελκυστίνδα ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ γύρω από το ποιος είναι ο ικανότερος και αποτελεσματικότερος διαχειριστής των κοινοτικών πόρων. Και από κοντά το λοιπό συνονθύλευμα του ευρωμονόδρομου της υποταγής, που έχει, τάχα, «θέσεις», «άποψη», «ανησυχίες» για τα ...ευρωπαϊκά προγράμματα και τον τρόπο εφαρμογής τους.

Ετσι κι αλλιώς η ουσία βρίσκεται στο γεγονός ότι το σύνολο των κονδυλίων του ΕΣΠΑ (24,6 δισ. ευρώ κοινοτικοί πόροι και ακόμη πάνω από 10 δισ. ευρώ εθνικοί πόροι) δίνονται για την εξυπηρέτηση της επιλεγμένης από το μεγάλο κεφάλαιο στρατηγικής.

Οι επιλογές τους καταγράφονται ανάγλυφα στη δομή του ΕΣΠΑ που χωρίζεται σε «επιχειρησιακά προγράμματα», που, αν όχι στο σύνολο, στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι τους θα δοθούν στους καραδοκούντες ιδιώτες. Η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών - περισσότερο από ποτέ άλλοτε στις σύγχρονες συνθήκες - ούτε έχει ούτε και θα μπορούσε να χωρέσει στις στρατηγικές επιλογές της κεφαλαιοκρατίας. Αντικειμενικά, τα λαϊκά συμφέροντα βρίσκονται σε συνολική ρήξη με αυτή την πολιτική, τους πάτρωνες και τους υποτακτικούς τους, με όλους όσοι συντάχτηκαν στο «Μάαστριχτ».

Αιμοδότης της στρατηγικής του μεγάλου κεφαλαίου είναι τα 8 προγράμματα χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ 2007-2013:

  • «Περιβάλλον - αειφόρος ανάπτυξη»: Οι κυριότερες παρεμβάσεις αφορούν την «ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών και επικίνδυνων αποβλήτων», «διαχείριση αστικών λυμάτων», την εφαρμογή «χωροταξικών ρυθμίσεων για τη διάδοση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)» κ.ά. Ολα τα παραπάνω έργα είναι έργα που ετοιμάζονται να βάλουν στο χέρι ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι. Κάποια από αυτά τα έργα έχουν ήδη προκηρυχτεί με τη μέθοδο των «συμπράξεων» ανάμεσα στο Δημόσιο και τους ιδιώτες (ΣΔΙΤ), όπως προβλέπεται και στο «εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων».
  • «Ενίσχυση προσπελασιμότητας»: Ετσι περιγράφεται η «ανάπτυξη και εκσυγχρονισμός των φυσικών υποδομών και των συναφών υπηρεσιών του συστήματος μεταφορών της χώρας». Μπόλικο κρατικό χρήμα περιμένει τα μονοπώλια (ντόπια και ξένα) του κατασκευαστικού - και όχι μόνο - κλάδου. Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη μεταφορικών δικτύων και υποδομών για την εξυπηρέτηση των αναγκών διακίνησης εμπορευμάτων, όπως του «διευρωπαϊκού και του βασικού οδικού δικτύου». Υπογραμμίζουν ότι «έμφαση θα δοθεί στην προώθηση της ολοκλήρωσης του δικτύου των κύριων λιμένων και λιμενικών υποδομών και στη διασύνδεσή τους με τα λοιπά διευρωπαϊκά δίκτυα». Ακόμη στην «επέκταση και βελτίωση» αεροδρομίων και στην κατασκευή νέων, πάντα από τους ιδιώτες. Είναι απόλυτα φανερό ότι και η εκχώρηση των λιμενικών υποδομών σε μονοπώλια είναι επακόλουθο της στρατηγικής της Λισαβόνας.
  • «Ανταγωνιστικότητα και επιχειρηματικότητα»: Με κεντρικό στόχο τη «βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας» των ισχυρών επιχειρήσεων προγραμματίζουν ενισχύσεις, όπως για την «ποιοτική αναβάθμιση προϊόντων», την εκχώρηση της «έρευνας και καινοτομίας» στα μονοπώλια. Ακόμη την «υποστήριξη δομών υποδοχής επιχειρηματικών και καινοτόμων δράσεων», ενίσχυση μηχανισμών εποπτείας για την εύρυθμη λειτουργία της «αγοράς» κ.ά. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται και κονδύλια για την εκχώρηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) σε ιδιωτικά κεφάλαια, με υποτιθέμενο στόχο την ενεργειακή επάρκεια της χώρας.
  • «Ψηφιακή σύγκλιση»: Μπόλικο κρατικό χρήμα προδιαγράφεται και για τα μονοπώλια του κλάδου της πληροφορικής. Με το πρόγραμμα εκχωρούνται δίκτυα ευρυζωνικότητας, ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης, «ανασχεδιασμός διαδικασιών του δημόσιου τομέα» κ.ά. Η κυβέρνηση έχει δώσει απτά δείγματα γραφής, όπως με το μνημόνιο καλής συνεργασίας με το μονοπώλιο «Μάικροσοφτ».
  • «Βελτίωση διοικητικής ικανότητας δημόσιας διοίκησης»: Η «διοικητική ανασυγκρότηση» είναι ο βασικός άξονας του προγράμματος. Πρώτη προτεραιότητα ο λεγόμενος «Καποδίστριας 2», στο μοντέλο συρρίκνωσης των περιφερειών της χώρας, της μεγαλύτερης πρόσδεσης των ΟΤΑ στο άρμα των επιχειρηματικών συμφερόντων.
  • «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού»: Κάτω από αυτό τον ψευδεπίγραφο τίτλο συνοψίζουν την κατεδάφιση στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με στόχο τη μείωση του «εργατικού κόστους» από την πλευρά της εργοδοσίας. Πρόκειται για την ενίσχυση των μερικών και ελαστικών μορφών «απασχόλησης» στη βάση των κατευθύνσεων της «Λισαβόνας» και για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής πλουτοκρατίας.
  • «Εκπαίδευση και διά βίου μάθηση»: Με κρατικό χρήμα ενισχύεται η μεγαλύτερη πρόσδεση της Παιδείας με τις ανάγκες και απαιτήσεις των επιχειρήσεων. Στους βασικούς στρατηγικούς στόχους είναι οι «μεταρρυθμίσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα ώστε η διά βίου μάθηση να καταστεί πραγματικότητα για όλους». Ανάμεσα στις παρεμβάσεις είναι η «αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών», η «αναδόμηση της επαγγελματικής κατάρτισης συμπεριλαμβανομένου του τομέα ναυτικών επαγγελμάτων και άλλων επαγγελμάτων».
  • Ειδικό επιχειρησιακό πρόγραμμα υπάρχει για την «τεχνική υποστήριξη εφαρμογής» του ΕΣΠΑ στη βάση των κατευθύνσεων της «Λισαβόνας» και των εθνικών εξειδικεύσεων που συμφωνήθηκαν με την ΕΕ.

Ξέχωρα από τα επιχειρησιακά προγράμματα, από το ΕΣΠΑ 2007-2013 θα χρηματοδοτηθούν και διακρατικά «προγράμματα εδαφικής συνεργασίας» στο πλαίσιο μοιράσματος των αγορών από τις κυβερνήσεις και τα μονοπώλια της ΕΕ και ελέγχου των διασυνοριακών αγορών στα εξωτερικά και εσωτερικά σύνορα της ΕΕ.


Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ