Πέμπτη 4 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΚΤΥΟ ΟΠΤΙΚΩΝ ΙΝΩΝ
Στους ιδιώτες με κρατική πριμοδότηση

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες την απόφασή της να αναθέσει για 30 χρόνια την εκμετάλλευση του δικτύου οπτικών ινών στους ιδιώτες, που θα κατασκευαστεί - με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ - με γενναία κρατική πριμοδότηση

Την κατασκευή Δικτύου Οπτικών Ινών με τη μέθοδο των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση. Το συνολικό κόστος του έργου, που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε οκτώ χρόνια, ανέρχεται σε 2,1 δισ. ευρώ, τα οποία στην ουσία θα διατεθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ οι ιδιώτες - ακόμα κι αν έχουν κάποια μικρή οικονομική συμβολή στο έργο, θα αποζημιωθούν με το παραπάνω, καθώς θα αναλάβουν την εκμετάλλευσή του για 30 χρόνια!

Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την πλήρη «άλωση» του κλάδου των τηλεπικοινωνιών με τους τεράστιους τζίρους, από το μεγάλο κεφάλαιο. Στην ουσία πρόκειται για την πολιτική (προβλέπεται από τη Στρατηγική της Λισαβόνας) η οποία ορίζει ότι το κράτος χρηματοδοτεί τη δημιουργία σύγχρονων τηλεπικοινωνιακών υποδομών (όπως είναι και τα Δίκτυα Οπτικών Ινών), ώστε στη συνέχεια να εκχωρηθούν στις ιδιωτικές επιχειρήσεις του κλάδου για πολυετή εκμετάλλευση .

Το πρόγραμμα ανάπτυξης υποδομών οπτικών ινών για δίκτυα νέας γενιάς, παρουσίασαν χτες οι υπουργοί Οικονομίας και Μεταφορών - Επικοινωνιών Γ. Αλογοσκούφης και Κ. Χατζηδάκης, οι οποίοι, μεταξύ άλλων ανέφεραν:

  • Το κράτος θα συγχρηματοδοτήσει την επένδυση ύψους 2,1 δισ. ευρώ σε ποσοστό που θα καθοριστεί μετά από διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ μέρος του έργου θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.
  • Οι εμπλεκόμενοι στο έργο θα έχουν τη δυνατότητα προνομιακού δανεισμού μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
  • Η διάρκεια της ΣΔΙΤ - δηλαδή η εκμετάλλευση του δικτύου οπτικών ινών - θα είναι 30 χρόνια.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι δύο υπουργοί, ο διαγωνισμός για την κατασκευή του έργου θα προκηρυχτεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2009, με προοπτική αποπεράτωσης επτά χρόνια αργότερα, το 2016.

Σημειώνεται ότι με την πλήρη ανάπτυξη του Δικτύου Οπτικών Ινών, παρέχεται η δυνατότητα με μια τηλεφωνική σύνδεση να έχουμε ταυτόχρονα υπηρεσίες τηλεϊατρικής και τηλεκπαίδευσης, βιντεοτηλεφωνίας, συναλλαγές με τράπεζες και το Δημόσιο, τηλεοπτικά κανάλια υψηλής ευκρίνειας, ίντερνετ με πολύ ψηλές και σταθερές ταχύτητες και μεγάλο όγκο μετάδοσης δεδομένων, κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ