Πέμπτη 4 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Σχέδια για την υποβάθμιση της Παιδείας

ΠΑΡΙΣΙ.--

Με αντιδράσεις και με 11.200 λιγότερους εκπαιδευτικούς σε όλες τις βαθμίδες άρχισε η σχολική χρονιά στη Γαλλία. Οι περικοπές στις θέσεις των εκπαιδευτικών εντάσσονται στις γενικότερες περικοπές που ο Πρόεδρος Σαρκοζί προωθεί στο δημόσιο τομέα μην αντικαθιστώντας τους περισσότερους εργαζόμενους στο Δημόσιο που βγαίνουν στη σύνταξη. Αλλωστε, η πολιτική αυτή συμβαδίζει με την πολιτική της ΕΕ της Συνθήκης της Λισαβόνας, που θέλει πιο φτηνή και προσαρμοσμένη στις ανάγκες του κεφαλαίου Παιδεία.

Σε αυτή ακριβώς την πολιτική των περικοπών επιρρίπτουν τα περισσότερα συνδικάτα των εκπαιδευτικών την ευθύνη και για τη μείωση των ημερών διδασκαλίας στο δημοτικό. Στη Γαλλία, οι μικροί μαθητές μέχρι πέρυσι πήγαιναν σχολείο και το Σάββατο για δύο ώρες. Από φέτος, καταργείται το μάθημα το Σάββατο και η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι αν εκτιμηθεί ότι ορισμένοι μαθητές χρειάζονται αυτές τις δύο ώρες γιατί είναι πιο αδύναμοι, θα τις καλύπτουν με επιπλέον ώρες είτε πριν την έναρξη του ημερήσιου προγράμματος, είτε κατά τη διάρκεια της καθημερινής παύσης στις 4.30 το απόγευμα.

Οπως μετέδιδαν τα γαλλικά ΜΜΕ, η κυβέρνηση σκέφτεται να προχωρήσει και σε περαιτέρω αλλαγές. Αν μειωθούν, μετά την περικοπή του Σαββάτου, σημαντικά οι εβδομαδιαίες ώρες διδασκαλίας, υπάρχει η σκέψη να συμπυκνωθούν σε τέσσερις ημέρες την εβδομάδα: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή. Η προοπτική αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις τόσο στους συλλόγους γονέων και στα συνδικάτα των καθηγητών, όσο και σε ειδικούς παιδαγωγούς που προειδοποιούσαν ότι οι μικροί Γάλλοι μαθητές είναι, ούτως ή άλλως, από αυτούς που συμπληρώνουν τις περισσότερες ώρες μαθήματος ετησίως (φθάνοντας μέχρι φέτος τις 918). Η συμπύκνωση των ωρών που θα προκύψουν μετά την περικοπή του Σαββάτου σε τέσσερις μέρες, υποστηρίζουν, θα υπερφορτώσει το πρόγραμμα των μαθητών του δημοτικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ