Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Μηχανισμός προώθησης της αντιπροσφυγικής πολιτικής

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή Κώστα Δρούτσα

Μηχανισμό για την προώθηση της αντιπροσφυγικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χαρακτήρισε ο ευρωβουλευτής του KKE, Κώστας Δρούτσας, σε τοποθέτησή του κατά την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, σχετικά με την έκθεση για την «Αξιολόγηση του Συστήματος του Δουβλίνου».

«Το σύστημα του Δουβλίνου, ανέφερε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, απέδειξε και στην πράξη ότι αποτελεί ένα μηχανισμό για την προώθηση της γενικότερης αντιπροσφυγικής πολιτικής της EE. Οι διάφορες αδικίες στην εφαρμογή του, που διαπιστώνει και η ίδια η Εκθεση, επιβεβαιώνουν τον αντιδραστικό χαρακτήρα του.

H ΕΕ, η οποία έχει σοβαρό μερίδιο ευθύνης για τη δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων, με τη στήριξη αντιλαϊκών καθεστώτων, την υποδαύλιση εμφύλιων συγκρούσεων, τους πολέμους και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της, αντί να παράσχει στα θύματά της άσυλο και να σεβαστεί τα δικαιώματά τους, σκληραίνει συνεχώς τα τελευταία χρόνια τη στάση της απέναντί τους.

Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσονται το απαράδεκτο "πινγκ-πονγκ" των αιτούντων άσυλο από χώρα σε χώρα της ΕΕ, που καθιερώνει ο κανονισμός του Δουβλίνου, η δημιουργία του FRONTEX για την απώθηση των προσφύγων από τα σύνορα της ΕΕ, η πρόσφατη Οδηγία για την κράτησή τους έως και 18 μήνες, η ομολογημένη διεύρυνση της χρήσης του EURODAC και για άλλους σκοπούς φακελώματός τους, η απάνθρωπη συνολικά μεταχείρισή τους».

Καταλήγοντας, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε την ανάγκη της έντασης του αγώνα για την κατάργηση του κανονισμού αυτού και γενικότερα της αντιπροσφυγικής πολιτικής της ΕΕ, ζητώντας το σεβασμό του δικαιώματος του αιτούντος άσυλο να καταφύγει σε οποιαδήποτε χώρα αυτός κρίνει ως καταλληλότερη και τη συμμόρφωση των κρατών - μελών με τη Σύμβαση της Γενεύης του 1951.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ