Σάββατο 6 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Σύγχρονη Εποχή»: Μαριάνθη Αλειφεροπούλου - Χαλβατζή «Προμηθέων τόποι (Μονοδέντρι - Μακρονήσι)» (Το βιβλίο αυτό της κομμουνίστριας γιατρού αποτελεί μια λογοτεχνική πρωτοτυπία, καθώς γυρνά στο μακρινό παρελθόν της δημοτικής ποιητικής μας παράδοσης και της στιχουργημένης μυθ-ιστορίας της. Η Μ. Αλειφεροπούλου - Χαλβατζή ιστορεί το ολοκαύτωμα του Μονοδεντρίου και τα προμηθεϊκά πάθη των Μακρονησιωτών, αντλώντας και αξιοποιώντας πιστά, μάλιστα, βιωματικές μαρτυρίες διαφόρων υπαρκτών προσώπων, τις οποίες αναπλάθει με «τα όπλα» του δεκαπεντασύλλαβου, όπως έκαναν οι ανώνυμοι ποιητές στα ακριτικά τραγούδια). Τάσος Αυγερινός «Δυτική λεωφόρος» (ένα ακόμα δυνατό συγκινητικό, βαθιά ανθρωπιστικό μυθιστόρημα, με σύγχρονο κοινωνικό περιεχόμενο και αστυνομική υφή, του εξαιρετικού, συνταξιοδοτημένου πλέον, δημοσιογράφου του «Ρ»).

-- Ζήτρος: Ξενοφών «Κύρου Παιδεία» (εισαγωγή, μετάφραση, σχόλια Θεόδωρου Γ. Μαυρόπουλου. Αυτό το έργο του αρχαίου συγγραφέα, το οποίο «θεμελίωσε» το είδος της μυθιστορηματικής βιογραφίας, αφορά στην παιδεία που έλαβε ο ιδρυτής του περσικού κράτους, που ανέτρεψε τους Μήδες και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις σχέσεις μεταξύ των λαών Ασίας, Αφρικής και Ευρώπης). Γεωργίου Χορτάτση «Πανώρια» (κριτική έκδοση, με εισαγωγή, σχόλια και λεξιλόγιο του κορυφαίου δημοτικιστή φιλολόγου Εμμανουήλ Κριαρά, σε επιμέλεια Κομνηνής Δ. Πηλώνια).

-- Χατζηνικολή: Μαργκερίτ Γιουρσενάρ «Τα όνειρα και οι κόρες» (μετάφραση Νίκος Δομαζάκης. Σ' αυτό το βιβλίο, η σπουδαία συγγραφέας αφηγείται όνειρα, που από τη νεότητα και σ' όλη της τη ζωή ακολουθούσαν τον ύπνο της, άλλοτε ανησυχητικά, άλλοτε ευοίωνα και σε διάφορες παραλλαγές).

-- Μουσείο Μπενάκη: Ερμάνος Λούντζης «Δύο δοκίμια για την ιστορία του Χριστιανισμού» (μετάφραση Νικίας Λούντζης. Πρόλογος του ιστορικού, υπεύθυνου του εκδοτικού τμήματος του Μουσείου, Δημήτρη Αρβανιτάκη. Το βιβλίο, που περιλαμβάνεται στο πλούσιο αρχείο της οικογένειας Λούντζη που δωρήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη, αποδεικνύει ότι ο Ερμάνος Λούντζης υπήρξε εξέχουσα μορφή της ζακυνθινής διανόησης, με ευρύτερη του ελληνικού χώρου εμβέλεια).

-- «Κέδρος»: Στη σειρά των θεατρικών Απάντων του Σαίξπηρ, όλα σε μετάφραση του εξαιρετικού και ακαταπόνητου μεταφραστή της ξένης δραματουργίας Ερρίκου Μπελιέ, κυκλοφόρησε το δράμα «Ερρίκος ο ΣΤ΄» σε τρεις τόμους). Βασίλης Κατσικονούρης «Οι αγνοούμενοι (μια ενδιαφέρουσα ζωή)» (εξαιρετικό, επίκαιρο κοινωνικού και ανθρωπολογικού θέματος, θεατρικό έργο του Β. Κατσικονούρη, που παίχτηκε τον περασμένο θεατρικό χειμώνα). Λεωνίδας Προυσαλίδης «Εφτά λογικές απαντήσεις» (θεατρικό έργο συγκροτημένο με επτά μονολόγους που συνθέτουν ένα οικογενειακό δράμα). Λένα Μερίκα «Ερωτας με χαμηλά λιπαρά») (εφηβικό μυθιστόρημα). Κώστας Καραούλης «Ραδικόσπορος ο κοσμοδιασημόσπορος» (ζωγραφιές Ράνια Βαρβάκη. Παραμύθι για παιδιά από 10 ετών). Νανά Μαρμαρά - Δαγιόγλου «Το ελεφαντάκι που έπαιρνε τα παιχνίδια των άλλων» (εικονογράφηση Πάνος Καψάσκης. Παραμύθι). Τζούλια Ντόναλντσον «Η πριγκίπισσα Καθρεφτούλα και τα μαγικά παπούτσια» (εικονογράφηση Λίντια Μονκς, μετάφραση Στεφανία Φερρό, παραμύθι).

-- Φίλιππος Μαυρογιώργης «Αναμνήσεις - Χρονικό» (σε έκδοση της εφημερίδας «Νέα Ικαρία», την οποία διευθύνει ο συγγραφέας και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης. Ο Φ. Μαυρογιώργης σ' αυτό το βιβλίο καταγράφει μνήμες του από την αγωνίστρια μάνα του, που του μετέδωσε τη δίψα για τη γνώση και το δίκιο, αλλά και πολλούς συναγωνιστές του στην Εθνική Αντίσταση στη Μέση Ανατολή, στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, στις φυλακές και εξορίες και τους μετέπειτα αγώνες).

-- «Ολκός»: Πωλ Μοράν «Ταξίδια» (μετάφραση Βάσω Μέντζου. Ταξιδιωτικά κείμενα του διπλωμάτη συγγραφέα, που παραπέμπουν στους Ηρόδοτο, Μάρκο Πόλο, Μονταίντ, Μοντεσκιέ και άλλους εξερευνητές).

-- Καστανιώτης: Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ Πανεπιστημίου Αθηνών «Ζητήματα Επικοινωνίας (τεύχος 7)». Νικολό Αμανίτι «Με τις ευλογίες του θεού» (μετάφραση Ανταίος Χρυσοστομίδης, μυθιστόρημα). Ισμήνη Καπάνταη «Κυνική ιστορία» (μυθιστόρημα). Κέιτ Γκρένβιλ «Το μυστικό ποτάμι» (μετάφραση Μιχάλης Μακρόπουλος, μυθιστόρημα). Τόμας Ελόι Μαρτίνες «Το πέταγμα της βασίλισσας» (μετάφραση Δανάη - Κατερίνα Φέρρη, μυθιστόρημα).

-- Σάκκουλα: Βασίλειου Αντωνόπουλου «Δίκαιο ΑΕ και ΕΠΕ» (β΄ έκδοση. Μελέτη - ανάλυση του νόμου 3604/2007 περί «αναμόρφωσης» των νόμων 2190/1920 περί των ανωνύμων εταιρειών). Θεόδωρου Σιδηρόπουλου «Η έκτακτη αύξηση κεφαλαίου στην ανώνυμη εταιρεία» (νομολογική μελέτη για τη διαδικασία και εφαρμογή των νόμων 3604/2007 και 2190/1920). Γιώργου Δέλλιου «Ατομική και συλλογική προστασία των καταναλωτών από την έλλειψη ουσιαστικής διαπραγμάτευσης των όρων της σύμβασης» (μελέτη για την εξέλιξη της νομολογίας για συναλλαγές των καταναλωτών και τους καταχρηστικούς όρους που αντιμετωπίζουν). Ν. Μπάρμπα «Φορολογία εισοδήματος» (γ΄ έκδοση. Μελέτη - βοήθημα για τους ασχολούμενους με φορολογικά θέματα, θεωρητικά και πρακτικά).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ