Σάββατο 6 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Γνωριμία με την Ιστορία και τις θέσεις του ΚΚΕ

Στο Στρατόπεδο «Παύλου Μελά», όπου μαρτύρησαν χιλιάδες αγωνιστές, χτίζεται φέτος η πολιτεία του 34ου Φεστιβάλ ΚΚΕ -ΚΝΕ που διοργανώνεται στην επέτειο των 90 χρόνων του ΚΚΕ και 40 χρόνων της ΚΝΕ

Από τις προετοιμασίες στο χώρο του Φεστιβάλ

Motion Team

Από τις προετοιμασίες στο χώρο του Φεστιβάλ
Το 34ο Φεστιβάλ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, για τα 90 χρόνια ΚΚΕ και τα 40 χρόνια ΚΝΕ, στη Θεσσαλονίκη, φέτος πραγματοποιείται στο Στρατόπεδο «Παύλου Μελά», στη Σταυρούπολη, στις 12, 13 και 14 του Σεπτέμβρη.

Η επιλογή του Στρατόπεδου «Παύλου Μελά», δεν είναι τυχαία. Το Στρατόπεδο «Παύλου Μελά» είναι ένας από τους μαρτυρικούς τόπους της χώρας, όπου φυλακίστηκαν κι εκτελέστηκαν αγωνιστές. Πάνω από 100.000 Ελληνες και ξένοι αγωνιστές κλείστηκαν στα μπουντρούμια του. Από αυτούς αρκετές χιλιάδες εκτελέστηκαν. Ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των φυλακισμένων και εκτελεσμένων ήταν κομμουνιστές. Χρησιμοποιήθηκε αρχικά από τους χιτλερικούς το 1941 ως ένα από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Σήμερα, το Στρατόπεδο «Παύλου Μελά» είναι ένας από τους μοναδικούς ελεύθερους χώρους πρασίνου στις πυκνοκατοικημένες δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης.

Η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ επανειλημμένα έχει διατυπώσει πρόταση αξιοποίησης του στρατοπέδου ως δημόσιου χώρου πρασίνου και αναψυχής με βάση τις λαϊκές ανάγκες. Να μην τσιμεντοποιηθεί και να μην γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης του ιδιωτικού κεφαλαίου.

Για την προετοιμασία του 34ου Φεστιβάλ, οι Οργανώσεις της Θεσσαλονίκης έχουν προχωρήσει, ήδη, σε ένα πλατύ πολύμορφο πολιτικό άνοιγμα μέσα από περιοδείες, συγκεντρώσεις, συσκέψεις σε χώρους δουλειάς, σε σχολεία, σε στέκια νεολαίας, στις συνοικίες και στην ύπαιθρο, προβάλλοντας την πρόταση του ΚΚΕ για το Λαϊκό Μέτωπο πάλης για τη Λαϊκή Εξουσία και Λαϊκή Οικονομία. Η προπώληση των εισιτηρίων έχει μέχρι στιγμής ανοδική πορεία ξεπερνώντας τα αντίστοιχα περσινά επίπεδα.

 Από την προετοιμασία των ταμπλό

Motion Team

Από την προετοιμασία των ταμπλό
Παράλληλα, ομάδες εργασίας των Οργανώσεων της Θεσσαλονίκης διαμορφώνουν το χώρο έτσι ώστε να είναι λειτουργικός, καλαίσθητος, ασφαλής και το 34ο Φεστιβάλ να μπορεί να υποδεχτεί τους χιλιάδες επισκέπτες του.

Ο «Ρ» επισκέφτηκε το χώρο του Φεστιβάλ, όπου τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ φτιάχνουν την υποδομή. Ο υπεύθυνος κατασκευών του χώρου, Σ. Αβραμόπουλος, μιλώντας στο «Ρ» είπε σχετικά: «Ο χώρος είναι ένα παλιό στρατόπεδο. Από τότε που εγκαταλείφθηκε δεν έχει γίνει κάποια αντίστοιχη εκδήλωση σε όλη την έκταση στην οποία αυτή τη στιγμή αξιοποιούμε εμείς. Εχουν γίνει μόνο κάποιες μικρές εκδηλώσεις σε ένα πάρα πολύ μικρό κομμάτι του χώρου. Με την έννοια αυτή ήταν ανάγκη να γίνει μία τεράστια δουλειά υποδομής και αναμόρφωσης έτσι ώστε με ασφάλεια να μπορούμε να υποδεχτούμε χιλιάδες κόσμο για αυτό το μεγάλο Φεστιβάλ. Δεν έχει να κάνει μόνο με τις κατασκευές που θα στήσουμε εδώ αλλά συνολικά με μία προσπάθεια διαμόρφωσης του εδάφους καθαριότητας και άλλες εργασίες τέτοιου τύπου».

Το κεντρικό θέμα του 34ου Φεστιβάλ, που είναι τα 90 χρόνια του ΚΚΕ, δίνει την αφορμή να φωτιστούν σημαντικές σελίδες της ιστορίας του Κόμματος. Μιλώντας στο «Ρ» η Ν.Νικοπολιτίδου για το θέμα σημειώνει: «Τα 90 χρόνια του ΚΚΕ, που γιορτάζουμε, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το Φεστιβάλ φιλοξενείται φέτος σε ένα χώρο που συνδέεται ιστορικά με το λαϊκό και κομμουνιστικό κίνημα της περιοχής μας, αποτέλεσε βασικό ερέθισμα στο να συμπεριλάβουμε στο περιεχόμενο του περιπτέρου των 90 χρόνων την Ιστορία του ΚΚΕ εδώ στη Θεσσαλονίκη και να σταθούμε σε βασικούς σταθμούς της δράσης και της προσφοράς του. Μέσα από όλη αυτή την ιστορική αναδρομή θέλουμε να αναδείξουμε την αταλάντευτη πάλη του ΚΚΕ στο πλευρό της εργατικής τάξης. Να αναδείξουμε την επικαιρότητα της πολιτικής πρότασης του ΚΚΕ και την αναγκαιότητα της πάλης για το σοσιαλισμό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ