Τρίτη 9 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
Αίρεται το εμπάργκο πυρηνικού υλικού

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Αίρεται το 34χρονο εμπάργκο πυρηνικού υλικού έναντι της Ινδίας, μετά από απόφαση της «Ομάδας Πυρηνικών Προμηθευτών», ως αποτέλεσμα της θετικής εισήγησης των ΗΠΑ, καθώς προωθείται με ταχύτατους ρυθμούς η υλοποίηση της πυρηνικής συμφωνίας «για μη στρατιωτικούς λόγους» (όπως παρουσιάζεται) ΗΠΑ - Ινδίας, η οποία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, καταδικάστηκε από τα κομμουνιστικά και αριστερά κόμματα της χώρας, τα οποία και απέσυραν την ψήφο εμπιστοσύνης τους από την κυβέρνηση. Μία συμφωνία που υποθηκεύει το ενεργειακό μέλλον της χώρας και την εξωτερική πολιτική της στην Ουάσιγκτον.

Το ΚΚ Ινδίας σημειώνει ότι η απόφαση αυτή είναι απλά μία προσπάθεια να καλυφθούν οι αντικρουόμενες διατάξεις που θα προκύψουν στο τελικό κείμενο της Ομάδας, ενώ τονίζεται ότι προφανώς η Ινδία για να πετύχει την απόφαση παραιτήθηκε του δικαιώματος μελλοντικών δοκιμών, σημειώνοντας ότι το γράμμα του Μπους στο ινδικό κυβερνών κόμμα ξεκαθάρισε πως δε θα μεταφερθεί ποτέ στην Ινδία ευαίσθητη τεχνολογία. Επανέλαβε δε ότι δεν πρέπει να προχωρήσει η πυρηνική συμφωνία.

Την ικανοποίησή του για την απόφαση εξέφρασε το κυβερνών κόμμα του Κογκρέσου, που ισχυρίστηκε ότι «αναγνωρίστηκε, κατ' αυτόν τον τρόπο, η αξιοπιστία που η χώρα μας έχει διεθνώς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ