Τρίτη 9 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Υπό κρατικό έλεγχο δύο πιστωτικοί γίγαντες

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στη μεγαλύτερη κυβερνητική παρέμβαση από την εποχή της Μεγάλης Υφεσης της δεκαετίας του '30, προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ που ανακοίνωσε την Κυριακή ότι οι δύο όμιλοι-πυλώνες της στεγαστικής αγοράς των HΠA, Fannie Mae και Freddie Mac, τίθενται τελικά υπό κρατικό έλεγχο. Εξάλλου ο χρόνος της ανακοίνωσης είχε υπολογιστεί πολύ προσεκτικά ώστε να προϊδεάσει τις αγορές της Ασίας στο χτεσινό τους άνοιγμα και παράλληλα δεν αφήνει ουδεμία αμφιβολία σε οικονομικούς αναλυτές για το βάθος της κρίσης που αντιμετωπίζει το αμερικανικό και παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα.

«Αρχιτέκτονας» του σχεδίου ήταν ο υπουργός Οικονομικών, Χένρι Πόλσον, ο οποίος δήλωσε ότι «η παρέμβαση ήταν απαραίτητη, καθώς η αμερικανική οικονομία και οι αγορές δε θα ανακάμψουν εάν δεν αποτελέσει παρελθόν η διόρθωση στον τομέα ακινήτων». «Οι δυο αυτοί οργανισμοί είναι τόσο μεγάλοι, που πτώχευση κάποιου εκ των δυο θα προκαλούσε μεγάλη κρίση όχι μόνον στο αμερικανικό χρηματοοικονομικό σύστημα, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο» πρόσθεσε ο Πόλσον και κατέληξε δηλώνοντας πως το επίπεδο χρέους συνιστά «συστημικό κίνδυνο» για τον χρηματοοικονομικό τομέα.

Το δε «σχέδιο διάσωσης» προβλέπει ότι η ειδική εποπτική αρχή Federal Housing Finance Agency (FHFA) ανέλαβε τη διαχείριση των Fannie Mae και Freddie Mac, των δυο οργανισμών έκδοσης ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων έως ότου σταθεροποιηθούν τα οικονομικά τους μεγέθη, και το υπουργείο Οικονομικών θα διευρύνει και επεκτείνει χρονικά τη χρηματοδότησή του έως τα τέλη του 2009. Οι ενέσεις ρευστότητας προβλέπεται να ανέλθουν στα 100 δισ. δολάρια. Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών θα εξασφαλίσει μερίδιο του μετοχικού κεφαλαίου των δυο εταιρειών μέσω προνομιούχων μετοχών ή δικαιωμάτων για την αγορά μετοχών έναντι προκαθορισμένης τιμής και θα αγοράσει χρεόγραφα των δυο εταιρειών που στηρίζονται σε στεγαστικά δάνεια, προκειμένου να ενισχύσει τη ρευστότητα στην αγορά στεγαστικών δανείων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ