Τρίτη 9 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ -- ΕΕ
Συμβιβασμός με... μερική αποχώρηση στρατευμάτων

Σαρκοζί - Μπαρόζο με τον Μεντβέντεφ στη Μόσχα

Associated Press

Σαρκοζί - Μπαρόζο με τον Μεντβέντεφ στη Μόσχα
ΜΟΣΧΑ.-

Παρατηρητές της ΕΕ θα αναπτυχθούν στις γύρω περιοχές της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας στις αρχές του ερχόμενου μήνα και στη συνέχεια θα αποσυρθούν οι ρωσικές δυνάμεις από το έδαφος της Γεωργίας, ανακοίνωσε χτες ο Ρώσος Πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, μετά τη συνάντηση που είχε στη Μόσχα με το Γάλλο Πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, που συνοδευόταν από τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο και τον επικεφαλής ΚΕΠΠΑ Χαβιέρ Σολάνα. Στη συνάντηση επήλθε μια πρώτη συμφωνία, ότι η Ρωσία θα αποσυρθεί από τα εδάφη της Γεωργίας, με εξαίρεση όμως τις επίμαχες περιοχές της Ν. Οσετίας και Αμπχαζίας, που δέχτηκαν την επίθεση της Γεωργίας και μετέπειτα ανακήρυξαν την ανεξαρτησία τους.

Στη συνέχεια, οι τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναμένεται να μεταβούν στην Τιφλίδα για συνάντηση με τον Γεωργιανό Πρόεδρο, Μιχαήλ Σαακασβίλι, που θα μεταφέρουν και τη συμφωνία με τη Ρωσία. Ο Σαακασβίλι επίσης ανακοίνωσε χτες ότι αναμένει ευρωπαϊκή βοήθεια δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανοικοδόμηση της χώρας του...

Ο Ρώσος Πρόεδρος Ντ. Μεντβέντεφ, ανακοίνωσε επίσης ότι η Ρωσία προτίθεται να απομακρυνθεί και από τα σημεία ελέγχου που έχει εγκαταστήσει στην περιοχή του λιμανιού του Πότι, εντός μίας βδομάδας, αν η Γεωργία δεσμευτεί ότι δε θα κάνει χρήση βίας κατά της Αμπχαζίας. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι οι διεθνείς συνομιλίες για την κρίση στον Καύκασο θα αρχίσουν στις 15 Οκτώβρη στη Γενεύη.

Δεν παρέλειψε ωστόσο να κατηγορήσει το Γεωργιανό ομόλογό του, υποστηρίζοντας ότι ο τελευταίος έλαβε «απευθείας εντολές ή σιωπηρή έγκριση» από τις ΗΠΑ για να αρχίσει μια «ανόητη επιχείρηση» κατά της Ν. Οσετίας. Επιπρόσθετα, επανέλαβε ότι η ρωσική αναγνώριση της Ν. Οσετίας και της Αμπχαζίας δεν πρόκειται να αναθεωρηθεί και πως αποτελεί «μια πραγματικότητα που οι εταίροι μας, συμπεριλαμβανομένων των Ευρωπαίων, πρέπει να αναλογιστούν».

Από τη μεριά του, ο Ν. Σαρκοζί ανέφερε ότι οι συνομιλίες ήταν δύσκολες και ότι «δεν μπορούν να λυθούν όλα σε τέσσερις ώρες», κρίνοντας ωστόσο ότι «όσα πετύχαμε σήμερα ήταν σημαντικά». Πρόσθεσε επίσης ότι αν η συμφωνία με τη Ρωσία υλοποιηθεί, δεν υπάρχει λόγος να μη γίνουν οι συνομιλίες τον Οκτώβριο, καθώς και να προχωρήσει η συνεργασία της ΕΕ με τη Ρωσία, φυσικά με φόντο την... ενέργεια.

Τέλος, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χτες ότι μεταθέτουν για αργότερα την εξέταση μιας συμφωνίας με τη Ρωσία για την πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς, καθώς δεν κρίνεται «κατάλληλη» η στιγμή εξαιτίας του κλίματος έντασης που έχει δημιουργηθεί μετά τον πόλεμο Ρωσίας - Γεωργίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ