Τρίτη 9 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Μεγάλες καταστροφές από τον κυκλώνα «Αϊκ»

Προτεραιότητα της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας η ανθρώπινη ζωή

Εικόνες καταστροφής από το πέρασμα του τυφώνα «Αϊκ» στο Καμαγουέι

Associated Press

Εικόνες καταστροφής από το πέρασμα του τυφώνα «Αϊκ» στο Καμαγουέι
ΑΒΑΝΑ.--

Καταστροφικό είναι το πέρασμα του κυκλώνα «Αϊκ» από την Κούβα καθώς ουσιαστικά ξεκίνησε να τη διαπερνά χτες τα ξημερώματα από τα ανατολικά κατευθυνόμενος προς τα δυτικά και με κατεύθυνση τον Κόλπο του Μεξικού.

Οι δυνατές βροχοπτώσεις και οι ισχυροί άνεμοι έχουν προκαλέσει σημαντικές πλημμύρες και ζημιές στη χώρα, ωστόσο οι αρχές της Κούβας έχουν λάβει έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του κυκλώνα, μεταφέροντας 1.000.000 πολίτες - ανάμεσά τους και 15.000 τουρίστες - από τις υπό απειλή περιοχές σε ασφαλή σημεία, παρέχοντάς τους τρόφιμα, νερό και ιατρική φροντίδα. Θυμίζουμε ότι κατά τους προηγούμενους κυκλώνες που έπληξαν την περιοχή της Καραϊβικής τις τελευταίες βδομάδες, οδηγώντας σε εκατόμβη νεκρών στην Αϊτή ή στη Δομινικανή Δημοκρατία, λόγω της σωστά οργανωμένης Πολιτικής Προστασίας που έχει εξασφαλίσει ο σοσιαλισμός στο Νησί της Επανάστασης, δεν καταγράφηκε ούτε ένα θύμα.

Ο Κουβανός Πρόεδρος, Ραούλ Κάστρο, που παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του κυκλώνα, με τηλεφωνική του συνομιλία πληροφόρησε τις αρχές των περιοχών που βρίσκονται υπό απειλή να χρησιμοποιήσουν κάθε δυνατό μέσο για να προστατευτούν οι ανθρώπινες ζωές, τα αγαθά και οι πλουτοπαραγωγικές πηγές του κράτους και του λαού, ενώ σημείωσε την ανάγκη της συνεχούς προετοιμασίας.

Στο μεταξύ, σε άρθρο του την Κυριακή ο ηγέτης της Κουβανικής Επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο, σημείωσε τη σημαντική προσφορά των συντρόφων του Κόμματος και της κυβέρνησης να φτάσει σε κάθε πληγείσα περιοχή η βοήθεια, ενώ αναφέρθηκε και στην έκφραση αλληλεγγύης από διάφορες χώρες - μικρές και μεγάλες. Καταλήγοντας, τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή είμαστε πολιορκημένοι από τυφώνες (...) Οι επαναστάτες θα πρέπει να δώσουν το παράδειγμα (...) Να τα δώσουν όλα στο λαό, ακόμα και τη ζωή τους, αν χρειάζεται».

Τέλος, απαντώντας στις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης των ΗΠΑ σχετικά με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Κούβα, το κουβανικό υπουργείο Εξωτερικών, με επίσημη επιστολή του τόσο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ όσο και στο Γραφείο Συμφερόντων των ΗΠΑ στην Αβάνα, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η μόνη σωστή και ηθική ενέργεια - σε συμφωνία με τους διεθνείς νόμους και την πρακτικά ομόφωνη θέληση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ - θα ήταν η άρση του αδίστακτου και σκληρού οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που έχει επιβληθεί στην Κούβα για σχεδόν μισόν αιώνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ