Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Βυζαντινή τέχνη έντεκα αιώνων

Βυζαντινή τέχνη από την ίδρυση έως την πτώση της Κωνσταντινούπολης, παρουσιάζει η έκθεση του Μουσείου Μπενάκη «Βυζάντιο 330 - 1453» (25/10/2008 - 22/3/2009) στη λονδρέζικη «Royal Academy of Arts». Για πρώτη φορά διοργανώνεται τόσο μεγάλη βυζαντινή έκθεση στο Λονδίνο και σε συνεργασία με ελληνικό Ιδρυμα.

Τα 400 συνολικά αντικείμενα προέρχονται από 70 μουσεία 20 χωρών (Μητροπολιτικό Ν. Υόρκης, Βρετανικό, Λούβρο, Ερμιτάζ, Βατικανό, Βυζαντινό Μουσείο, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, κ.ά.). Τα 100 αντικείμενα είναι από την Ελλάδα. Εκπροσωπούνται όλα τα είδη της βυζαντινής τέχνης: Ψηφιδωτά. Τοιχογραφίες. Γλυπτική σε χαλκό, μάρμαρο, ελεφαντοστό, στεατίτη. Εργα μεταλλοτεχνίας. Χειρόγραφα. Εικόνες. Κοσμήματα (πολλά παρουσιάζονται για πρώτη φορά).

«Εκθεση εξέχουσας σημασίας, μοναδικό πολιτιστικό γεγονός», τη χαρακτήρισε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Αγγελος Δεληβορριάς, εκφράζοντας πικρία για «την απουσία του Αγίου Ορους και της Ιεράς Μονής Πάτμου». Διαρθρωμένη σε εννέα θεματικά τμήματα, με χρονολογική σειρά, όπως ανέφερε η Μαρία Βασιλάκη (επιμελήτρια του καταλόγου και της έκθεσης, μαζί με τον καθηγητή Ρόμπιν Κόρμακ), η έκθεση περιλαμβάνει τις ενότητες: «Οι απαρχές της Βυζαντινής Τέχνης». «Από τον Μ. Κωνσταντίνο και τον Ιουστινιανό μέχρι το τέλος της Εικονομαχίας». «Στο ιερό παλάτι». «Στο σπίτι». «Στο ναό». «Η τέχνη των εικόνων». «Το Βυζάντιο και η Δύση». «Το Βυζάντιο και οι γείτονές του». «Η μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ