Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΧΙΟΥ
Κίνδυνοι και προβλήματα σε μνημεία

Το ΚΚΕ, με σειρά Ερωτήσεών του προς τον υπουργό Πολιτισμού, αναδεικνύει επείγοντα προβλήματα σε μνημεία του νησιού

«Μπαράζ» Ερωτήσεων προς τον υπουργό Πολιτισμού για την πολιτιστική κληρονομιά της Χίου κατέθεσε το ΚΚΕ, το οποίο κατέθεσε (σ.σ. βλέπε χτεσινό «Ρ») και Ερώτηση για τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού της 3ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του νομού.

Ξεκινώντας από το γενοβέζικο Κάστρο του νησιού (13ος - 14ος αι.), οι βουλευτές Εύα Μελά, Σταύρος Σκοπελίτης, Λίλα Καφαντάρη και Βέρα Νικολαΐδου σημειώνουν, ότι ενώ εντάχθηκε σε πρόγραμμα του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων Εκτέλεσης Αρχαιολογικού Εργου (ΤΔΠΕΑΕ), τα περισσότερα κτίριά του (τζαμί, λουτρά, νεκροταφείο, πύργος) «παραμένουν στη φθορά του χρόνου», πλην των Λουτρών που πρόσφατα επισκευάστηκαν. Ρωτούν τον υπουργό πότε θα ξεκινήσει η επισκευή των τειχών, αν θα προχωρήσει άμεσα η χρηματοδότηση του έργου και αν υπάρχει μελέτη συνολικής ανάδειξης του Κάστρου.

Για το Μετζιτιέτ Τζαμί (19ος αι.) στο Δήμο Χίου, οι βουλευτές σημειώνουν ότι ολοκληρώνονται μέχρι το τέλος του 2008 οι αναστηλωτικές εργασίες μετατροπής του σε Βυζαντινό Μουσείο (έργο ενταγμένο στο Γ' ΚΠΣ). Ωστόσο, ο μιναρές παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα στατικότητας, ενώ ήταν προγραμματισμένη η επισκευή του. Παρότι η επισκευή επείγει, αφού εγκυμονούνται κίνδυνοι και για τα παρακείμενα καταστήματα της αγοράς, δεν έχει ενταχθεί στο Δ' ΚΠΣ. Επίσης οι βουλευτές ζητούν να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού για τη λειτουργία του τζαμιού ως Βυζαντινού Μουσείου.

Στο Δήμο Αγ. Μηνά (Κεραμειά) λειτουργούσε παραδοσιακό εργοστάσιο κεραμιδιών και τούβλων, με εξαγωγές στα άλλα νησιά και στα μικρασιατικά παράλια. Σώζονται βιομηχανικά κτίρια και μηχανήματα που αναδεικνύουν τη βιομηχανική ιστορία της Χίου, ενώ με τις εξορύξεις πρώτων υλών αποκαλύφθηκε παλαιοντολογικό εύρημα μεγάλης αξίας. Ωστόσο, ο χώρος πουλήθηκε σε ιδιώτη, για να ανεγερθεί ξενοδοχειακή μονάδα. Οι υπουργοί Πολιτισμού και Ναυτιλίας/ Αιγαίου ρωτούνται τι θα κάνουν για να σωθούν τα βιομηχανικά κτίρια, ποια είναι και πού βρίσκονται τα ευρήματα, πώς αξιοποιούνται από το κράτος και τι αρχαιολογικές έρευνες θα γίνουν.

Στο χωριό Πιτυές (Δήμος Καρδαμύλων) υπάρχει μεσαιωνικός πύργος (υπάγεται στην 3η ΕΒΑ). Με ευθύνη της Νομαρχίας, ανατέθηκαν σε εργολάβο και ολοκληρώθηκαν εργασίες επισκευής, με επίβλεψη της υπεύθυνης για τις ανασκαφές 3ης ΕΒΑ. Πρόσφατα, η νομαρχία εγκαινίασε τον Πύργο, απούσης της 3ης ΕΒΑ, αφού ακόμα δεν παραλήφθηκε το έργο, γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχός του. Ερωτάται ο υπουργός γιατί δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία παράδοσης και αν θα προσληφθεί προσωπικό για τη λειτουργία του χώρου.

Τέλος, στο χωριό Αγ. Γάλας (Δήμος Αμανής) βρίσκεται σημαντικό σπήλαιο, με πολλά αρχαία ευρήματα. Η αποκατάστασή του ολοκληρώθηκε, αλλά δεν άνοιξε για το κοινό, γιατί εκκρεμεί η έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Οι βουλευτές ρωτούν πότε θα προχωρήσει η αξιολόγηση των ευρημάτων, αν θα δοθούν τα κονδύλια για τις εργασίες και αν θα προσληφθεί εξειδικευμένο προσωπικό συντήρησης και φύλαξης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σεργιάνι στις γειτονιές της Χίου (2011-08-19 00:00:00.0)
Ελλείψεις και εργασιακή ομηρία (2008-09-09 00:00:00.0)
ΟΧΙ στην καταστροφή του Μακρυγιάννη (2003-03-19 00:00:00.0)
Βυζαντινό κάστρο σε κίνδυνο (1999-06-25 00:00:00.0)
... και "μοντέρνος" σελοφάν "διάκοσμος" (1997-04-20 00:00:00.0)
Αρχαιολογία των εργολάβων (1996-11-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ