Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
«Ο Μαρξ στο Σόχο»!

Ούτε ο Χάουαρντ Ζιν, στο έργο του «Ο Μαρξ στο Σόχο» δε θα μπορούσε να το φανταστεί: Στο άντρο της «ελεύθερης αγοράς», στις ΗΠΑ, κρατικοποιήθηκαν προχτές δυο τράπεζες παροχής στεγαστικών δανείων, καθότι εκτιμήθηκε ότι ο χαμός που θα γινόταν από το σκάσιμο της «φούσκας», θα έπαιρνε αμπάριζα όλα τα αερομπουρδολογήματα περί «ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων» και «φιλελεύθερου μοντέλου».

*

Προ εξαμήνου, δε, η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε ότι προχώρησε, με διπλάσιο τίμημα από αυτό που είχε εισπράξει πριν δέκα χρόνια για να τα πουλήσει (πάνω από 600 εκατ. ευρώ), στην κρατικοποίηση των σιδηροδρόμων και των λιμανιών της χώρας. Μάλιστα, στις τότε ανακοινώσεις διατυπώθηκε και αυτοκριτική για τις προ δεκαετίας κυβερνητικές αποφάσεις που οδήγησαν στην καταστροφή.

*

Αυτά στη χώρα των Μαορί αλλά και στη χώρα των καουμπόηδων του νεοφιλελευθερισμού, που όταν πρόκειται για τα γενικά καπιταλιστικά συμφέροντα, οι πομφόλυγες περί ανωτερότητας των ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων πάνε στην άκρη. Αντίθετα, εδώ, στη χώρα των...«Μάο-Μάο», το ξεπούλημα στρατηγικής σημασίας τομέων της οικονομίας συνεχίζεται απρόσκοπτα με τις «ΝεοδημοκρατικοΠασοκικές» κυβερνήσεις να αναμασούν τις «αμερικανιές» και τα ιδεοληπτικά φληναφήματα ενός συστήματος, που αποδεικνύονται μπαρούφες ακόμα και μέσα στην «έδρα» του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ