Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ
Απαιτούν απόσυρση των διατάξεων με το χαράτσι

Στα 130 τα φάρμακα που οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν εξ ολοκλήρου από την τσέπη τους

Απεργούν σήμερα οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας με αίτημα την απόσυρση του άρθρου 35 στο φορολογικό νομοσχέδιο, όπου ενσωματώθηκε προσθήκη με την οποία μετακυλίεται στους φαρμακοποιούς μια μείωση της Λιανικής Τιμής (Λ.Τ.) κατά 3%. Αποφάσεις για την 24ωρη απεργία πήραν χτες τοπικοί σύλλογοι - μεταξύ των οποίων της Αττικής και του Πειραιά - ενώ η προχτεσινή ομόφωνη απόφαση για την απεργία επαναβεβαιώθηκε και στη χτεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).

Με τη ρύθμιση αυτή οι φαρμακοποιοί επιβαρύνονται με 3% επί των εισπράξεών τους, αφού τα ασφαλιστικά ταμεία θα αποζημιώνουν μέχρι τη λεγόμενη Τιμή Αναφοράς (Τ.Α.) που ορίζεται απ' τη Λ.Τ. μειωμένη κατά 3%. Για παράδειγμα για ένα φάρμακο με Λ.Τ. 100 ευρώ, το ταμείο θα καλύπτει 100 - 3% = 97 ευρώ - 25% συμμετοχή του ασφαλισμένου = 72,75 ευρώ (αντί για 75 ευρώ που ήταν μέχρι τώρα).

Ετσι, η κυβέρνηση έρχεται να απαλλάξει τη φαρμακοβιομηχανία απ' την επιστροφή στα ασφαλιστικά ταμεία κατά 4% επί της Χοντρικής Τιμής (Χ.Τ.) - που αντιστοιχεί στο 62,7% επί της Λ.Τ. Δηλαδή, για ένα φάρμακο με Λ.Τ. 100 ευρώ η Χ.Τ. είναι 62,7 ευρώ και η επιστροφή κατά 4% αντιστοιχεί σε 2,5 ευρώ. Κι η κυβέρνηση έρχεται όχι μόνο ν' απαλλάξει τη φαρμακοβιομηχανία απ' αυτή την επιστροφή αλλά να τη μετακυλίσει -προσαυξημένη κατά 20% (3-2,5= 0,5 ευρώ) - στους φαρμακοποιούς.

Πρόπλασμα των θεραπευτικών πρωτοκόλλων

Κι ενώ η κυβέρνηση ενισχύει απροκάλυπτα τη φαρμακοβιομηχανία μεταφέρει νέα βάρη άμεσα στις τσέπες των ασφαλισμένων με τη διεύρυνση της λίστας των φαρμάκων που δεν καλύπτονται απ' τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως προβλέπει ο νόμος 3457/2006 (ΦΕΚ Α 93).

Με αλλεπάλληλες - και χωρίς καμιά αιτιολογία - προσθαφαιρέσεις ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ανέβασε σε 130 τα σκευάσματα που θα καλύπτονται εξ ολοκλήρου απ' τους ασφαλισμένους. Πρόκειται για τρία φάρμακα αντιμετώπισης της παχυσαρκίας, 14 της φαλάκρας, έξι της στυτικής δυσλειτουργίας, 23 αντισυλληπτικά, ένα για τη δερματική γήρανση, 13 για τις κοινές στοματίτιδες, 27 βιταμίνες, 17 σκευάσματα κατά του καπνίσματος και 27 για τη φλεβική ανεπάρκεια των κάτω άκρων.

Ηδη το ΙΚΑ με εγκύκλιό του (2.9.2008), ενημερώνει τις υπηρεσίες του ότι τα φάρμακα που περιέχονται στον εν λόγω κατάλογο του ΕΟΦ, δε θα καλύπτονται από την 1.10.2008. Ετσι δημιουργείται το πρόπλασμα των θεραπευτικών πρωτοκόλλων που προβλέπουν άγριες περικοπές στη φαρμακευτική αγωγή των ασθενών, σύμφωνα με άλλες ρυθμίσεις που υπάρχουν στο φορολογικό νομοσχέδιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ