Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΜΕΤΡΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Εργαζόμενοι και Συνδικάτο στρίμωξαν τον εργολάβο

Η χτεσινή επίσχεση ανάγκασε τον εργολάβο να πληρώσει μέχρι δεκάρας τα δεδουλευμένα του διμήνου

Οι εργαζόμενοι ξεκαθάρισαν στον εργολάβο πως αν δεν πληρωθούν δεν πρόκειται να γυρίσουν στη δουλειά. Λίγες ώρες μετά τους καταβλήθηκαν όλα τα δεδουλευμένα
Οι εργαζόμενοι ξεκαθάρισαν στον εργολάβο πως αν δεν πληρωθούν δεν πρόκειται να γυρίσουν στη δουλειά. Λίγες ώρες μετά τους καταβλήθηκαν όλα τα δεδουλευμένα
Κανένα περιθώριο ελιγμών δεν άφησε στην εργοδοσία η αποφασιστικότητα με την οποία οι 35 περίπου εργάτες, στο εργοτάξιο του Μετρό στο Περιστέρι, απάντησαν στον εργολάβο Μπακλαβά που τους χρωστούσε δεδουλευμένα δύο μηνών.

Προχωρώντας σε επίσχεση εργασίας σε συντονισμό και με την ολόπλευρη στήριξη του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, χτες τα ξημερώματα, οι εργάτες παράτησαν τα εργαλεία τους κι έκαναν συγκέντρωση μέσα στο εργοτάξιο, απαιτώντας να πάρουν όσα μεροκάματα δεν είχαν πληρωθεί. Η δυναμική κινητοποίηση ενόχλησε την εργοδοσία που άρχισε να πιέζει με κάθε μέσο για να συνεχιστούν οι εργασίες: «Παρέλασαν» μικρά και μεγάλα αφεντικά (υπεργολάβοι, εκπρόσωποι της J&B που είναι η ανάδοχος εταιρεία του έργου). Επιστρατεύτηκαν διάφορα επιχειρήματα, δικαιολογίες: «Πρέπει να προχωρήσει το έργο, "καιγόμαστε"», «δεν μπορούμε να πληρώσουμε, δεν έχουμε πάρει πιστώσεις», αλλά και υποσχέσεις για πληρωμή τις επόμενες μέρες.

Η απάντηση των εργατών ήταν ξάστερη: «Εδώ και τώρα»! Η επιμονή και το αγωνιστικό πείσμα με το οποίο περιφρούρησαν το δικαίωμά τους να δουλεύουν και να πληρώνονται στην ώρα τους ανάγκασαν την εργοδοσία να υποχωρήσει: Στις 9 το πρωί, οι εργαζόμενοι άρχισαν να παίρνουν τα λεφτά που τους χρωστούσαν.

Καθοριστική ήταν η συμβολή του ταξικού Συνδικάτου του κλάδου, που από την πρώτη στιγμή ανέδειξε την ανάγκη οι εργάτες να απαντήσουν έγκαιρα και ενωμένα στην εργοδοσία, καθορίζοντας τα βήματά τους και οργανώνοντας τον αγώνα τους χωρίς εμπιστοσύνη σε όσους κηρύττουν «υπομονή» και «καλή θέληση».

Δείχνοντας την εμπιστοσύνη τους στο ταξικό τους Συνδικάτο, όσοι από τους εργάτες δεν ήταν ήδη μέλη του γράφτηκαν επί τόπου και ανανέωσαν το ραντεβού για τις μάχες που έρχονται. Για την υπεράσπιση του θεσμού των ΒΑΕ και την επιτυχία της απεργίας που έχει αποφασίσει η κλαδική Ομοσπονδία, για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και την εφαρμογή τους, για ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση του Συνδικάτου, για τη μαζική συμμετοχή στις εκλογές του Οκτώβρη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απεργούν αύριο στο εργοτάξιο κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ (2018-10-23 00:00:00.0)
Συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας (2012-01-20 00:00:00.0)
Ανακλήθηκε η τρομοκρατική απόλυση (2010-05-04 00:00:00.0)
Χρωστά δεδουλευμένα κι από πάνω τρομοκρατεί (2009-10-09 00:00:00.0)
Δεν παζαρεύουν το δίκιο τους (2005-11-23 00:00:00.0)
Αφού θησαύρισαν, τώρα δεν πληρώνουν μεροκάματα! (2004-10-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ