Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Δίκη σκοπιμότητας για το «ΞΕΝΙΑ»

Αντί να διωχτούν οι υπεύθυνοι της άσκοπης σπατάλης με το ΞΕΝΙΑ του ΕΟΤ στο Ηράκλειο Κρήτης που, τελικά, κατεδαφίστηκε, στέλνεται στα δικαστήρια κατηγορούμενος και ο Δημοτικός Σύμβουλος της Αγωνιστικής Κίνησης Δημοτών Ηρακλείου Στέλιος Ορφανός επειδή είχε ψηφίσει υπέρ της κατεδάφισης του ξενοδοχείου το 2003... Επίσης κατηγορούμενοι με το αδίκημα της απιστίας και της παράβασης καθήκοντος είναι ο πρώην Περιφερειάρχης, ο διευθύνων Σύμβουλος του ΕΟΤ - Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα, ο Δήμαρχος και το σύνολο των δημοτικών συμβούλων που, από εντελώς διαφορετική σκοπιά, είχαν ταχθεί υπέρ της κατεδάφισης. Η δίκη θα γίνει σήμερα Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη, στο Εφετείο στα Χανιά.

Υπενθυμίζεται, ότι η Αγωνιστική Κίνηση Δημοτών Ηρακλείου, και το 2001 και το 2003, επί Δημαρχίας Ασλάνη και Κουράκη αντίστοιχα, είχε υποστηρίξει τη θέση για κατεδάφιση του ΞΕΝΙΑ, θεωρώντας επιτακτική ανάγκη και συμφέρον για την πόλη, να αρχίσει να απελευθερώνεται το παραλιακό μέτωπο για να «ανοίξει» η πόλη προς τη θάλασσα.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η παράταξη με επικεφαλής τον Στ. Ορφανό τονίστηκε σχετικά: «Δεν είμαστε οι μόνοι που χαρακτηρίσαμε το ΞΕΝΙΑ μνημείο αυθαιρεσιών, που χρονολογούνται από την εποχή της δικτατορίας. Αυθαιρεσιών πολεοδομικών, αρχιτεκτονικών, αισθητικών, αλλά κυρίως οικονομικών και πολιτικών. Είμαστε από τους λίγους που στιγμάτισαν την έξαρση αυτών των αυθαιρεσιών επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Τότε που άρχισε η ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα της περιουσίας του ΕΟΤ, που έκλεισε το ξενοδοχείο. Ενώ η Περιφέρεια αποφάσισε παράνομα, με έγκριση της κυβέρνησης, τη συντήρηση του κτιρίου και τη στέγαση των υπηρεσιών της, μια που ο Δήμος είχε παγώσει την υπόθεση του Ανατολικού Πολεοδομικού Κέντρου.

Η Αγωνιστική Κίνηση Δημοτών Ηρακλείου, υπενθύμισε ο Στ. Ορφανός, ήταν η μόνη παράταξη που κατάγγειλε δημόσια το 2001 ως πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο, το ότι κράτος, περιφέρεια και δήμος, παραβίασαν εν ψυχρώ το θεσμοθετημένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Ηρακλείου, που προέβλεπε να πάνε οι Διοικητικές Υπηρεσίες εκτός κέντρου της πόλης. Ειδικά η Περιφέρεια πέταξε κυριολεκτικά στον αέρα πάνω από 600 εκατ. δρχ. για την ενίσχυση του κτιρίου. Εμείς υπογραμμίσαμε, από τότε, ότι το ΠΑΣΟΚ είχε τεράστιες πολιτικές και οικονομικές ευθύνες, είπε ο Σύμβουλος της Αγωνιστικής Κίνησης και αναρωτήθηκε: Πού ήταν τότε ο Εισαγγελέας; Γιατί δεν ερεύνησε τότε τις δημόσιες καταγγελίες μας;

Οσο για τη, μετέπειτα, στροφή του ΠΑΣΟΚ υπέρ της κατεδάφισης του ΞΕΝΙΑ, τόνισε, έγινε γιατί αποσκοπούσαν όχι στην αποκάλυψη, αλλά στη συγκάλυψη του σκανδάλου και των πολιτικών ευθυνών, με την προσωποποίησή τους και την ενδεχόμενη καταδίκη ενός - δύο ατόμων. Αυτή η μεθόδευση δεν έχει καμία σχέση με τις δικές μας θέσεις. Και το ότι βρισκόμαστε συγκατηγορούμενοι με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ επιβεβαιώνει ότι εσκεμμένα επιχειρείται η παραπλάνηση της κοινής γνώμης, επισήμανε.

«Είναι χαρακτηριστικό - συμπλήρωσε - ότι πέρασαν πέντε χρόνια αδράνειας και σήμερα συζητιέται ως πολύ πιθανή η παραγραφή. Ενώ ο πρώην Περιφερειάρχης κ. Βαλασόπουλος, κύριος εμπνευστής της στέγασης της Περιφέρειας στο ΞΕΝΙΑ, δεν είναι καν κατηγορούμενος, αν και κατονομάζεται στο πόρισμα του Οικονομικού Επιθεωρητή Κρήτης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ