Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΜΕ - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
«Μπλόκο» στις Περιφέρειες

Δυναμικές παραστάσεις διαμαρτυρίας σε Πάτρα και Τρίπολη για το δικαίωμα στη μόρφωση

Πρωτοβουλία οργάνωσης της πάλης για το δικαίωμα στη μόρφωση, για αποκλειστικά δημόσια - δωρεάν Παιδεία, ανέλαβε το ΠΑΜΕ στην Πελοπόννησο χτες, πραγματοποιώντας δύο δυναμικές παραστάσεις διαμαρτυρίας από σωματεία, μαζικούς φορείς (ξεπερνούσαν τους πενήντα) και συνδικαλιστές στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με έδρα την Πάτρα και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με έδρα την Τρίπολη.

Στο κοινό υπόμνημα, σημειώνεται μεταξύ άλλων πως «μέσα στη γενικευμένη επίθεση της κυβέρνησης με το τσουνάμι της ακρίβειας, των ανατιμήσεων, των φοροεπιδρομών των ιδιωτικοποιήσεων, της καταλήστευσης του λαϊκού εισοδήματος, ξεκινάει η νέα σχολική χρονιά. Ολα δείχνουν ότι το εκπαιδευτικό τοπίο αλλάζει σαρωτικά. Κάτω από το βάρος των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων γιγαντώνονται τα προβλήματα των εκπαιδευτικών, των μαθητών, των φοιτητών και του λαού. Οι λαϊκές ανάγκες δεν περιμένουν πια, απαιτούν άμεση κάλυψη».

Υπογραμμίζεται η ανάγκη «εδώ και τώρα να απαλλαγεί η λαϊκή οικογένεια από τα βάρη της μόρφωσης και της κατάρτισης των παιδιών της. Στο πλαίσιο αυτό ούτε ένα βιβλίο, ούτε ένα βοήθημα να μην πληρώσουν οι γονείς, ούτε ένα βιβλίο να μη λείψει από τη σχολική χρονιά. Ούτε μια χαμένη διδακτική ώρα, να καλυφθούν όλα τα κενά με μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών. Αποκλειστικά δωρεάν μεταφορά των μαθητών. Ειδικά δρομολόγια για τους μαθητές των πυρόπληκτων - σεισμόπληκτων περιοχών».

Για τους παιδικούς σταθμούς

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και για τους παιδικούς - βρεφονηπιακούς σταθμούς όπου το πρόβλημα είναι «εξαιρετικά οξυμένο καθώς μετά τη νομοθέτηση της μονοετούς υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής σε συνδυασμό με την απουσία υποδομών για την εφαρμογή της, αφήνει έξω από τα κρατικά νηπιαγωγεία τα προνήπια κι αυξάνει τις αιτήσεις προς τους δημοτικούς σταθμούς με αποτέλεσμα πολλά παιδιά ν' αποκλείονται π.χ. στην Πάτρα από τις 984 αιτήσεις στους 11 Δημοτικούς παιδικούς σταθμούς τα 180 παιδιά έμειναν απ' έξω "λόγω κριτηρίων". Το 60% των βοηθών βρεφονηπιοκόμων είναι με stage, τα 25% με μερική απασχόληση και μόνο το 15% με μόνιμη σχέση εργασίας, ενώ την ίδια στιγμή τα τροφεία αυξάνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς κάθε χρόνο».

Επιπρόσθετα, σοβαρό πρόβλημα υπάρχει στην περιοχή μετά τις καταστροφές που προξένησε ο σεισμός του Ιούνη σε πολλά σχολικά κτίρια. Για το λόγο αυτό «απαιτούμε την ανέγερση νέων σχολικών μονάδων για όσες έχουν κριθεί ακατάλληλες προς χρήση. Αμεση αγορά οικοπέδων με χρονοδιάγραμμα ανέγερσης και αποπεράτωσης στο τέλος της σχολικής χρονιάς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ