Πέμπτη 11 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
Εξευτελισμός για λίγες στιγμές «νομιμότητας»...

Μεγάλη εξόρμηση - κάλεσμα θα πραγματοποιήσει η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ το ερχόμενο Σάββατο στις 7.30 μ.μ.

Εξω από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αθηνών περνούν αμέτρητα Σαββατοκύριακα χιλιάδες μετανάστες και μετανάστριες. Το Σάββατο, κατευθείαν μετά τη δουλειά αρχίζουν να μαζεύονται. Εκεί τρώνε, εκεί κοιμούνται, περιμένοντας την επόμενη μέρα, να μπουν στη σειρά για το πολυπόθητο ραντεβού της συνέντευξης, που ίσως τους εξασφαλίσει τη ροζ κάρτα. Δηλαδή, κάποιους μήνες χωρίς κυνηγητό και συλλήψεις.

Στο πλευρό των μεταναστών έχουν βρεθεί και βρίσκονται μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, εκφράζοντας την έμπρακτη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους. Για μια ακόμα φορά, η ΚΟΑ του ΚΚΕ διοργανώνει το ερχόμενο Σάββατο στις 7.30 μ.μ. μαζική εξόρμηση στη Διεύθυνση Αλλοδαπών. Παράλληλα, συνεχίζονται και πληθαίνουν οι πρωτοβουλίες για την οργάνωση κοινού ταξικού αγώνα Ελλήνων και μεταναστών εργατών. Την Παρασκευή στις 8 μ.μ. στα Μέγαρα θα γίνει πλατιά σύσκεψη, σε στέκι μεταναστών. Την Κυριακή το πρωί στον Ωρωπό συγκέντρωση συμπαράστασης σε απολυμένο οικοδόμο Πακιστανό, που δεν του δόθηκαν οι μισθοί δύο χρόνων. Την Κυριακή στις 4 μ.μ. θα γίνει σύσκεψη στα γραφεία του ΚΚΕ στο Αιγάλεω (Δημοκρατίας 34).

«Εκεί βλέπεις τι σημαίνει Μεσαίωνας»...

Αυτό λέει χαρακτηριστικά στον «Ρ» ο Λεωνίδας Σακκάς, μέλος της Επιτροπής της ΚΟΑ του ΚΚΕ για τους Μετανάστες. Μας περιγράφει την εικόνα που συναντά κανείς έξω από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών. «Η αστυνομία, τους μαζεύει σε ένα χωράφι λίγο πιο πέρα και γυρίζουν γύρω - γύρω, χωρίς να ξέρουν τι πρέπει να κάνουν και τι πρόκειται να γίνει.

Το μεσημέρι απλώνουν ένα χαλάκι πάνω στο χώμα και κολατσίζουν. Το βράδυ κοιμούνται εκεί. Είναι σκονισμένοι και εξαντλημένοι. Ταυτόχρονα, δέχονται απειλές και επιθέσεις από την αστυνομία, και η σειρά προτεραιότητας, που έχουν πάει για να σχηματίσουν, χαλάει. Ακόμη και ξύλο πέφτει κάποιες φορές. Μας έλεγαν ότι πριν μερικές βδομάδες ένας λιποθύμησε και από τότε αγνοείται η τύχη του. Αυτοί, τους οποίους δέχονται για ραντεβού, μπαίνουν από ένα στενό, από μια άλλη είσοδο.

Μαζεύονται από το Σάββατο πάνω από 2.000 άτομα, για να πάρουν ραντεβού την επόμενη μέρα μόνο 400, από τους οποίους οι περισσότεροι έχουν εξασφαλίσει ραντεβού μέσα από δικηγόρους με αντίτιμο 500 - 1.000 ευρώ. Εκεί απ' έξω έχουν στηθεί και διάφορα άλλα κοράκια. Για να τους συμπληρώσουν μια αίτηση τούς παίρνουν 5 ευρώ!».

Αποτύπωση της ίδιας της μεταναστευτικής πολιτικής

«Η κατάσταση εκεί αποτυπώνει σε τραγικό βαθμό την κατάσταση που κυριαρχεί γενικά στο ζήτημα της μεταναστευτικής πολιτικής. Βρήκαμε ανθρώπους που μας λένε ότι ούτε από το σπίτι τους δε βγαίνουν, γιατί φοβούνται ότι "θα με αρπάξουν και θα με διώξουν"», σημειώνει η Τασία Τσατσούλη, μέλος της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ του ΚΚΕ. «Η εικόνα στο Ρουφ αναδείχνει ένα στημένο παιχνίδι από το ίδιο το θεσμικό πλαίσιο της μεταναστευτικής πολιτικής και σε αυτό το στημένο παιχνίδι παίζουν διάφορα κυκλώματα εκμετάλλευσης του μετανάστη».

Επίσης τονίζει, ότι «για μας ιδιαίτερη σημασία έχει επίσης το ζήτημα προστασίας του ίδιου του ασύλου στην ουσία του. Η διαδικασία του ασύλου είναι πολιτικό ζήτημα και το χειρίζεται η αστυνομία. Από τη μια κάνει συλλήψεις και από την άλλη παίρνουν συνέντευξη για τις αιτήσεις ασύλου!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ