Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Στην κόψη του ξυραφιού

Απέλαση του Αμερικανού πρέσβη για τη συνεργασία του με την ολιγαρχία, που επιμένει στη βία

ΛΑ ΠΑΣ.--

Σε τεντωμένο σκοινί βαδίζει συνεχώς η Βολιβία, ενώ ο κίνδυνος να σπάσει είναι περισσότερο από ποτέ δυνατός. Η εκστρατεία βίας και αίματος της ολιγαρχίας δεν πρόκειται να σταματήσει, προειδοποίησε χτες ο Μπράνκο Μαρίνκοβιτς, πρόεδρος του συνδέσμου ιδιωτικών βιομηχανιών της Σάντα Κρους. Ενώ από την άλλη πλευρά η απέλαση του Αμερικανού πρέσβη Φίλιπ Γκόλντμπεργκ προκάλεσε την αναμενόμενη οξύτατη αντίδραση των ΗΠΑ...

«Μεγάλο λάθος» χαρακτήρισε την απέλαση του Γκόλντμπεργκ ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Σον ΜακΚόρμακ προσθέτοντας ότι «αυτό το λάθος θα έχει σοβαρές συνέπειες στις διμερείς σχέσεις». Πάντως ο ΜακΚόρμακ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη αποφασίσει για την απάντησή τους και «ότι μελετούν όλες τις εναλλακτικές δυνατότητες». Νωρίτερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε χαρακτηρίσει «αβάσιμες τις κατηγορίες» εναντίον του Γκόλντμπεργκ που έφτασε στη Βολιβία απευθείας από το Κοσσυφοπέδιο. Ο Γκόλντμπεργκ έχει συμβάλει καθοριστικά στην προώθηση της αμερικανικής πολιτικής στα Βαλκάνια με τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και την ενίσχυση των Αλβανών αυτονομιστών, ήταν δεξί χέρι του γνωστού Ρίτσαρντ Χόλμπρουγκ, μετείχε στη συμφωνία του Ντέιτον, ενώ έχει υπηρετήσει επίσης στη Νότια Αφρική και στην Κολομβία.

Είναι ο πρέσβης που χρηματοδοτεί και καθοδηγεί τα σχέδια της ολιγαρχίας στη Βολιβία... Που προ ημερών, πριν αρχίσουν οι ταραχές, πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με τους κυβερνήτες των επαρχιών Σάντα Κρους, Μπένι, Πάντο, και Ταρίχα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΚΚ Βολιβίας αλλά και της Τσουκουισάκα, προκαλώντας το τελευταίο γύρο της έντασης, και δηλώνοντας μάλιστα «ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να επέμβουν καθώς υπάρχει πολιτική αστάθεια στη Βολιβία».

«Ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών συνωμοτεί εναντίον της δημοκρατίας και επιδιώκει τη διάσπαση της Βολιβίας» δήλωσε την Τετάρτη ο Μοράλες ανακοινώνοντας συνάμα ότι ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών να στείλει επιστολή στην πρεσβεία των ΗΠΑ, αξιώνοντας «να επιστρέψει στη χώρα του άμεσα ο πρεσβευτής».

Οσο για τις ταραχές θα έχουν συνέχεια. Ο Μαρίνκοβιτς, γιος επιφανούς στελέχους της φιλοναζιστικής κροατικής Ουστάζι και άρτι αφιχθείς από τις ΗΠΑ και συγκεκριμένα από το Μαϊάμι, όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚ Βολιβίας, όπου συναντήθηκε με στελέχη της τοπικής μαφίας, σε συνέντευξη Τύπου τόνισε ότι οι διαδηλώσεις, δηλαδή οι ταραχές δεν πρόκειται να σταματήσουν «ώσπου ο πρόεδρος Μοράλες να εγκαταλείψει τα σχέδιά του να επιβάλει ένα ρατσιστικό Σύνταγμα και να μας δώσει πίσω τους ενεργειακούς μας πόρους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Τάγματα θανάτου» υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ (2009-05-17 00:00:00.0)
Συζήτηση δημοψηφίσματος για το Σύνταγμα (2008-10-21 00:00:00.0)
Διάλογος και διαδηλώσεις (2008-09-18 00:00:00.0)
Δηλώσεις στο «πνεύμα Τσάβες» (2008-06-18 00:00:00.0)
Επέμβαση της αντίδρασης μέσω «δημοψηφίσματος» (2008-05-04 00:00:00.0)
Διπλωματική ένταση (2007-10-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ