Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Πετρέους: «Εχουμε ακόμη πολύ δρόμο»

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

«Δε θα μιλούσα ποτέ για νίκη στο Ιράκ», υποστήριξε, χτες, σε δηλώσεις του ο επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, που από τις 16 του μηνός θα είναι επικεφαλής όλων των αμερικανικών δυνάμεων στον Κόλπο, αφήνοντας τη θέση του στον, επίσης, στρατηγό Οντιέρνο. Ο Πετρέους, του οποίου τις προτάσεις για σχεδόν μηδαμινές αποσύρσεις στρατευμάτων από το Ιράκ υιοθέτησε ο Πρόεδρος Μπους και τις ανακοίνωσε την Τετάρτη, τόνισε ότι «όποιες επιτυχίες και αν έχουν επιτευχθεί στον τομέα της ασφάλειας στο Ιράκ, μπορούν ν' ανατραπούν ανά πάσα στιγμή. Οι ΗΠΑ έχουν ακόμη πολύ μακρύ αγώνα εκεί».

Αντίθετη εκτίμηση, πάντως, φαίνεται ότι έχουν ορισμένοι εκ των «προθύμων». Στον τερματισμό της ιαπωνικής αεροπορικής επιμελητειακής συνδρομής στην ιμπεριαλιστική επιχείρηση κατοχής του Ιράκ έως το τέλος τρέχοντος έτους προσανατολίζονται Ιάπωνες αξιωματούχοι, που επικαλέστηκαν χτες τη «βελτίωση της κατάστασης ασφαλείας» στη Βαγδάτη. Παράλληλα, εκπρόσωπος του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι θα συνεχιστεί «η αποστολή αναπτυξιακής βοήθειας»...

«Ναυάγησαν» οι διαπραγματεύσεις

Το άκαρπο τέλος των συνομιλιών της με την ιρακινή κυβέρνηση για την ανάληψη, εκτός διαδικασίας διαγωνισμού, της εκμετάλλευσης για ένα χρόνο του πετρελαϊκού κοιτάσματος της Δυτικής Κούρνα, μαζί με την αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία Chevron, ανακοίνωσε η γαλλική Total. Εκπρόσωπος της εταιρείας δεν εξήγησε περαιτέρω γιατί κατέρρευσαν οι συνομιλίες.

Πάντως, αναλυτές εκτιμούσαν ότι μετά το θόρυβο που προκάλεσε η ανακοίνωση της Βαγδάτης ότι ορισμένες εταιρείες θα επωφεληθούν βραχυπρόθεσμων συμβολαίων χωρίς διαγωνισμό, φαίνεται ότι η ίδια η ιρακινή κυβέρνηση έθεσε τέτοιους όρους για την ανάθεση, που οι περισσότερες πετρελαϊκές αποσύρουν το ενδιαφέρον τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ