Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Τύμπανα πολέμου

Από τις πρόσφατες αντιαμερικανικές διαδηλώσεις

Associated Press

Από τις πρόσφατες αντιαμερικανικές διαδηλώσεις
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η διεύρυνση του πολέμου του Αφγανιστάν εντός του Πακιστάν και ίσως ευρύτερα έχει τεθεί επί τάπητος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η στρατηγική που ακολουθούν οι ΗΠΑ στο Αφγανιστάν δεν είναι νικηφόρα και χρειάζεται μία νέα, που θα περιλαμβάνει και τη συνοριακή περιοχή του Πακιστάν, τόνισε χθες, όχι τυχαία, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ, ναύαρχος Μάικλ Μιούλεν, κατά τη διάρκεια ακρόασης στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

Ο Μιούλεν διευκρίνισε ακόμη ότι εξετάζει μία νέα στρατηγική, που θα περιλαμβάνει και τις δύο πλευρές των συνόρων με το Πακιστάν, καθώς και ότι οι ένοπλοι εξτρεμιστές και στις δύο χώρες μάχονται από κοινού. Πρόκειται όμως, παραδέχτηκε ο Μιούλεν, για μία μεγάλη πρόκληση, δεδομένης της «σημαντικής πολιτικής αβεβαιότητας» στο Πακιστάν.

Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times, ο Πρόεδρος Μπους υπό απόλυτη μυστικότητα υπέγραψε από τον περασμένο Ιούλη διάταγμα όπου δίνεται το πράσινο φως στις ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ να πραγματοποιούν επιχειρήσεις εντός του εδάφους του Πακιστάν, χωρίς την πρότερη έγκριση της πακιστανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με ανώτατους αξιωματούχους του Πενταγώνου.

Η ένταση των αμερικανικών επιχειρήσεων, πάντως, έχει προκαλέσει δυσφορία στο Πακιστάν και, σύμφωνα με το Ρόιτερς, χθες ο «έμπιστος» των Αμερικανών, αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Περβάζ Καγιάνι ανακοίνωσε ότι «δε θα επιτρέπονται πλέον σε ξένες δυνάμεις να επιχειρούν εντός του εδάφους του Πακιστάν». Τέλος, ο Καγιάνι προειδοποίησε τα αφεντικά του... ότι «οι κανόνες εμπλοκής είναι απολύτως καθορισμένοι» και «δεν επιτρέπει στις συμμαχικές δυνάμεις να επιχειρούν εντός του Πακιστάν». Ταυτόχρονα, όλες αυτές τις μέρες πραγματοποιούνται αντιαμερικανικές κινητοποιήσεις στις οποίες συμμετέχει το ΚΚ Πακιστάν, που καλεί το λαό να παλέψει ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ