Σάββατο 13 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αμπάς: «Καμία πρόοδος στις συνομιλίες»

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Σε κανένα ζήτημα δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία παρά τους τόσους μήνες διαπραγματεύσεων, δήλωνε, μιλώντας στην ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ», ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος. Ο Μαχμούντ Αμπάς υποστήριξε ότι η παλαιστινιακή πλευρά έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τα έξι καίρια ζητήματα (το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, τα τελικά σύνορα, τους εποικισμούς, τους πρόσφυγες, την ασφάλεια και τους υδάτινους πόρους) αλλά δεν έχει λάβει απάντηση σε τίποτε από την ισραηλινή πλευρά.

Ο Αμπάς, αν και δήλωσε έτοιμος να συνεχίσει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τον οποιονδήποτε διαδεχτεί τον Εχούντ Ολμέρτ στην πρωθυπουργία και στην ηγεσία του κόμματος «Καντίμα», εκτίμησε ότι είναι απίθανο να επιτευχθεί ακόμη και μια πρώτη, προσωρινή, συμφωνία μέχρι τα τέλη του έτους, όπως επιθυμούσε η Ουάσιγκτον. Τέλος, επανέλαβε την πάγια παλαιστινιακή θέση ότι οριστική συμφωνία δεν πρόκειται να υπάρξει αν δε λυθούν όλα τα ζητήματα.

Κορυφώνεται η εσωκομματική κούρσα

Από την άλλη πλευρά της πράσινης γραμμής, τα βλέμματα είναι στραμμένα στις εσωκομματικές εκλογές του «Καντίμα», που διεξάγονται μετά την εμπλοκή του Ολμέρτ σε σκάνδαλα και την πίεση που ασκήθηκε για αντικατάστασή του τόσο από την ηγεσία του κόμματος όσο και από την πρωθυπουργία. Οι δύο επικρατέστεροι διάδοχοί του είναι η υπουργός Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι, που φέρεται με βάση και τις δημοσκοπήσεις να προηγείται στις προτιμήσεις των μελών του κόμματος, και ο υπουργός Μεταφορών και πρώην αρχηγός ΓΕΣ, Σαούλ Μοφάζ. Οι εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τις 17 Σεπτέμβρη και σε περίπτωση που δε συγκεντρώσει κανένας από τους υποψηφίους την απόλυτη πλειοψηφία θα γίνει επαναληπτική ψηφοφορία μετά από μία βδομάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ