Σάββατο 13 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΕΔΚΕ
«Πλάτες» σε κυβέρνηση και φορομπηχτική πολιτική

Συγκέντρωση εργαζομένων στο χώρο όπου γινόταν η συνεδρίαση στη Λάρισα. Παρέμβαση του εκπροσώπου της ΔΑΣ, Χρήστου Τέγου

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία των εργαζομένων
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία των εργαζομένων
ΛΑΡΙΣΑ.--

Το αλισβερίσι της ηγεσίας της ΚΕΔΚΕ με την κυβέρνηση αναφορικά με τις οικονομικές υποχρεώσεις του κράτους απέναντι στην ΤΑ κατήγγειλε ο εκπρόσωπος της ΔΑΣ, Χρήστος Τέγος, παρεμβαίνοντας στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ που έγινε στη Λάρισα. Ο Χρ. Τέγος χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι η Ενωση διά του προέδρου της εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφη, τη στιγμή που:

  • Αναφορικά με τα 250 εκατ. για το 2008, η κυβέρνηση υπόσχεται ότι θα υλοποιήσει κάτι που έπρεπε ήδη να έχει υλοποιηθεί, σύμφωνα με τις δικές της δεσμεύσεις.
  • Σε ό,τι αφορά στα παρακρατηθέντα προηγούμενων ετών, σε πραγματικές τιμές θα αποδοθούν - όταν αποδοθούν - πολύ λιγότερα χρήματα από τα πραγματικώς παρακρατηθέντα αλλά ακόμη και από αυτά που η ίδια η κυβέρνηση είχε υπολογίσει ως παρακρατηθέντα.
  • Η απόδοση του 90% από τα τέλη κυκλοφορίας σημαίνει τη συμμετοχή της ΤΑ στη φοροληστεία του εργαζόμενου λαού.

«Αποδεικνύεται - τόνισε ο Χρ. Τέγος - ότι η μέχρι σήμερα πολιτική που υιοθέτησαν τα αιρετά όργανα της ΤΑ όχι μόνο δεν ανέτρεψε την κατάσταση στα οικονομικά των δήμων και κοινοτήτων, αλλά με την ουσιαστική συμφωνία τους με τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ οδήγησαν στην περαιτέρω χειροτέρευση της οικονομικής κατάστασης των ΟΤΑ. Με την πολιτική τους, τα έσοδα από την κρατική χρηματοδότηση αποτελούν σήμερα ελάχιστο ποσοστό των εσόδων στους δημοτικούς προϋπολογισμούς, ενώ αντίθετα μεγαλώνει συνεχώς όλο και περισσότερο η αφαίμαξη των εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων, αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ΕΒΕ από φόρους, τέλη και άλλες επιβαρύνσεις, που συνεχώς αυξάνονται, μειώνοντας έτσι ακόμα περισσότερο το ήδη πενιχρό εισόδημά τους».

Ο Χρ. Τέγος αναφέρθηκε επίσης και στο φορολογικό νομοσχέδιο που πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή, τονίζοντας ότι εντείνει τη φοροεπιδρομή σε βάρος του εργαζόμενου λαού και με τη συνδρομή των αιρετών οργάνων της ΤΑ, ενώ με το πρόσχημα της διαφάνειας και του ελέγχου των δαπανών των ΟΤΑ (Α΄ και Β΄ Βαθμού) επιχειρεί τη δραστική περικοπή των όποιων κονδυλίων δίνονται για κοινωνική πολιτική.

Συγκέντρωση εργαζομένων

Εξω από το Δημαρχείο της Λάρισας, όπου γινόταν η συνεδρίαση, είχε συγκεντρωθεί πλήθος εργαζομένων στους δήμους της περιοχής - με ξεχωριστή την παρουσία των εργαζομένων στις προνοιακές δομές - οι οποίοι διεκδικούσαν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Επίσης, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμων Ν. Λάρισας σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι ο «Καποδίστριας II» μετατρέπει τους ΟΤΑ σε επιχειρήσεις, ξηλώνει τα εργασιακά δικαιώματα, εμπορευματοποιεί την Υγεία, την Πρόνοια και την Παιδεία.

«Καλούμε όλους τους εργαζόμενους - αναφέρει η ανακοίνωση - να αγωνιστούν για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση πραγματικά λαϊκή, που θα προσφέρει σύγχρονες και δωρεάν υπηρεσίες, που θα επιχορηγείται αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό, με εργαζόμενους με σταθερή - μόνιμη σχέση εργασίας».

  • Στην ουσία οι παρατάξεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού συμφώνησαν και σε αυτή τη συνεδρίαση στα βασικά ζητήματα που συζητήθηκαν (οικονομικά, φορολογικός νόμος, «Καποδίστριας 2»). Αργά χτες βράδυ όταν η παράταξη της ΝΔ ζήτησε να γίνει η ψηφοφορία, για εσωτερική συζήτηση του θέματος της νέας διοικητικής ματαρρύθμισης, δημιουργήθηκε μεγάλη ένταση. Η παράταξη του ΠΑΣΟΚ σε μια θεατρινίστικη ενέργεια αποχώρησε από τη σύσκεψη ενώ η παράταξη του Συνασπισμού δήλωσε αποχή. Τελικά η ψηφοφορία έγινε και πέρασε με τις ψήφους της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ