Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κατάργηση του αποκλεισμού της Κούβας, αποφυλάκιση των 5 Κουβανών ηρώων

Κοινό Ψήφισμα της Συνάντησης των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων των Βαλκανίων

Στη Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων των Βαλκανίων, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 13 του Σεπτέμβρη του 2008, συζητήθηκε και καταλήχθηκε το παρακάτω Κοινό Ψήφισμα:

«Στη διάρκεια του τελευταίου αιώνα γινόμαστε μάρτυρες της ηρωικής αντίστασης του κουβανικού λαού στην επιθετικότητα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, για την υπεράσπιση και του δικαιώματός του μόνος του να καθορίζει τις τύχες του. Κύριο όπλο των Βορειοαμερικανών ιμπεριαλιστών, όλα αυτά τα χρόνια, είναι ο ωμός οικονομικός και εμπορικός αποκλεισμός του νησιού και του ηρωικού λαού του, ο οποίος οξύνθηκε τα τελευταία χρόνια, κάτω από την προεδρία του Προέδρου Μπους. Εξαιτίας αυτού του αποκλεισμού η Κούβα υπέστη μεγάλες οικονομικές απώλειες, της τάξης των 89 δισ. δολαρίων.

Η πολιτική του αποκλεισμού, κύριος στόχος του οποίου είναι η καταστροφή των επιτευγμάτων της Κουβανικής Επανάστασης, επιδιώκει το πισωγύρισμα και την εγκατάσταση του καπιταλισμού στο νησί. Σε τελική ανάλυση ο αποκλεισμός αποτελεί πολιτική γενοκτονίας, που παραβιάζει κατάφωρα τις βασικές αρχές του εμπορίου και του διεθνούς δικαίου και έχει καταδικαστεί από 183 χώρες στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Η αμερικανική κυβέρνηση εξακολουθεί να κρατάει στη φυλακή τους πέντε Κουβανούς, οι οποίοι διεξήγαγαν αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία, που οργανώνεται από τις ακροδεξιές οργανώσεις του Μαϊάμι.

Ο Αντόνιο, ο Φερνάντο, ο Χεράρντο, ο Ραμόν και ο Ρενέ, που αγωνίστηκαν ενάντια στην τρομοκρατία διακινδυνεύοντας καθημερινά τη ζωή τους, καταδικάστηκαν άδικα από τις ΗΠΑ σε στημένη δίκη, σε ένα καινούριο επεισόδιο της πολιτικής βεντέτας ενάντια στην Κουβανική Επανάσταση. Η καταδίκη αυτών των ηρώων προκάλεσε την αλληλεγγύη και τη στήριξη όλης της ανθρωπότητας.

Εμείς, οι εκπρόσωποι των Κομμουνιστικών Κομμάτων, που συναντηθήκαμε στη Θεσσαλονίκη, ζητούμε την κατάργηση του αποκλεισμού της Κούβας και την άμεση αποφυλάκιση των πέντε Κουβανών ηρώων, που για μια δεκαετία σαπίζουν στις αμερικανικές φυλακές».

Τα κόμματα που υπογράφουν: ΚΚ Αλβανίας, ΚΚ Βουλγαρίας, Κόμμα Βούλγαρων Κομμουνιστών, ΚΚΕ, ΚΚ Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), Νέο ΚΚ Γιουγκοσλαβίας, ΚΚ Τουρκίας, Κόμμα Εργασίας (EMEP) Τουρκίας, Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Κροατίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαχρονική πηγή έμπνευσης για την πάλη των καταπιεσμένων σε όλο τον κόσμο (2023-12-30 00:00:00.0)
Ευχαριστήριο μήνυμα στο ΚΚΕ (2020-12-18 00:00:00.0)
Θα ζει για πάντα στην ιστορική μνήμη και τη συλλογική συνείδηση των λαών όλου του κόσμου (2016-11-27 00:00:00.0)
Χαιρετίζει την απελευθέρωση των Κουβανών πατριωτών (2014-12-19 00:00:00.0)
Αλληλεγγύη και συμπαράσταση στη Σοσιαλιστική Κούβα (2008-09-21 00:00:00.0)
Αστείρευτη πηγή έμπνευσης κι επαναστατικής διαπαιδαγώγησης (1998-12-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ