Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ
Αμετακίνητη στην εκχώρηση η κυβέρνηση
  • Με τακτικούς ελιγμούς και «πάγωμα» του θέματος επιχειρεί να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου
  • Αρνείται πεισματικά να δεσμευτεί ότι θα επιστραφούν στο δημόσιο όλες οι εκτάσεις και η δημόσια περιουσία

Αμετακίνητη στην πολιτική της για εκχώρηση δημόσιας περιουσίας στη Μονή Βατοπεδίου παραμένει η κυβέρνηση, αν και υποχρεώνεται σε τακτικούς ελιγμούς με στόχο την εκτόνωση της λαϊκής οργής και την υποβάθμιση.

Με επικοινωνιακές και νομικίστικες κινήσεις, που μάλιστα γίνονται συντονισμένα με ...τη Μονή Βατοπεδίου, η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει σύγχυση και να αποκρύψει το κυρίαρχο ζήτημα, που δεν είναι άλλο από την επιστροφή στο δημόσιο όλων των εκτάσεων και της περιουσίας του δημοσίου καθώς και η αφαίρεση κάθε ιδιοκτησιακού δικαιώματος σε δάση, λίμνες, ορεινούς όγκους, κ.ά. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση αρνείται να λάβει οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία και παραπέμπει τα πάντα στη Δικαιοσύνη, γεγονός που προδικάζει ότι το ξεπούλημα θα συνεχιστεί μετά από ένα χρονικό διάστημα και μάλιστα νομιμοποιημένο, ξανά, από τα δικαστήρια.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιορίστηκε να παραπέμψει ξανά στη δικαστική έρευνα, αλλά και στις πρωτοβουλίες του Γ. Αλογοσκούφη, ο οποίος μετά το «πάγωμα» όλων των διαδικασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη για την «ανταλλαγή» ακινήτων μεταξύ δημοσίου και μονής, χτες ανακοίνωσε δύο εξίσου ανούσια και εντυπωσιοθηρικά μέτρα. Πρώτον, την ανάκληση της αποδοχής των γνωμοδοτήσεων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που είχαν γίνει επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ το 2002. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γνωμοδοτήσεις αυτές έχουν ήδη χαρακτηριστεί διάτρητες από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Κι όμως, ο Γ. Αλογοσκούφης ανακοίνωσε ότι ...επαναφέρει την υπόθεση στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Δημοσίων Κτημάτων εντός των επομένων ημερών, «ώστε να επανεξεταστεί από μηδενική βάση το ζήτημα, αφού ληφθούν υπόψη τα νεότερα στοιχεία». Ο υπουργός Οικονομίας παραδέχτηκε ότι οι Μονές στο Αγιο Ορος δεν έχουν υποβάλει το έντυπο για τη φορολογία ακινήτων αλλά «απείλησε» ότι θα πάρει όλα τα νόμιμα μέτρα για να πληρώσουν όλοι φόρο...

Συμπληρωματική εισαγγελική παρέμβαση

Παράλληλα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γ. Σανιδάς, που είχε σπεύσει να απαλλάξει ως «παραπλανηθέντες» τους υπουργούς των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, χτες με συμπληρωματική παραγγελία προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθήνας ζητάει τη δέσμευση των ακινήτων και χρημάτων που περιήλθαν στη μονή από την πώληση των ακινήτων που αντάλλαξε με το ελληνικό δημόσιο, μεταξύ των οποίων Ολυμπιακό ακίνητο.

Από τα συνοδευτικά έγγραφα φαίνεται ότι το σκάνδαλο ήταν δικομματικό. Το ΠΑΣΟΚ άρχισε να παραχωρεί ιδιωτικές εκτάσεις στη Μονή Βατοπεδίου και η ΝΔ προχωρούσε σε ανταλλαγές εκτάσεων υπέρ της μονής.

Στο μεταξύ, από τα στοιχεία που διαβίβασε χτες ο Γ. Σανιδάς προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών, Γ. Κολιοκώστα, προκύπτει ότι:

  • Στις 19/11/2002 μεταγράφηκε η υπ' αριθμό 1064538/5928/Α0010/2002 απόφαση του τότε υφυπουργού Οικονομικών Απ. Φωτιάδη, με την οποία αναγνωριζόταν η κυριότητα της Μονής Βατοπεδίου στις παραλίμνιες εκτάσεις 25.000 στρεμμάτων της λίμνης Βιστονίδας.
  • Από αγωγή που άσκησε η Μονή Βατοπεδίου κατά του ελληνικού δημοσίου στις 4 Απρίλη του 2003 προκύπτει ότι η Επιτροπή Απαλλοτριώσεων του Νομού Ξάνθης αρνήθηκε να παραδώσει στη Μονή Βατοπεδίου τις ζητούμενες εκτάσεις, υποστηρίζοντας ότι είχαν διανεμηθεί σε ακτήμονες.
  • Από τη γνωμοδότηση 26/1998 του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων προκύπτει ότι παρόλο που το δημόσιο έχει δικαιώματα κυριότητας επί του αιγιαλού της νησίδας Μπορού, ωστόσο με άλλη γνωμοδότηση, 46/2002, του ίδιου φορέα η λίμνη Βιστονίδα ανήκει κατά κυριότητα στη Μονή Βατοπεδίου!
Στο «παιχνίδι» και η μονή

Στο παιχνίδι της συγκάλυψης και της εκτόνωσης της υπόθεσης συμμετέχει, προφανώς σε συντονισμό με την κυβέρνηση, η Μονή Βατοπεδίου, προσδοκώντας προφανώς ότι αργότερα θα τα πάρει όλα. Ανακοίνωσε, λοιπόν, ότι μέσα στη βδομάδα «θα καταθέσει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων τα χρήματα από την πώληση των ακινήτων που αντηλλάγησαν», ενώ «θα διατηρήσει αμετάβλητα και ανέγγιχτα τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία της που προέκυψαν από τις πραγματοποιηθείσες ανταλλαγές της Λίμνης Βιστονίδας». «Οι τίτλοι θα κατατεθούν σε συμβολαιογραφικό γραφείο της Θεσσαλονίκης και θα συνταχθεί συμβολαιογραφική πράξη», προσθέτει η ανακοίνωση, ισχυριζόμενη ότι έτσι «παραδίνουμε στο ελληνικό Δημόσιο προς φύλαξη (!) τα ανωτέρω περιουσιακά στοιχεία της Μονής μας ακόμα αναμένοντας την ολοκλήρωση της εισαγγελικής έρευνας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ