Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΑΚΕΛ
Για Οργανωτικό Συνέδριο του Κόμματος τις ευρωεκλογες και το Κυπριακό

Σε ανακοίνωσή του, που δόθηκε στη δημοσιότητα το περασμένο Σάββατο, το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ, αναφερόμενο στη συνεδρίασή του της Παρασκευής, 12 Σεπτέμβρη, σημειώνει τα ακόλουθα:

«Το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΑΚΕΛ κατά τη χτεσινή του συνεδρία (σ.σ. της περασμένης Παρασκευής) αντάλλαξε απόψεις για την καλύτερη προετοιμασία του Οργανωτικού Συνεδρίου του Κόμματος που είναι καθορισμένο να πραγματοποιηθεί μέσα του ερχόμενου Δεκέμβρη. Το ΠΓ αντάλλαξε κατ' αρχήν απόψεις και για τις Ευρωεκλογές, την πολιτική σημασία τους και την καλύτερη προετοιμασία του κόμματος για αυτή την εκλογική αναμέτρηση.

Το ΠΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ χαιρετίζει την έναρξη των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων των ηγετών των δύο κοινοτήτων, η οποία έγινε κατορθωτή ως αποτέλεσμα της πολιτικής και των πρωτοβουλιών του Προέδρου της Δημοκρατίας. Εισερχόμαστε σε μια κρίσιμη φάση του Κυπριακού. Θα ακολουθήσει περίοδος δύσκολων και επίπονων διαπραγματεύσεων, κατά την οποία θα απαιτηθεί από όλους να επιδείξουν υψηλό αίσθημα πατριωτισμού και υπευθυνότητας. Βεβιασμένα συμπεράσματα από τις πρώτες συναντήσεις και πολύ περισσότερο αρνητικές προβλέψεις δεν έχουν τη θέση τους.

Στο εσωτερικό μέτωπο χρειάζεται να επικρατήσει κλίμα ενότητας που να ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το ΑΚΕΛ χαιρετίζει το γεγονός ότι σειρά δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι ο λαός στη μεγάλη του πλειοψηφία στηρίζει την πολιτική και τις πρωτοβουλίες του Προέδρου Χριστόφια. Εκτιμούμε, επίσης, τη στήριξη προς τον Πρόεδρο Χριστόφια που δηλώνουν σχεδόν όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Επιβάλλεται να αποφευχθεί η όποια μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων παράλληλη διαπραγμάτευση των διαφόρων πτυχών του Κυπριακού και μάλιστα δημοσίως, η οποία όχι μόνο δεν έχει να προσφέρει τίποτε στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος, αλλά αντίθετα θα την υποσκάπτει. Πρέπει να αποφευχθούν αχρείαστες αντιπαραθέσεις και ιδιαίτερα η ανεύθυνη συνθηματολογία υπό πατριωτικό τάχα κάλυμμα. Τώρα δεν είναι η ώρα των αφορισμών και των συνθημάτων, αλλά η ώρα των έργων και της ευθύνης.

Το ΑΚΕΛ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και συστρατεύεται μαζί του στη μεγάλη μάχη που δίνει για την απαλλαγή από την κατοχή και την επανένωση της πατρίδας μας. Εκφράζουμε τη βαθιά πεποίθηση ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας θα χειριστεί το θέμα των διαπραγματεύσεων υπερασπιζόμενος με αποφασιστικότητα τις αρχές λύσης του Κυπριακού και επιδεικνύοντας ευελιξία και πολιτική βούληση να βρεθεί λύση.

Καλούμε την τ/κυπριακή ηγεσία να ανταποκριθεί θετικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έτσι που να ανοίξει ο δρόμος για μια λύση από τους Κυπρίους που θα είναι προς όφελος του κυπριακού λαού, Ε/κυπρίων και Τ/κυπρίων.

Στην κρίσιμη αυτή στιγμή, ο διεθνής παράγοντας καλείται να διαδραματίσει το δικό του σημαντικό ρόλο, ασκώντας κύρια την επιρροή του πάνω στην Τουρκία, ώστε να εγκαταλείψει τη μέχρι σήμερα πολιτική της στο Κυπριακό και να ακολουθήσει πολιτική σύμφωνη με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές του διεθνούς δικαίου.

Το ΑΚΕΛ τοποθετείται με συγκρατημένη αισιοδοξία απέναντι στις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις που έχουν αρχίσει. Η κατάληξή τους πρέπει να είναι μια συμφωνημένη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως προβλέπουν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Η επανενωμένη Κύπρος θα είναι ένα κράτος, με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια προσωπικότητα. Το ΑΚΕΛ προσβλέπει σε λύση που θα απαλλάσσει την Κύπρο από την κατοχή και τον εποικισμό, θα επανενώνει την πατρίδα και το λαό μας και θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων. Για την επίτευξη αυτής της λύσης, το ΑΚΕΛ μαζί με τον Πρόεδρο Χριστόφια θα συνεχίσει να αγωνίζεται με όλες του τις δυνάμεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ