Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΜΑΤΙΣΜΟΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ομαδικές απολύσεις με ΣΥΝδικαλιστικές πλάτες

Πενήντα περίπου εργάτες σε βιοτεχνία που έκλεισε βρέθηκαν πριν από λίγες μέρες στο δρόμο χωρίς να ανοίξει ρουθούνι

Με την ανοχή και τη συνενοχή του σωματείου Ιματισμού στη Θεσσαλονίκη, στο οποίο πλειοψηφούν οι δυνάμεις του ΣΥΝ, οι εργοδότες βάζουν λουκέτα στις βιοτεχνίες τους και απολύουν ομαδικά εργάτες, χωρίς μάλιστα να καταβάλλουν αποζημιώσεις. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των 50 εργαζομένων στη βιοτεχνία ένδυσης ACTION, ιδιοκτησίας Αποστολάκη, οι οποίοι, επιστρέφοντας από την καλοκαιρινή τους άδεια, βρήκαν τη βιοτεχνία κλειστή. Οπως λένε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, ο Αποστολάκης έχει ήδη πουλήσει τα μηχανήματα σε εργοδότη των Σκοπίων.

Ακολούθησε σύσκεψη με το σωματείο του Ιματισμού και η κατάληξη της υπόθεσης ήταν οι 50 εργαζόμενοι να πάρουν τις απολύσεις τους. Το γεγονός ότι στην υπόθεση ενεπλάκη η δικηγόρος του σωματείου Ιματισμού, καθώς και το ότι η βιοτεχνία έκλεισε χωρίς να ανοίξει ρουθούνι, επιβεβαιώνει το ρόλο που έπαιξε η συνδικαλιστική πλειοψηφία στην αποδοχή των ομαδικών απολύσεων, δίνοντας το αναγκαίο στήριγμα στον εργοδότη να πετάξει στο δρόμο 50 εργαζόμενους, χωρίς κανείς να διαμαρτυρηθεί.

Στη δίνη της εργοδοτικής επιθετικότητας βρέθηκαν όμως και οι 15 περίπου εργαζόμενοι στο εμπορικό τμήμα της ίδιας βιοτεχνίας, με την επωνυμία RAMMER. Οι πωλήτριες στα καταστήματα που διατηρούσε ο Αποστολάκης παρέμεναν απλήρωτες από τον Ιούλη. Παρά τις διαβεβαιώσεις των προϊσταμένων τους ότι θα πληρωθούν κανονικά, δεν τους καταβλήθηκε ούτε ο μισθός του Αυγούστου, ούτε και το επίδομα της άδειας. Σε επαφή τους με τη δικηγόρο της επιχείρησης, η τελευταία τούς ενημέρωσε ότι η επιχείρηση πάει για κλείσιμο και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να πάρουν αποζημιώσεις. Τις παρέπεμψε μάλιστα σε δύο δικηγόρους, μια από τις οποίες ήταν πάλι η δικηγόρος του σωματείου Ιματισμού.

Εργοδοσία και δικηγόροι ήταν σε πλήρη συνεννόηση, ώστε να λήξει χωρίς διαμαρτυρίες η υπόθεση και να γλιτώσει ο Αποστολάκης τις αποζημιώσεις. Η κατάσταση, ωστόσο, αντιστράφηκε, όταν οι πωλήτριες ενημέρωσαν το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων. Οι συνδικαλιστές τούς συνέστησαν να μην υπογράψουν τις απολύσεις και άμεσα να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα με επίσχεση εργασίας. Η απόφαση των εργαζομένων να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις οριστικοποιήθηκε, όταν την περασμένη Τετάρτη η δικηγόρος της εργοδοσίας εμφανίστηκε στην Επιθεώρηση Εργασίας, για να παραδώσει τις απολύσεις στη δικηγόρο του σωματείου Ιματισμού, η οποία εκπροσωπούσε τις πωλήτριες.

Στην άρνηση της εργοδοσίας να δείξει τις απολύσεις στις πωλήτριες πριν τις υπογράψουν, οι εργαζόμενες απάντησαν με επίσχεση εργασίας από την περασμένη Παρασκευή, αποφασισμένες να δώσουν τη μάχη για τα δεδουλευμένα, με το ταξικό σωματείο των Εμποροϋπαλλήλων στο πλευρό τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αποστολάκης έχει ήδη ανοίξει βιοτεχνία στη Βουλγαρία, ενώ διατηρεί τουλάχιστον δύο καταστήματα «φρανσάιζ» στη Θεσσαλονίκη, τα οποία μάλιστα την περασμένη βδομάδα έκαναν και παραλαβή χειμωνιάτικων ρούχων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ