Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Βαθύτερη εμπλοκή στον Καύκασο

Στέλνει στρατιωτικούς και οχήματα στη Γεωργία στο πλαίσιο της αποστολής «παρατηρητών» της ΕΕ και του ΟΑΣΕ

Πιο βαθιά στην ιμπεριαλιστική επέμβαση και διαμάχη στον Καύκασο για τον έλεγχο των πηγών και των αγωγών μεταφοράς ενέργειας εμπλέκεται η ελληνική κυβέρνηση, παρέχοντας ολοένα και περισσότερους στρατιώτες, οχήματα και «διευκολύνσεις» στις στρατιωτικές αποστολές της ΕΕ.

Οι σχετικές αποφάσεις ελήφθησαν στο χτεσινό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ, όπου η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να στείλει «κατ' αρχήν» 8 στρατιωτικούς και δύο οχήματα, θέτοντας στη διάθεση της ευρω-αποστολής και το Κέντρο Ελέγχου Ναυτιλιακών Μεταφορών στον Πειραιά. Παράλληλα, θα συμμετάσχει και σε αντίστοιχη αποστολή παρατηρητών του ΟΑΣΕ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ έδωσαν το «πράσινο φως» για την αποστολή 200 «παρατηρητών» στη Γεωργία στις αρχές Οκτώβρη, ενώ αργότερα σχεδιάζεται να σταλούν και σε Αμπχαζία και Νότια Οσετία, παρά την αντίθεση της Ρωσίας.

Ενεργό ρόλο διεκδικεί η ελληνική κυβέρνηση υπερθεματίζοντας για την κλιμάκωση της επέμβασης με λόγια και έργα. Η Ντ. Μπακογιάννη, σε δηλώσεις της μετά το Συμβούλιο, εξέφρασε τη σθεναρή υποστήριξη στις πρωτοβουλίες της γαλλικής προεδρίας επειδή, όπως είπε, «οι πρωτοβουλίες αυτές οδήγησαν την ΕΕ "ενδεχομένως" για πρώτη φορά να έχει μία τέτοια παρέμβαση σε μία διεθνή κρίση». Στο πλαίσιο αυτό διαπίστωσε ότι «είμαστε στην αρχή ενός πολύ δύσκολου δρόμου», θεωρώντας ως κρίσιμο ζήτημα «οι Ευρωπαίοι παρατηρητές να πάνε μέσα στον επόμενο μήνα στη Γεωργία» και ταυτόχρονα η δεύτερη αποστολή παρατηρητών του ΟΑΣΕ. Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεισφέρει «κατ' αρχήν» οκτώ στρατιωτικούς και δύο οχήματα και ταυτόχρονα θα θέσει στη διάθεση των επιχειρήσεων της ΕΕ και το Κέντρο που βρίσκεται στον Πειραιά «για τη ναυτιλιακή διευκόλυνση της μεταφοράς».

Παράλληλα, η υπουργός Εξωτερικών στήριξε την ταχύτερη «ενσωμάτωση» της Σερβίας στην ΕΕ με την ενεργοποίηση της ενδιάμεσης συμφωνίας ειδικά μετά τη σύλληψη Κάρατζιτς. «Η θέση η δικιά μας», είπε η Ντ. Μπακογιάννη, είναι ότι «πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσει η Συμφωνία με τη Σερβία, ότι πρέπει να προχωρήσει τώρα, ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να δοθεί ένα θετικό μήνυμα στο σερβικό λαό». Ανέφερε ωστόσο ότι μία χώρα επιμένει στις αντιρρήσεις της και εξέφρασε την ελπίδα ότι στο Λουξεμβούργο τον Οκτώβρη θα μπορεί να ληφθεί μία απόφαση για το θέμα αυτό προς τη σωστή κατεύθυνση. Εξέφρασε επίσης την υποστήριξή της στην προσφυγή που έχει κάνει η κυβέρνηση της Σερβίας στο Δικαστήριο της Χάγης για γνωμοδότηση στο θέμα του Κοσσόβου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ