Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μόνη λύση η λαϊκή εξουσία και ο σοσιαλισμός

Στις κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ που κορυφώθηκαν με μεγάλη επιτυχία στη Θεσσαλονίκη μίλησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Η νέα φουρνιά κομμουνιστών παίρνει τη σκυτάλη όπως το απέδειξε με το δυναμισμό της στο φετινό Φεστιβάλ

Motion Team

Η νέα φουρνιά κομμουνιστών παίρνει τη σκυτάλη όπως το απέδειξε με το δυναμισμό της στο φετινό Φεστιβάλ
Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε, ανάμεσα σε άλλα: «Φέτος, το 34ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ - "Οδηγητή", που, για πρώτη φορά λόγω των 90χρονων γενεθλίων του Κόμματός μας, γιορτάζεται σαν Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ, έχει βάλει ήδη τη σφραγίδα του, με όλες τις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

Σήμερα, εδώ, από τη συμπρωτεύουσα, στέλνει επίσης το μήνυμά του, στη νεολαία και το λαό της Μακεδονίας, της Βόρειας Ελλάδας, ενώ κορυφώνεται με τις μεγάλες πολιτικές, πολιτιστικές, διεθνιστικές εκδηλώσεις την ερχόμενη βδομάδα στην Αθήνα.

Εκφράζουμε τη διεθνιστική μας αλληλεγγύη στους λαούς που αγωνίζονται και δέχονται την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, είτε αυτοί βρίσκονται στον Καύκασο, είτε στη Μέση Ανατολή, είτε στην Αφρική, στην Ασία, ή στη Λατινική Αμερική.

Ιδιαίτερα υψώνουμε φωνή καταδίκης των ΗΠΑ που, για 10 χρόνια τώρα, κρατάνε στα κάτεργα τους 5 ήρωες Κουβανούς πατριώτες με εξοντωτικές ποινές φυλάκισης. Απαιτούμε εδώ και τώρα την άμεση απελευθέρωσή τους. Δηλώνουμε ότι συμμετέχουμε ενεργά στη διεθνή καμπάνια που ξεκίνησε προχτές με σύνθημα "Λευτεριά στους 5 Κουβανούς πατριώτες!"».

Πραγματικά εναλλακτική πολιτική πρόταση

Σε άλλο σημείο πρόσθεσε: «Μπροστά στη νεολαία και το λαό ανοίγουμε διάπλατα την πολιτική μας, τον άλλο δρόμο που προτείνουμε, την άλλη, πραγματικά εναλλακτική λύση.

Ο Δ. Κουτσούμπας στο βήμα του Φεστιβάλ

Motion Team

Ο Δ. Κουτσούμπας στο βήμα του Φεστιβάλ
Δεν ψάχνουμε να βρούμε τρόπους να "πάμε με τα νερά" της νεολαίας ή με αυτό που ονομάζουν "επίπεδο της κοινής γνώμης". Δεν πρόκειται ποτέ να κολακέψουμε τη νεολαία, ούτε για στιγμές ανάτασης του κινήματός της. Δε θα μας ακούσετε να μιλάμε καιροσκοπικά για "ηρωική γενιά του άρθρου 16", ούτε να κλαψουρίζουμε από τη Μύκονο για τη "γενιά των 700 ευρώ". Δεν καταφεύγουμε σε επικοινωνιολόγους για να μας φτιάξουν δήθεν "νεολαιίστικο προφίλ", ή να γίνουμε ψεύτικα "εκσυγχρονισμένοι", "εκμοντερνισμένοι", όπως λένε.

Καθαρά και ξάστερα, λέμε στη νεολαία να βγάζει συνεχώς διδάγματα, συμπεράσματα, να αποκτά ωριμότητα στην πάλη και τον αγώνα της ενάντια στους εκμεταλλευτές και τους κομπιναδόρους, για να μπορέσει να έχει αποτελέσματα ο αγώνας της και να υλοποιηθούν τα ιδανικά και οι πόθοι της.

Καθαρά και ξάστερα καλούμε τη νεολαία, την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, να συνδέσουν τους στόχους, την πάλη τους, τα οράματά τους, με τους στόχους και την υπόθεση του σοσιαλισμού.

Ο σοσιαλισμός δεν απέτυχε, έχασε μια μάχη. Για την αρνητική εξέλιξη υπάρχουν ιστορικές αιτιολογίες και εξηγήσεις. Καθήκον των κομμουνιστών είναι να τις διερευνήσουμε σε βάθος. Αυτή τη δύσκολη προσπάθεια έχει ξεκινήσει το Κόμμα μας εδώ και πολλά χρόνια. Μια πρώτη προσπάθεια έγινε με τη συζήτηση μέσα σε όλες τις Οργανώσεις του Κόμματος και την Πανελλαδική μας Συνδιάσκεψη το 1995, όπου καταλήξαμε στους πρώτους προβληματισμούς και εκτιμήσεις για τις αιτίες της ιστορικής αυτής οπισθοδρόμησης. Ταυτόχρονα, είχαμε χρεωθεί να συνεχίσουμε την έρευνα, τη μελέτη, γεγονός που πραγματοποιούμε φέτος με μεγάλη συζήτηση μέσα στο Κόμμα και δημόσια, στην πορεία μας προς το 18ο Συνέδριο.

Η κριτική, οι εκτιμήσεις και θέσεις του ΚΚΕ δεν έχουν καμιά σχέση με τις σκόπιμες και ανιστόρητες θεωρίες και τα αποσπασματικά, επιλεκτικά, στοιχεία που προβάλλονται από αστικά μέσα παραπληροφόρησης, ούτε με περιοδολογήσεις ή ψυχολογικές αναλύσεις προσωπικοτήτων, που αρέσουν ιδιαίτερα στους απολογητές του καπιταλισμού.

Μπροστά στη νεολαία και το λαό ξεδιπλώνουμε όλη την πρότασή μας για τη συγκρότηση της μεγάλης λαϊκής αντιιμπεριαλιστικής αντιμονοπωλιακής κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας, για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία, το σοσιαλισμό.

Με αυτόν τον τρόπο απαντάμε στις σημερινές και τις αυριανές ανάγκες της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού, της νεολαίας. Απαντάμε έτσι πολύ συγκεκριμένα πώς, με ποια μέσα, με ποια συμμαχία, με ποιο σκοπό και στόχο είναι δυνατό και ρεαλιστικό η νεολαία και ο λαός μας, να διεκδικήσουν ουσιαστικές ριζικές ανατροπές των συνθηκών και αξιών ζωής που μας έχουν επιβάλει.

Φέρνουμε το μήνυμα του ανυποχώρητου αγώνα, το κάλεσμα να περάσουμε στην αντεπίθεση, πριν είναι αργά».

Ο Δ. Κουτσούμπας προχωρώντας την ομιλία του τόνισε: «Απόλυτα δικαιολογημένη είναι η οργή, η αγανάκτηση, η πικρία που πλημμυρίζουν το λαό μας. Αυτό όμως που χρειάζεται είναι να προσπαθήσουμε όλοι μας να βγάλουμε ουσιαστικά και χρήσιμα συμπεράσματα, πολιτικά συμπεράσματα, για την πορεία του τόπου μας.

Πριν από ένα χρόνο έγιναν οι βουλευτικές εκλογές, στις οποίες πήραν ένα πρώτο μάθημα από το λαό και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Μετεκλογικά γινόμαστε μάρτυρες μιας συνεχιζόμενης φθοράς, έντασης της αναξιοπιστίας και δυσαρέσκειας. Μια τάση φυγής εμφανίζεται και στο χώρο της ΝΔ και πιο έντονα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ. Είμαστε περήφανοι, γιατί όλα αυτά τα χρόνια έχουμε συμβάλει σ' αυτό, με την αταλάντευτη κριτική μας και στους δύο.

Χωρίς καμία αμφιβολία, όλα τα προβλήματα το επόμενο διάστημα θα οξυνθούν. Σήμερα, περισσότεροι εργαζόμενοι διαισθάνονται ότι αυτά που έζησαν, προχτές με το ΠΑΣΟΚ, σήμερα με τη ΝΔ, δε θα είναι τα τελευταία αντιλαϊκά μέτρα. Υπάρχει έντονη αγωνία και ανασφάλεια για το αύριο.

Οι κύριοι του ΣΥΝ και του ΠΑΣΟΚ κοροϊδεύουν ασύστολα, όταν λένε ότι με μια άλλη πολιτική διαχείρισης, με ένα πρόγραμμα διαχείρισης φιλολαϊκό θα ωφεληθεί και ο λαός και το μεγάλο κεφάλαιο. Αυτά τα πράγματα δε γίνονται, ούτε έγιναν ούτε πρόκειται να γίνουν πουθενά, όσο την εξουσία την έχουν οι μεγαλοκαρχαρίες, τα μονοπώλια.

Το ΚΚΕ σάς λέει ξεκάθαρα: Ή θα έχουμε εξουσία στα χέρια του λαού ή στα χέρια των δυνάμεων του κεφαλαίου, των μονοπωλίων. Αλλη λύση δεν υπάρχει.

Δεν υποστηρίζουμε απλοϊκά ή όλα ή τίποτα, αλλά ένα δρόμο που θα έχει ένα σκοπό, ένα στόχο και που στην πορεία του θα αποσπώνται και κατακτήσεις. Αυτό σημαίνει καθαρό πρόγραμμα στόχων και μέσων πάλης, αυτό σημαίνει σαφής πολιτική συμμαχιών, κι όχι να ξεκινάς ανάποδα χωρίς προορισμό, χωρίς πυξίδα για το επόμενο βήμα και τον τελικό σκοπό.

Σήμερα, αυτό που έχει ανάγκη ο λαός είναι να παλέψει όχι για μια απλή κυβερνητική εναλλαγή, αλλά για εναλλακτική (διακυβέρνηση) εξουσία. Ο στόχος της πρότασής μας είναι η εξασφάλιση της ανώτατης ικανοποίησης των ανθρώπινων αναγκών που αναπτύσσονται συνεχώς, και είναι υλικές και πολιτιστικές ανάγκες ολόκληρης της κοινωνίας, μέσω της ανάπτυξης και τελειοποίησης της παραγωγής πάνω στη βάση της πιο υψηλής τεχνικής.

Το 90χρονο πλέον ΚΚΕ, δεν είναι μόνο το ιστορικό Κόμμα, αλλά είναι ταυτόχρονα και κυρίως το δημιουργικό Κόμμα του παρόντος και του μέλλοντος.

Το ΚΚΕ είναι το Κόμμα που δεν πρόκειται να διαψεύσει ποτέ το λαό. Που δεν πρόκειται να υπογράψει δηλώσεις μετανοίας στους ληστές του πλούτου του λαού, στο μεγάλο κεφάλαιο και τα κόμματά του. Που θα βρίσκεται δίπλα σας, παρόν στους μικρούς και μεγάλους αγώνες σας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σ' αυτές τις εκλογές, το ψηφοδέλτιο όλων των αριστερών ανθρώπων πρέπει να γράφει ΚΚΕ (2023-03-24 00:00:00.0)
Χαιρετιστήρια μηνύματα για τα 90χρονα του ΚΚΕ (2008-11-23 00:00:00.0)
Με βαθιά πίστη στο δίκιο του εργάτη (2008-09-23 00:00:00.0)
Στην Κοκκινιά των αγώνων (2007-08-23 00:00:00.0)
ΗΤΑΝ ΣΥΓΚΥΡΙΑΚΟ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ; (1999-06-19 00:00:00.0)
Με την Ελλάδα του αγώνα για μια άλλη Ευρώπη (1999-05-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ