Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ
Αγγιξε τα 113 δισ. ευρώ

Κάθε μήνα, τα δάνεια των νοικοκυριών στις τράπεζες, αυξάνονται κατά 1,3 δισ. ευρώ

Με εξουθενωτικούς ρυθμούς συνεχίζουν να αυξάνουν δάνεια των νοικοκυριών στις τράπεζες, φτάνοντας στο τέλος Ιούλη του 2008 στο ιλιγγιώδες ύψος των 113 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, τα χρωστούμενα των νοικοκυριών στις τράπεζες αυξάνονται με ρυθμό πάνω από 1,3 δισ. ευρώ το μήνα. Αν συνεχιστεί ο ίδιος ρυθμός αύξησης, τότε μέχρι το τέλος του 2008 τα συνολικά χρέη των νοικοκυριών στις τράπεζες θα φτάσουν τα 120 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 48,7% του ΑΕΠ που θα έχει παραχτεί μέσα στην ίδια χρονιά!

Η υπερχρέωση των λαϊκών νοικοκυριών στις τράπεζες είναι αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής των κυβερνήσεων του δικομματισμού, που αποδείχτηκε ο καλύτερος κράχτης της πραμάτειας των τραπεζών και λίπασμα για την κερδοφορία τους. Μαζί με τη μάζα του δανεισμού αυξάνονται και τα δάνεια των νοικοκυριών που οι τραπεζίτες βγάζουν στο «κόκκινο», που σημαίνει ότι όλο και περισσότεροι αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις του δανείου. Υπολογίζεται ότι τα δάνεια σε καθυστέρηση από τρεις μήνες και πάνω διαμορφώνονται στο 5% του ύψους των δανείων, ενώ τους τελευταίους μήνες καταγράφονται και αυξητικές τάσεις. Σήμερα δηλαδή, η μάζα των δανείων σε καθυστέρηση υπολογίζεται σε 5,6 δισ. ευρώ.

Οι τράπεζες βγαίνουν διπλά και τριπλά κερδισμένες. Στις σημερινές συνθήκες αναταράξεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα τζιράρουν και με τα δάνεια των νοικοκυριών, τα οποία μεταβιβάζουν σε τρίτους προκειμένου να αποκτήσουν περισσότερη ρευστότητα με ευνοϊκά για τους ίδιους επιτόκια. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι «τιτλοποιήσεις» στα δάνεια των νοικοκυριών απογειώθηκαν στο τέλος Ιούλη του 2008 σε 14,9 δισ. ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί με το 13% της μάζας του δανεισμού.

Τα υπόλοιπα των δανείων στο τέλος Ιούλη του 2008 που δημοσιοποιεί η Τράπεζα της Ελλάδας εμφανίζουν και τα εξής:

  • Νοικοκυριά: Τα υπόλοιπα των κάθε είδους δανείων (στεγαστικά - καταναλωτικά) διογκώθηκαν σε 112,9 δισ. ευρώ, με αύξηση (σύγκριση με Ιούλη 2007) 17,8%. Τα στεγαστικά διαμορφώνονται σε 74,8 δισ. ευρώ (αύξηση 16,35) και τα κάθε είδους καταναλωτικά σε 35,1 δισ. ευρώ (αύξηση 21,2%).
  • Επιχειρήσεις: Χρωστούσαν 102,4 δισ. ευρώ με αύξηση 19,2%.
  • Το σύνολο των χρεών στις τράπεζες (νοικοκυριά - επιχειρήσεις) διαμορφώνεται σε 215 δισ. ευρώ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ