Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
90 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ - 40 ΧΡΟΝΙΑ ΚΝΕ
Ανυποχώρητοι - αταλάντευτοι στις επαναστατικές αξίες

«Τρία κόκκινα γράμματα. Σεμνή υπογραφή του λαού μας». Τόσες σελίδες στην ιστορία του λαού μας, αγώνες, θυσίες, ηρωικές στιγμές γραμμένες με αίμα. Τόσες στιγμές «χτισμένες» από τους πρωτομάστορες της ιστορίας, απλούς ανθρώπους που ο αγώνας, η μαχητικότητα και τα ιδανικά τους τους έκαναν ήρωες. Εικόνες, φωτογραφίες κομμουνιστών και αγωνιστών, επώνυμων και «ανώνυμων». Με το πανό στο χέρι, τη γροθιά σηκωμένη, το όπλο «υπό μάλης». Ο καπνεργάτης και η εργάτρια της «ΣΙΣΕΡ ΠΑΛΚΟ», το αετόπουλο και η νέα μητέρα στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Στιγμές που στοιχειοθετούν μια ιστορία, την ιστορία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και της Κομμουνιστικής Νεολαίας. Στιγμές που δίνουν μόνες τους το μήνυμα: ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ. «Ανυποχώρητοι αταλάντευτοι στις επαναστατικές αξίες».

Η καρδιά του Φεστιβάλ χτυπάει στην κεντρική σκηνή. Εκεί που ολόκληρη η ιστορία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ξετυλίγεται μπροστά στα διψασμένα μάτια του επισκέπτη: Μέσα από την έκθεση αρχειακού υλικού στις προθήκες, μέσα από τις φωτογραφίες και τα ντοκουμέντα που συνθέτουν τα ταμπλό στον κεντρικό χώρο που «στεγάζει» τα 90χρονα του ΚΚΕ και τα 40χρονα της ΚΝΕ. Εκεί που το σύνθημα του φεστιβάλ παίρνει «σάρκα και οστά» μέσα από το ντοκιμαντέρ για τα 90 χρόνια του Κόμματος που προβάλλεται στη γιγαντοοθόνη στην κεντρική σκηνή. Εκεί που το πέρασμα από τα φωτεινά ταμπλό γίνεται ταξίδι στα Συνέδρια του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στην ιστορία των Φεστιβάλ, σε στιγμές της ταξικής πάλης, στην Αντίσταση, στην τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ, στους αγώνες του σήμερα.


Με το «έμπα» στην κεντρική σκηνή, το βλέμμα μαγνητίζει η έκθεση αρχειακού υλικού του Κόμματος, προσεκτικά παρουσιασμένου σε προθήκες: Αυθεντικοί χειρόγραφοι χάρτες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, πομποδέκτης και γραφομηχανή, σφραγίδες, σφαίρες, όπλα, εκδόσεις και ντοκουμέντα από την ΚΟΜΕΠ και το «Μανιφέστο» μέχρι το «Πώς να διαβάζουμε το χάρτη» του ΔΣΕ από το εκδοτικό «Ελεύθερη Ελλάδα»... Και το ταξίδι δε σταματά: Χειρόγραφες εφημερίδες των πολιτικών εξορίστων στην Ανάφη, σφραγίδες του «Ριζοσπάστη» και του «Οδηγητή», υλικά για την πλαστογράφηση διαβατηρίων της περιόδου της παρανομίας, η κομματική ταυτότητα του Νίκου Μπελογιάννη, η θήκη του όπλου του καπετάν Γιώτη...

Η παρουσίαση της ιστορίας και της πολιτικής πρότασης εξουσίας του «πρωτοπόρου οργανωτή της Λαϊκής Πάλης», του ΚΚΕ, συγκέντρωσε από τη χτεσινή, πρώτη μέρα του Φεστιβάλ τα βλέμματα των χιλιάδων επισκεπτών. Γιατί ο χώρος της κεντρικής σκηνής είναι μόνος του μια ζωντανή αφήγηση και ένα ηχηρό σάλπισμα σε ταξική συσπείρωση και πάλη για τη «Λαϊκή εξουσία και οικονομία τη στρατηγική απάντηση στη στρατηγική του κεφαλαίου». Δεν είναι μόνο γνώση, μιας ιστορίας που η αστική εξουσία την κρύβει και την παραποιεί. Είναι έμπνευση στους αγώνες του σήμερα, στην πάλη για το αύριο, για το μέλλον μας το σοσιαλισμό.


Αυτό το ταξίδι είναι σφιχταγκαλιασμένο με τις «φωνές» του Κόμματος: Τον «Ριζοσπάστη», την ΚΟΜΕΠ, τον «902», τις εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής». Με το βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» με παλιές αλλά και νέες εκδόσεις, προς τιμήν των 90χρονων του Κόμματος, το Λεύκωμα για τα 90χρονα του Κόμματος, τα Προγραμματικά Ντοκουμέντα και τα Πρακτικά της 12ης Ολομέλειας του ΚΚΕ. Με τα ταμπλό του «902» και του «Ρ», του «συντρόφου στους αγώνες του σήμερα για το σοσιαλισμό του αύριο». Με τα ταμπλό που «εκπέμπουν» την ιστορία σα να γίνεται σήμερα, μέσα από πρωτότυπο υλικό ειδησεογραφικών εκπομπών του ραδιοφώνου του ΔΣΕ, την «Ελεύθερη Ελλάδα», τη «φωνή της αλήθειας».

Δίπλα, στέκονται περήφανοι οι αγωνιστές που έβαλαν και τη δική τους υπογραφή στους μεγάλους αγώνες της εργατικής τάξης και του λαού μας. Είναι οι παλαίμαχοι αγωνιστές της Αντίστασης και του ΔΣΕ στα τραπεζάκια και τα ταμπλό της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων που δηλώνουν: «Αντίσταση χτες σήμερα μέχρι τη νίκη».

Το ταξίδι δεν τελειώνει, όπως δεν τελειώνει σε μια περιήγηση η πλούσια ιστορία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Οι επισκέπτες του Φεστιβάλ παίρνουν μια γεύση από τις 1.300 φωτογραφίες - ντοκουμέντα και άλλα σπάνια και πολύτιμα αντικείμενα που μαρτυρούν και φωτίζουν την ηρωική πορεία του ΚΚΕ, την «προδημοσίευση» υλικών που θα παρουσιαστούν στην έκθεσης φωτογραφίας και ντοκουμέντου που είναι αφιερωμένη στα 90χρονα του ΚΚΕ και την οποία διοργανώνει η ΚΕ στις 1 - 31 Οκτώβρη στον πολιτιστικό πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος» του Δήμου Νίκαιας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ