Παρασκευή 6 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απάτη η δήθεν μεγάλη μείωση τιμών

Οι μειώσεις τιμών στα υγρά καύσιμα μέχρι και 11 δραχμές το λίτρο, που εξήγγειλε η κυβέρνηση, δεν έφτασαν στην κατανάλωση ή έφτασαν με ... εκπτώσεις. Ανακοίνωση - καταγγελία,  με προτάσεις από την Ενωση Γυναικών Καβάλας

Απάτη αποδείχτηκε τελικά η, κατά τα άλλα «μεγάλη», μείωση των τιμών στα υγρά καύσιμα που ανακοινώθηκε προχτές από το υπουργείο Ανάπτυξης. Αν και οι ανακοινώσεις κάνουν λόγο για μείωση κατά 8,5 δραχμές στις βενζίνες και κατά 11 δραχμές στο πετρέλαιο κίνησης, εντούτοις, οι βενζινοπώλες που ισχυρίζονται ότι «φούλαραν» τις δεξαμενές τους την Τετάρτη, ανακοινώνουν ότι, μέχρι να εξαντληθούν αυτά τα αποθέματα που αγοράστηκαν στην τιμή της περασμένης εβδομάδας, δε θα περάσουν τις μειώσεις στην κατανάλωση. Τα αποθέματα της Τετάρτης, αρκούν για 6-7 μέρες, το οποίο σημαίνει ότι οι προχτεσινές μειώσεις θα ισχύσουν από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

Στο μεταξύ, αίσθηση έχει προκαλέσει η σιωπή του υπουργείου Ανάπτυξης, που δεν έχει απαντήσει στην ανακοίνωση των βενζινοπωλών, που αναφέρει ότι οι μειωμένες τιμές δε θα περάσουν αμέσως στην κατανάλωση. Και προκαλεί αίσθηση διότι σε περιπτώσεις μειώσεων, που δεν περνούσαν στην κατανάλωση, ευθέως απειλούσε τους βενζινοπώλες.

Με βάση τις ενδεικτικές τιμές που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Ανάπτυξης, υγρά καύσιμα ανά περιοχή θα πρέπει να πωλούνται ως εξής: Λεκανοπέδιο Αττικής και Νομός Θεσσαλονίκης: σούπερ 265 δρχ/λίτρο, αμόλυβδη 248,7 και πετρέλαιο κίνησης 241,4. Α' Ζώνη: σούπερ 269,9, αμόλυβδη 253,6 και πετρέλαιο κίνησης 246,4. Β' Ζώνη: σούπερ 272,9 αμόλυβδη 256,6 και πετρέλαιο, 249,4. Γ' Ζώνη ΦΠΑ 18%: σούπερ 274,9, αμόλυβδη 258,6 και πετρέλαιο 251,4. Γ' Ζώνη ΦΠΑ 13%: σούπερ 265,1, αμόλυβδη 249,8 και πετρέλαιο 243,4.

Διαμαρτύρονται και προτείνουν

Τις ευθύνες της κυβέρνησης για το νέο κύμα ακρίβειας στα καύσιμα καταδεικνύει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Γυναικών Καβάλας. Αφού σημειώνουν πως η άνοδος των τιμών «πλήττει βάναυσα τα λαϊκά εισοδήματα και όχι γενικά και αόριστα τη λαϊκή οικονομία», στη συνέχεια υπογραμμίζουν πως «η κυβέρνηση Σημίτη αντί να πάρει ουσιαστικά μέτρα στήριξης του εισοδήματος των εργαζομένων, προκλητικά λέει ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα».

Στο «διά ταύτα», οι γυναίκες της Καβάλας, με την ανακοίνωση του Συλλόγου τους, προτείνουν άμεσα μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος, όπως:

  • Δραστική μείωση της έμμεσης φορολογίας στα υγρά καύσιμα (κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και του ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης και τη μείωση του ΦΠΑ στη βενζίνη, το πετρέλαιο κίνησης και το μαζούτ).
  • Αύξηση της φορολογίας των κερδών και υπερκερδών των επιχειρήσεων διύλιση και εμπορίας πετρελαιοειδών, με ταυτόχρονη οριοθέτηση των τιμών.
  • Επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ