Παρασκευή 6 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην υπηρεσία των επιχειρηματιών ο προϋπολογισμός του 2001

Μέρος των κονδυλίων του υπουργείου Εργασίας, θα διατεθεί στους επιχειρηματίες για τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Αυξημένα κονδύλια και στο υπουργείο Αμυνας, για την υλοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων

Σε προϋπολογισμό του υπουργείου Εργασίας που τίθεται στην υπηρεσία προώθησης των «ευέλικτων» εργασιακών σχέσεων, με άμεσες και έμμεσες χρηματοδοτήσεις (μείωση των εργοδοτικών εισφορών) προς τους επιχειρηματίες, κατέληξαν χθες οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Εργασίας Γ. Παπαντωνίου και Τ. Γιαννίτσης. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο υπουργοί κατέληξαν σε συμφωνία για προϋπολογισμό αυξημένο κατά 9% σε σχέση με το 2000.

Στα όρια της πρόκλησης ο Γ. Παπαντωνίου δήλωσε ότι «η κυβέρνηση θα τιμήσει τις πολύ σημαντικές υποχρεώσεις της για αυξήσεις των συνταξιούχων», δηλαδή τη χορήγηση από 1/1/2001 του 5χίλιαρου, ενώ σοβαρά ερωτηματικά δημιουργούνται για τις κυβερνητικές προθέσεις που αφορούν στην κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ. Ενώ προεκλογικά είχαν υποσχεθεί ότι οι κατώτατες αυξήσεις του ΙΚΑ θα ανέλθουν στις 151 χιλ. δραχμές, ο Γ. Παπαντωνίου περιορίστηκε χτες να δηλώσει ότι «η κυβέρνηση θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της σε ό,τι αφορά τις κατώτατες συντάξεις του ΙΚΑ», αποφεύγοντας να αναφερθεί σε ποσό... Δήλωσε επίσης ότι «θα υπάρξει και σημαντική αύξηση του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης».

Το πλέον σίγουρο πάντως είναι ότι και το 2001 θα εισρεύσουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δραχμές στα ταμεία των επιχειρηματιών στα πλαίσια της εφαρμογής των πολιτικών της «ενεργητικής απασχόλησης». Ετσι ο Γ. Παπαντωνίου δήλωσε ότι στα πλαίσια της αντιμετώπισης της ανεργίας η κυβέρνηση - τιμώντας τις υποχρεώσεις της - θα προχωρήσει σε μείωση των εργοδοτικών εισφορών και συμπλήρωσε ότι στο νέο προϋπολογισμό θα υπάρξουν ειδικά κονδύλια σε ειδικό κωδικό... Θα υπάρξουν επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις, «σημαντικά αυξημένοι πόροι ύψους εκατοντάδων δισ. δραχμών για κατάρτιση και στήριξη προγραμμάτων απασχόλησης». Τα προγράμματα αυτά αποτελούν τη δίοδο, ώστε τα χρήματα που, υποτίθεται, θα πρέπει να στηρίζουν τος εργαζόμενους, να γεμίζουν τα θησαυροφυλάκια των χρυσοκανθάρων επιχειρηματιών.

Αναφερόμενος επίσης ο Γ. Παπαντωνίου στη συνάντησή του με τον υπουργό Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλο, όπου συζήτησαν τον προϋπολογισμό του υπουργείου για το 2001, έκανε λόγο για «αντιστοίχιση των τρεχουσών δαπανών του υπουργείου με σημαντικό εξοπλιστικό πρόγραμμα, μέσα στο πλαίσιο των ορίων αντοχής του προϋπολογισμού». Οι πληροφορίες τέλος αναφέρουν ότι οι δύο υπουργοί κατέληξαν σε αυξήσεις 10% στις δαπάνες του υπουργείου για το 2001.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ