Παρασκευή 6 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Εγκλημα εκ προμελέτης

Με την «ευκαιρία» της νέας ναυτικής τραγωδίας που έπληξε τη χώρα μας, αποκαλύφθηκε και έλαμψε σε όλο του το μεγαλείο το άστρο της κρατικής μας μηχανής, με την άμεση κινητοποίηση και το συντονισμό της δράσης των υπηρεσιών, για τη διάσωση των ναυαγών του πλοίου «ΣΑΜΙΝΑ», στις Πόρτες της Πάρου, και τη συμπαράσταση προς τους οικείους τους, που απεγνωσμένα προσπαθούσαν να φτάσουν στον τόπο του ναυαγίου, να μάθουν για την τύχη των δικών τους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, ταξιδεύοντας αμέριμνοι στον κόσμο της ανευθυνότητας και της αμετροέπειας των ανθρώπων που μας κυβερνούν, δήλωναν ότι η επιχείρηση διάσωσης ήταν άψογη (!) και ότι είναι ευχαριστημένοι, που από τους πεντακόσιους επιβαίνοντες στο τραγικό καράβι πνίγηκαν... μόνο εκατό, ενώ άλλοι τετρακόσιοι σώθηκαν!!!

Σήμερα, όλοι οι Ελληνες ξέρουν πια, πως η περιβόητη αυτή «κρατική μηχανή», στη δύσκολη στιγμή, «έλαμψε διά της απουσίας της» και πως η φροντίδα για τη σωτηρία των ναυαγών αφέθηκε στους ηρωικούς ψαράδες της Πάρου, οι οποίοι, μέσα στην άγρια θάλασσα των 9 μποφόρ, διακινδύνεψαν τη ζωή τους και τις περιουσίες τους, προκειμένου να σώσουν τους συνανθρώπους τους. Το ένα και μοναδικό «Σούπερ Πούμα», το ελικόπτερο παντός καιρού, που θα μπορούσε να προστρέξει σε βοήθεια αυτών που πνίγονταν, το κράτησε, λέει, στην Αθήνα για τον εαυτό του ο κύριος υπουργός της Ναυτιλίας, ώστε να «πετάξει» ο ίδιος με ασφάλεια την άλλη μέρα για την Πάρο.

Οι καταγγελίες και οι αποκαλύψεις που ακολούθησαν, σχετικά με το «αξιόπλοον» του μοιραίου σκάφους, δίνουν τώρα το «στίγμα» και την υπόνοια, ότι δεν πρόκειται καθόλου για ένα «συνηθισμένο» ναυτικό ατύχημα, αλλά για ένα εκ προμελέτης στυγερό και αποτρόπαιο έγκλημα. Η προανάκριση μιλά για «ενδεχόμενο δόλο» και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναγκάστηκε να παραδεχτεί, ότι υπάρχει και η εκδοχή της «εσκεμμένης βύθισης». Μια γυναίκα, συγγενής ανθρώπων που χάθηκαν στα μανιασμένα κύματα, δήλωσε με παρρησία μπροστά στις κάμερες: «Είναι συνειδητό και οργανωμένο έγκλημα. Εριξαν το σαπιοκάραβο στα βράχια, για να πάρουν την αποζημίωση. Γιατί συμπλήρωνε 35 χρόνια ζωής και θα έπρεπε να το αποσύρουν για παλιοσίδερα».

«Αναδύεται», ύστερα από όλα αυτά, για μια ακόμα φορά στην επιφάνεια η πικρή αλήθεια, ότι οι κύριοι υπεύθυνοι για τη νέα τρομερή εκατόμβη δεν είναι ο «κακός καιρός» και η ολιγωρία του αξιωματικού της «γέφυρας» του μοιραίου «ΣΑΜΙΝΑ», αλλά το αδηφάγο εφοπλιστικό κεφάλαιο και οι παρακεντέδες πολιτικοί υπάλληλοί του, που παριστάνουν την κυβέρνηση της χώρας. Και ακούγεται, το λιγότερο, αστεία η δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας, ότι «το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο» και «οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν αυστηρά», όταν αυτοί οι ίδιοι υπογράφουν «αβλεπί» τους νόμους και τα διατάγματα, που παρέχουν απόλυτη ασυδοσία στα αφεντικά τους, ώστε να πατούν κυριολεκτικά επί πτωμάτων, προκειμένου να αυξήσουν ακόμα πιο πολύ τα αμύθητα πλούτη τους.

Ως πότε, λοιπόν, θα ανεχόμαστε αυτό το «καθεστώς της γαλέρας» στο χώρο της εμπορικής ναυτιλίας, που κάνει τους ναυτικούς μας σκλάβους κωπηλάτες, και «πρόβατα επί σφαγήν» όσους αποφασίζουν να ταξιδέψουν με αυτά τα «πλωτά φέρετρα», που όταν «φάνε τα ψωμιά τους», οι ιδιοκτήτες τους τα ρίχνουν σε κάποιο κοφτερό βράχο, για να πάρουν και την αποζημίωση; Πόσα ακόμα στυγερά και αποτρόπαια εγκλήματα των αχόρταγων καρχαριών θα πρέπει να μετρήσουμε, για να πειστούμε πως με αυτό το σύστημα, που τρέφεται με το αίμα εκατομμυρίων «σκλάβων της δουλιάς», δεν πάει άλλο;

Παραφράζοντας τον διάσημο Ρωμαίο ρήτορα, σφοδρό πολέμιο της Καρχηδόνας, που τελείωνε πάντα τους λόγους του στη Σύγκλητο με τη φράση: «...Η Καρχηδών πρέπει να καταστραφεί», θα έλεγα κι εγώ, ο ταπεινός και άσημος γραφιάς: «...Ο καπιταλισμός πρέπει να ανατραπεί. Αλλη λύση δεν υπάρχει».


Βασίλης ΦΥΤΣΙΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ