Σάββατο 20 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Οι ΗΠΑ πίσω από την προσπάθεια αποσταθεροποίησης

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας προχώρησε στην απέλαση του Μιγκέλ Βιβάνκο και του Ντάνιελ Ουίλκινσον, τους δύο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), καθώς «παρανόμως αναμείχθηκαν σε εσωτερικά θέματα», αναφέρεται σε ανακοίνωση που υπογράφουν ο υπουργός Εξωτερικών Νικολάς Μαδούρο και ο υπουργός Εσωτερικών Τάρεκ Ελ Αϊσάμι. Η ανακοίνωση καταλήγει ότι η απόφαση της απέλασης «γίνεται στη βάση των συνταγματικών επιταγών όσον αφορά την εθνική κυριαρχία και το σεβασμό του λαού της Βενεζουέλας».

Η απέλαση ακολουθεί τη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι επικεφαλής της HRW, παρουσιάζοντας έκθεση και κατηγορώντας την κυβέρνηση της Βενεζουέλας για επεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης, και υπονόμευση της δημοκρατίας στα δέκα περίπου χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία. Λίγο αργότερα η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, Κοντολίζα Ράις, έκανε λόγο για «δικτατορικό καθεστώς στη Βενεζουέλα».

Παράλληλα, ο πρώην αντιπρόεδρος Χοσέ Βινσέντε Ράνχελ κατέθεσε στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή που διερευνά τη συνωμοσία για απόπειρα πραξικοπήματος και σύμφωνα με το Aporrea τις λεπτομέρειες της έρευνάς του. «Οι μυστικές υπηρεσίες της Κολομβίας και ο υπουργός Αμύνης Χουάν Μανουέλ Σάντος είναι αναμεμειγμένοι στη συνωμοσία», δήλωσε ο Ράνχελ μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης, τονίζοντας ότι ο Σάντος είναι «η κυριότερη επαφή με τις αμερικανικές υπηρεσίες».

Τέλος, δεκάδες βουλευτές και πολιτικοί από τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Πορτογαλία και την Ισπανία υπογράφουν ανακοίνωση υπό τον τίτλο «Οχι άλλοι Πινοτσέτ στη Λατινική Αμερική», καταγγέλλοντας τα σχέδια αποσταθεροποίησης και εκδήλωσης πραξικοπήματος από την Ουάσιγκτον, στη Βολιβία, στη Βενεζουέλα και την Παραγουάη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ