Σάββατο 20 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΚΗ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
Κρίσεις και εκτιμήσεις για το γολγοθά της δίκης...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Ικανός να υπερασπιστεί μόνος του τον εαυτό του είναι ο πρώην ηγέτης των Σερβοβόσνιων, Ράντοβαν Κάρατζιτς, δήλωσε χτες ο Τόμα Φίλα, δικηγόρος του αποθανόντος Σέρβου ηγέτη Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Επιπλέον, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ολλανδική εφημερίδα «Volksrant», ο 67χρονος Σέρβος δικηγόρος καλεί τον Κάρατζιτς να εγκαταλείψει την υπόθεση της διαφωνίας του με τον Αμερικανό πρώην διπλωμάτη Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ σχετικά με τις εγγυήσεις που είχε δώσει ο τελευταίος με αντάλλαγμα την «εξαφάνιση» του πρώην ηγέτη απ' την ενεργό πολιτική και δημόσια σκηνή. «Το θέμα αυτό είναι ενδιαφέρον μόνο για τα ΜΜΕ, αλλά δε βοηθά να προχωρήσει η υπόθεση. Εξάλλου, εάν οι Αμερικανοί έκαναν στην πραγματικότητα αυτή την προσφορά, τότε δεν την αθέτησαν, αφού ο Κάρατζιτς δε συνελήφθη από τους Αμερικανούς, αλλά από τις σερβικές υπηρεσίες πληροφοριών», είπε χαρακτηριστικά...

Ο Σέρβος δικηγόρος είναι επίσης επιφυλακτικός απέναντι στην άρνηση του Κάρατζιτς να αναγνωρίσει τη νομιμότητα του ΔΠΔ για την Πρώην Γιουγκοσλαβία, λέγοντας ότι αυτό δε θα έχει «απολύτως κανένα αποτέλεσμα»...

Αναφερόμενος στο οικονομικό σκέλος της δίκης Κάρατζιτς στη Χάγη, ο Φίλα υπολόγισε τις δαπάνες υπεράσπισης (εφόσον βεβαίως επιλέξει νομική υπεράσπιση ο Ρ. Κάρατζιτς) σε περίπου 40.000 ευρώ το μήνα, για μια διαδικασία που εκτιμάται πως θα διαρκέσει «τουλάχιστον τρία χρόνια».

Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε χτες πως την ερχόμενη Τρίτη θα συνεχιστεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία η δίκη του πρώην προέδρου του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος (SRS) Βόισλαβ Σέσελι. Η δίκη είχε αναβληθεί, καθώς η Εισαγγελία ζήτησε από το Εφετείο αφενός μεν να απορρίψει το αίτημα του Σέσελι να υπερασπιστεί ο ίδιος τον εαυτό του, αφετέρου δε να διορίσει συνήγορο υπεράσπισης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ