Παρασκευή 6 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πισωγύρισμα στις μεταμοσχεύσεις
Διαπιστώσεις από την εφαρμογή του νέου νόμου 2737/97

Οι μεταμοσχεύσεις νεφρού άρχισαν στο «Λαϊκό Νοσοκομείο» και από το 1975 μέχρι σήμερα έγιναν 1.100 μεταμοσχεύσεις νεφρού και οχτώ παγκρέατος
Οι μεταμοσχεύσεις νεφρού άρχισαν στο «Λαϊκό Νοσοκομείο» και από το 1975 μέχρι σήμερα έγιναν 1.100 μεταμοσχεύσεις νεφρού και οχτώ παγκρέατος
Τον απαράδεκτα χαμηλό αριθμό μεταμοσχεύσεων που γίνονται στη χώρα μας εξαιτίας του μικρού αριθμού δοτών οργάνων και τις αρνητικές επιπτώσεις του Νόμου 2737/99 που ψήφισε πέρυσι το καλοκαίρι η κυβέρνηση, επισήμανε χτες, σε συνέντευξη Τύπου, ο καθηγητής Αλκης Κωστάκης, καθηγητής και διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας του «Λαϊκού Νοσοκομείου». Ο νόμος του 1983, πρόσθεσε, ήταν καλός και, εφόσον ενεργοποιούνταν τα Προεδρικά Διατάγματα που περιλάμβανε, δε θα υπήρχαν προβλήματα.

«Στην Ελλάδα, είπε ο Αλκ. Κωστάκης, το 1999 είχαμε μόνο 4,4 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, σε αντίθεση με το 1992 που οι δότες ήταν 7,5 ανά εκατομμύριο πληθυσμού. O μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 14,4 δότες ανά εκατ. πληθυσμού. Την ίδια στιγμή, στις λίστες αναμονής για μεταμόσχευση υπάρχουν περισσότεροι από 1.000 Ελληνες. Μόνο οι νεφροπαθείς στη χώρα μας είναι 7.500 και κάθε χρόνο παρουσιάζονται περισσότεροι από 400 νέοι νεφροπαθείς. Οσον αφορά τους πτωματικούς δότες, το 1999 σε όλο το κόσμο ήταν 13.284 και στην Ελλάδα μόνο 57 προσφορές».

Ανάμεσα στις προτάσεις που έχει καταθέσει ο Αλκ. Κωστάκης για τη βελτίωση του ισχύοντος νόμου, είναι η σύσταση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) ως Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, η ενίσχυση της ενοποιημένης υπηρεσίας συντονισμού και ελέγχου των μεταμοσχεύσεων με το αναγκαίο προσωπικό, η αλλαγή του προέδρου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΜ με άτομα του ανωτάτου δυνατού κύρους και με δυνατότητα επικοινωνίας και πειθούς με τον Ελληνα πολίτη και η συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων για τη δημιουργία ενός φιλομεταμοσχευτικού κλίματος εθελοντισμού και αποδοχής της συνειδητής συναίνεσης του δότη.

Στην ίδια κατεύθυνση, τοποθετήθηκε και ο Αντ. Λαγγουράνης, διευθυντής της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», τονίζοντας πως «οι μεταμοσχεύσεις είναι μια κατάκτηση της επιστήμης, στην οποία πρέπει να έχουμε πρόσβαση όλοι μας. Για να γίνει, όμως, χρειάζεται η ευαισθητοποίηση όλου του κόσμου στο ευαίσθητο αυτό θέμα».

Μια άλλη πλευρά που επισημάνθηκε ήταν ότι η αρχή της πληροφόρησης αποτελεί θεμελιακό στοιχείο της επιτυχίας του όποιου προγράμματος για τις μεταμοσχεύσεις.

Η συνέντευξη Τύπου, στην οποία έγιναν γνωστά τα παραπάνω ζωτικά προβλήματα των νεφροπαθών, διοργανώθηκε από το Σύλλογο Αθλουμένων Νεφροπαθών με αφορμή την 1η Πανευρωπαϊκή Αθλητική Συνάντηση Νεφροπαθών, που διοργανώνει στις 7-15 Οκτώβρη στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Θα πάρουν μέρος 300 αθλητές από 17 χώρες.

  • Σε ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών θεωρεί ότι επιβάλλεται η ματαίωση των επικείμενων αγώνων νεφροπαθών, σε μια εποχή που η χώρα μας θρηνεί τους νεκρούς από το ναυάγιο και προτείνει τα συγκεντρωμένα χρήματα να διατεθούν για την αγορά μηχανημάτων αιμοκάθαρσης για τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Παίδων σε αντικατάσταση των υπαρχόντων, που είναι ηλικίας άνω της 15ετίας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ