Παρασκευή 6 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γαλλικά «παιχνίδια» με την Τουρκία

Η γαλλική προεδρία της ΕΕ «παίζει» με την Τουρκία και στο θέμα της υπό διαμόρφωση εταιρικής σχέσης αυτής της χώρας με την Κοινότητα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, φαίνεται ότι δεν ικανοποίησε απόλυτα τις τουρκικές επιδιώξεις γύρω από αυτό το θέμα. Την τουρκική δυσφορία, ωστόσο, έσπευσε να κατευνάσει με δηλώσεις του ο Γάλλος πρεσβευτής στης Αγκυρα.

Η Αγκυρα δε θεωρεί ικανοποιητική την απάντηση του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ιπέρ Βετρίν, στην πρόσφατη επιστολή του Τούρκου ομόλογου του Ισμαήλ Τζεμ. Το πρακτορείο «Ανατολή», επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, αναφέρει ότι «στην επιστολή του κ. Βετρίν δεν περιλαμβάνονται ικανοποιητικές εκφράσεις για τα θέματα του Αιγαίου και του Κυπριακού, τα οποία η Αγκυρα δε θέλει να συμπεριληφθούν στο έγγραφο της εταιρικής σχέσης μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ».

Σε πρόσφατη επιστολή του προς τις κυβερνήσεις των δεκαπέντε χωρών - μελών της ΕΕ, ο κ. Τζεμ είχε ζητήσει να μην συμπεριληφθούν στο έγγραφο της εταιρικής σχέσης της Τουρκίας με την ΕΕ οι αποφάσεις του Ελσίνκι, σχετικά με την υποχρέωση της Τουρκίας να επιλύσει τα προβλήματα του Αιγαίου και του Κυπριακού, προκειμένου να προχωρήσει στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες.

Ο Γάλλος πρεσβευτής

Η επίλυση των προβλημάτων του Αιγαίου και του Κυπριακού δεν αποτελούν «προκαταρκτικό όρο» για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και δεν αναμένεται να συμπεριληφθούν στο έγγραφο της εταιρικής σχέσης, είπε ο Γάλλος πρέσβης στην Τουρκία, Μπερνάρντ Γκαρσία (Bernard Garcia), σε δηλώσεις του στον τουρκικό Τύπο.

Απαντώντας σε ερώτηση για την εκτίμηση της Γαλλίας σχετικά με τη συμπερίληψη των ζητημάτων του Αιγαίου και του Κυπριακού στην εταιρική σχέση μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ, ο Μπ. Γκαρσία είπε ότι «η Γαλλία επιθυμεί την επίλυση των προβλημάτων του Αιγαίου και του Κυπριακού πριν από την ένταξη της Τουρκίας, όμως αυτό δεν αποτελεί προκαταρκτικό όρο». «Το έγγραφο εταιρικής σχέσης με την ΕΕ και η επίλυση των ζητημάτων αυτών αποτελούν δύο παράλληλες, ξεχωριστές διαδικασίες», συνέχισε ο Μπ. Γκαρσία. Και αναφερόμενος στο Κυπριακό τόνισε: «Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Κύπρος θα ενταχθεί πριν από την Τουρκία στην ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ