Παρασκευή 6 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΕΣΥ»
Μερίδιο ευθύνης και στους ... ασθενείς!

Ομιλία του υπουργού Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλου, χτες βράδυ σε συνέδριο

«Είναι καιρός όλοι μας, επαγγελματίες της υγείας, πολίτες-ασθενείς, όλοι μαζί αλλά και ο καθένας ξεχωριστά να αναλάβουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί... Εχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών του εγχειρήματός μας. Γι' αυτό και τονίσαμε ότι η μεταρρύθμιση αυτή θα ολοκληρωθεί όχι άμεσα αλλά μέσα σ' ένα χρονικό ορίζοντα εξαετίας».

Αυτό το στίγμα για τη «μεταρρύθμιση του ΕΣΥ» έδωσε χτες βράδυ ο υπουργός Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλος, μιλώντας στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Παθολογίας.

Η αποστροφή αυτή της ομιλίας του υπουργού ήταν η συνέχεια στο σημείο εκείνο της ομιλίας του που επιτέθηκε στις «κατεστημένες νοοτροπίες και συμπεριφορές» - δηλαδή στους εργαζόμενους και τους γιατρούς των νοσοκομείων. «Αρκετοί από αυτούςπου εκφράζουν τούτες τις μέρες ανησυχία ή αγωνία για το μέλλον του συστήματος και της μεταρρύθμισης, στην ουσία ανησυχούν, όχι όλοι πάντως, αρκετοί, για το ατομικό τους συμφέρον, για το προσωπικό τους βόλεμα, νοιάζονται περισσότερο για την προσωπική τους επιβεβαίωση, παρά για το ίδιο το σύστημα υγείας. Τους ενδιαφέρει η απραξία και η αταξία γιατί αυτό τους εξυπηρετεί», είπε ο υπουργός αναφερόμενος στους εργαζόμενους.

Βέβαια, πόσο «βολεμένη» - και πολύ περισσότερο ποιες υπηρεσίες μπορεί να προσφέρει - είναι μια νοσηλεύτρια Τεχνικής Εκπαίδευσης που με δέκα χρόνια υπηρεσία έχει μισθό 170.000 δραχμές και κάνει 2-3 νυχτέρια τη βδομάδα ή και διπλοβάρδιες, είναι μια πλευρά που δεν αναφέρθηκε ο υπουργός μέχρι τώρα και δεν είπε πώς η περιβόητη μεταρρύθμιση θα συμβάλει στην αναβάθμιση της νοσηλεύτριας.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο υπουργός είπε ότι είναι ανοιχτός στο διάλογο, για να τονίσει: «Είμαστε όμως και έτοιμοι να πατάξουμε τις όποιες οργανωμένες αντιδράσεις και τα κατεστημένα συμφέροντα, να συγκρουστούμε με θύλακες ιδιοτελούς εξουσίας που πλήττουν το κύρος του ιατρικού κόσμου και να αντιμετωπίσουμε παγιωμένες αντιλήψεις και πρακτικές, γιατί έχουμε μαζί μας την ίδια την κοινωνία και τους πολίτες».

Ο Αλ. Παπαδόπουλος μίλησε για επίσπευση των διαδικασιών του εκσυγχρονισμού του υγειονομικού συστήματος επικαλούμενος το αίσθημα αδυναμίας που νιώθουν οι πολίτες - «είναι υποτελείς των δυνάμεων που αυθαιρετούν δίχως έλεγχο» κατά τον υπουργό. Ωστόσο όμως, ο υπουργός Υγείας δε μίλησε για τις αιτίες που οδήγησαν στην περιφρόνηση του πολίτη από το δημόσιο σύστημα υγείας. Κύρια αιτία αυτής της περιφρόνησης του πολίτη είναι η πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ απέναντι στο δημόσιο σύστημα υγείας, που το οδήγησε σε απορύθμιση, και έρχεται τώρα η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προωθήσει ρυθμίσεις που οδηγούν στην παραπέρα εμπορευματοποίηση του συστήματος.

Ετσι, ο Αλ. Παπαδόπουλος έρχεται να καταφερθεί εναντίον των ψευδαισθήσεων και των ιδεοληψιών του σημερινού συστήματος υγείας, το οποίο, παρά τις παραμορφώσεις του, ήταν ανοιχτό σε όλους στην κρίσιμη ώρα, ενώ με τις ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο «θα διαβαίνει» όποιος έχει. Μάλιστα ο υπουργός επικαλύπτει τα σχέδιά του με όρκους στο δημόσιο σύστημα υγείας, με διατυπώσεις ότι «μόνο έτσι θα διασφαλίσουμε και θα ενδυναμώσουμε το δημόσιο σύστημα υγείας που σήμερα κατατρύχεται από ιδιωτικά και προσωπικά συμφέροντα»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ