Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κινητοποιήσεις για νηπιαγωγεία και σχολική στέγη

Παράσταση διαμαρτυρίας με αιχμή τα προβλήματα στην προσχολική αγωγή έκαναν έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης δάσκαλοι και νηπιαγωγοί. Τις επιπτώσεις μιας πολιτικής που οδηγεί και την προσχολική αγωγή στην ιδιωτικοποίηση, τις σοβαρές επιπτώσεις της σχολιοποίησης του νηπιαγωγείου, αλλά και τα προβλήματα κτιριακών υποδομών που αδικούν τα παιδιά της εργατικής τάξης από την προσχολική κιόλας ηλικία, ανέδειξαν οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών στη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης. Στο πλευρό των εκπαιδευτικών ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας.

Ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη τα κτιριακά προβλήματα είναι εκρηκτικά. Τα περισσότερα νηπιαγωγεία είναι ακατάλληλα και φιλοξενούνται σε χώρους ελάχιστων τετραγωνικών μέτρων χωρίς αύλειους χώρους σε αρκετές περιπτώσεις. Τα περισσότερα ολοήμερα νηπιαγωγεία είναι ακατάλληλα, για να φιλοξενούν τα νήπια τόσες ώρες.

Επίσης, η διπλοβάρδια υπάρχει ακόμα και στα νηπιαγωγεία. Σε διπλοβάρδια είναι το 38ο, το 42ο, το 47ο, το 49ο και το 57ο Νηπιαγωγεία Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για σχολεία που βρίσκονται στις γειτονιές του Σιδηροδρομικού Σταθμού και της Παναγίας Φανερωμένης, όπου ζουν παιδιά φτωχών λαϊκών οικογενειών και οικονομικών μεταναστών.

Τα νήπια του 1ου Νηπιαγωγείου στο δήμο Αγ. Παύλου εξακολουθούν να στεγάζονται σε χώρο της εκκλησίας του Αγ. Παύλου χωρίς ένα τετραγωνικό μέτρο αύλειου χώρου. Το 95ο Νηπιαγωγείο λειτουργεί σε λυόμενο που φτιάχτηκε μετά το σεισμό του 1978(!!), ενώ στα περισσότερα νηπιαγωγεία ο χώρος δεν είναι ανάλογος του αριθμού των νηπίων ώστε να καθίστανται κατάλληλοι χώροι εκπαίδευσης.

Οξυμένα είναι τα προβλήματα σχολικής στέγης και στα δημοτικά σχολεία. Ακόμα και σήμερα η διπλοβάρδια είναι μια σκληρή πραγματικότητα για τους μαθητές του 59ου, του 60ού, του 63ου και του 65ου Δημοτικών Σχολείων Θεσσαλονίκης. Δημοτικά σχολεία λειτουργούν σε λυόμενα κτίρια από το σεισμό του 1978 όπως το Διαπολιτισμικό Σχολείο, το 4ο Ειδικό Σχολείο, το 64ο Δημοτικό Σχολείο. Ανάλογη εικόνα και για τα Δημοτικά Σχολεία της Θεσσαλονίκης όπου σε 15 από αυτά αναλογεί σε κάθε μαθητή σχολικός χώρος μικρότερος των 4 τετραγωνικών μέτρων, όταν τα ισχύοντα σταθερότυπα προβλέπουν για κάθε μαθητή 7 έως 11 τετραγωνικά μέτρα.

Κινητοποιήσεις για τη σχολική στέγη

Δυναμικές κινητοποιήσεις για τα προβλήματα σχολικής στέγης έχουν πραγματοποιήσει γονείς, μαθητές και καθηγητές τις τελευταίες μέρες σε πολλές περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης. Το πρόβλημα είναι οξυμένο και η λύση που επιδιώκεται από τη Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση και την κεντρική εξουσία δεν ικανοποιούν τις εκπαιδευτικές, λαϊκές ανάγκες.

Ετσι ανάστατοι είναι οι γονείς στη Νέα Ραιδεστό, εξαιτίας των ακατάλληλων υποδομών, όπου στεγάζεται το 2ο Δημοτικό Σχολείο και τη διπλοβάρδια και προχώρησαν σε κατάληψη του σχολείου. Αν κι έχει κατασκευαστεί το νέο τους κτίριο, τα παιδιά είναι αναγκασμένα να κάνουν μάθημα σε υπόγεια του 1ου δημοτικού σχολείου. Σε προειδοποιητική αποχή από τα μαθήματά τους προχώρησαν και οι μαθητές του 4ου Γυμνασίου Μετεώρων Θεσσαλονίκης με τη στήριξη του Συλλόγου Γονέων και της Ενωσης Γονέων Πολίχνης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα προβλήματα που δημιουργούνται στη διπλοβάρδια.

Επίσης, σε συμβολικό αποκλεισμό της επαρχιακής οδού Σουρωτής - Βασιλικών προχώρησαν, χτες, γονείς και μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου Βασιλικών, με αίτημα να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες και να παραδοθεί για χρήση το νέο κτίριο. Σημαντικά είναι και τα προβλήματα λειτουργίας νηπιαγωγείων στην περιοχή, κάποια από τα οποία λειτουργούν σε διπλοβάρδια! Πολλά είναι και τα κτιριακά προβλήματα όπου στεγάζεται και η ειδική αγωγή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ