Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ
Βαρύ το κόστος σπουδών λόγω λειψής μέριμνας

Σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζουν και φέτος οι πρωτοετείς φοιτητές των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Θεσσαλονίκης, ειδικότερα αυτοί που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους, καθώς οι οικογένειές τους καλούνται να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να ανταποκριθούν σε βασικές ανάγκες τις οποίες η «δημόσια και δωρεάν» ανώτατη εκπαίδευση δεν καλύπτει.

«Βρήκα σπίτι με 380 ευρώ και το χειμώνα με τα κοινόχρηστα από το πετρέλαιο, που πολλές φορές φτάνουν τα 150 ευρώ, θα πρέπει να πληρώνω 530 ευρώ το μήνα», λέει στον «Ρ» η Κατερίνα. Πέρασε φέτος στο Οικονομικό της Νομικής και δηλώνει πως, αν και είναι ακριβό το νοίκι, η επιλογή της ήταν καλή γιατί το σπίτι είναι καινούριο. Μάλιστα, αναφέρει πως «ειδικά στην περιοχή κοντά στα Πανεπιστήμια, είδα σπίτια χωρίς πάτωμα (με μουσαμά στο δάπεδο!) που τα έδιναν για 400 και 450 ευρώ».

Οσον αφορά τη στέγαση των φοιτητών του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ, σημειώνεται ότι διατίθενται από το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας 1.950 κρεβάτια. Ο αριθμός τους δεν καλύπτει τις ανάγκες παρά ενός πολύ μικρού μέρους των φοιτητών, ενώ ακόμα και αυτές οι ελάχιστες εγκαταστάσεις είναι προβληματικές.

«Σ' αυτά τα δωμάτια, μάλιστα, για ένα διάστημα είχαν χαλάσει ακόμα και οι πόρτες από τα ντους και αναγκάζονταν να κάνουν μπάνιο με τα μαγιό τα παιδιά(!)», λέει η Σοφία, πρωτοετής της Νομικής. Δεν έκανε καν αίτηση για την εστία, αφού, όπως αναφέρει, «οι γονείς μου προτίμησαν να στριμωχτούν οικονομικά, από το να μένω εκεί».

Βέβαια, το πρόβλημα δεν το έχουν μόνο τα ντους και οι τουαλέτες, τα οποία, σημειωτέον, είναι κοινά για όλο τον όροφο, αλλά γενικότερα όλες οι υποδομές των εστιών, οι οποίες είναι αρκετά παλιές. Εχουν γίνει μερικές ανακαινίσεις αλλά όχι εξ ολοκλήρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι καμία από τις εστίες δεν έχει ιατρείο και φαρμακείο, πλυντήρια, χώρους πολιτιστικών δραστηριοτήτων (πλην της Α΄ εστίας), μελέτης, διαδικτύου κλπ. Ακόμα, λείπουν συντηρητές, όπως υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κ.ά.

Ενδεικτικό της «μέριμνας» που προσφέρεται στους φοιτητές του ΑΠΘ είναι η «υπηρεσία εύρεσης στέγης». Η υπηρεσία αυτή υπάρχει στη διαδικτυακή ιστοσελίδα του ιδρύματος και στην οποία μπορεί να βρει κανείς ανακοινώσεις για σπίτια, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων έχει ενοίκιο πάνω από 300 ευρώ. Ειδικά στην περίπτωση που προστίθεται η φράση «κοντά στα πανεπιστήμια» τότε η τιμή της γκαρσονιέρας των 25 τετραγωνικών εκτοξεύεται στα 400 και 450 ευρώ!

Εκτός από τη στέγαση, ελλιπής είναι η μέριμνα και για τη σίτιση. Λιγότερο από το 10% του φοιτητικού πληθυσμού σιτίζεται καθημερινά στα εστιατόρια του ΑΠΘ, του ΠΑΜΑΚ, του ΤΕΙ Σερρών, του ΤΕΙ-Θ, καθώς έχουν κατασκευαστεί για να καλύψουν πολύ μικρότερες ανάγκες. Εξάλλου, χαρακτηριστικό είναι το ότι μόλις 0,16 λεπτά (!) είναι η αύξηση που έδωσε πέρσι το ΥΠΕΠΘ για τη σίτιση των φοιτητών, αυξάνοντας το ποσό των 1,64 ευρώ στα 1,80 ευρώ την ημέρα για κάθε φοιτητή...

Από την άλλη, χαράτσι και για τη μεταφορά αναγκάζονται να πληρώνουν οι φοιτητές, αφού χρεώνονται ακόμα και για την αγορά του χαρτιού των «πάσο»!

Μπροστά σ' αυτήν την άσχημη κατάσταση, η Πανσπουδαστική ΚΣ, με το σύνθημα «Νέα χρονιά - Νέοι αγώνες», καλεί τους φοιτητές να συσπειρωθούν και να διεκδικήσουν πραγματικά Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία, με δωρεάν μεταφορές και συγγράμματα, με δωρεάν και ποιοτική σίτιση και στέγαση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ