Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εφαρμόζεται η περικοπή των δωρεάν συγγραμμάτων!

Στην «καρδιά» του νόμου - πλαισίου το μέτρο που αδειάζει τις τσέπες των φοιτητών και εφαρμόζει την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων ιδρυμάτων

Το κόστος σπουδών εξακοντίζεται στα ύψη, η ιδιωτικοποίηση των δημοσίων ΑΕΙ επιβάλλεται με ταχύτατους ρυθμούς και οι φοιτητές ζουν μια νέα μεγάλη αναστάτωση στις σχολές τους, γιατί: Τους ανακοινώθηκε ότι πλέον θα μπορούν να παίρνουν δωρεάν μόνο ένα σύγγραμμα για κάθε μάθημα και τα υπόλοιπα θα τα αγοράζουν από το εμπόριο!

Η διάταξη του νόμου - πλαισίου για τη διανομή συγγραμμάτων, που επιβάλλει το δραστικό περιορισμό των δωρεάν συγγραμμάτων και είναι το πρώτο σκαλί για την πλήρη κατάργηση της δωρεάν διανομής, μπήκε από φέτος σε εφαρμογή σε σχολές των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Σύμφωνα με καταγγελίες, πρωτοετείς στο Πολυτεχνείο, όταν πήγαν να εγγραφούν έλαβαν και μια «κάρτα συγγραμμάτων», ενώ στο ΤΕΙ του Πειραιά έχουν αναρτηθεί στις γραμματείες και διανέμονται στους σπουδαστές λίστες συγγραμμάτων για όλα τα μαθήματα, από τις οποίες οι σπουδαστές πρέπει να διαλέξουν ένα για κάθε μάθημα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, για κάθε μάθημα προτείνεται το σύγγραμμα που διανεμόταν πέρσι δωρεάν και ένα - δυο επιπλέον.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Τμήμα Ηλεκτρονικής του ΤΕΙ Πειραιά, η λίστα αναγράφει δίπλα από κάθε προτεινόμενο σύγγραμμα, το ποσοστό της ύλης του μαθήματος που καλύπτει το συγκεκριμένο σύγγραμμα. Υπάρχουν, λοιπόν, περιπτώσεις μαθημάτων (π.χ. Φυσική α΄ εξαμήνου, οπτικές επικοινωνίες, μικροελεγκτές κ.ά.), όπου κανένα από τα προτεινόμενα συγγράμματα δεν καλύπτει από μόνο του το 100% της ύλης, πράγμα που σημαίνει ότι ο σπουδαστής θα εξαναγκάζεται να αγοράσει δεύτερο και τρίτο σύγγραμμα από το εμπόριο.

Και με μια γρήγορη δειγματοληπτική έρευνα για τις τιμές αυτών των βιβλίων, βρίσκουμε ότι μπορεί να κοστίζουν 25, 35, 50 ή ακόμα και 60 ευρώ το καθένα! Αν λάβει κανείς υπόψη του ότι σε κάθε εξάμηνο οι σπουδαστές έχουν πέντε με έξι μαθήματα, γίνεται κατανοητό ότι για να αγοράσουν έστω και ένα επιπλέον βιβλίο σε κάθε μάθημα, θα χρειαστούν γύρω στα 200 ευρώ! Και σε αυτό το κόστος δε συνυπολογίζονται οι σημειώσεις, οι φωτοτυπίες και τα βοηθήματα των εργαστηρίων, που και τα προηγούμενα χρόνια οι φοιτητές καλούνταν συχνά να πληρώσουν από την τσέπη τους...

Αναστάτωση σε σχολές και φοιτητές

Σύγκλητοι και Συνελεύσεις Σχολών και Τμημάτων είχαν από πέρσι εκφράσει ενστάσεις για το νέο σύστημα διανομής συγγραμμάτων και είχαν επισημάνει προβλήματα που τώρα εμφανίζονται στην πράξη. Για παράδειγμα, ο νόμος προβλέπει να προτείνονται για κάθε μάθημα τουλάχιστον δυο συγγράμματα, το καθένα από τα οποία θα καλύπτει το σύνολο ή το μεγαλύτερο μέρος της ύλης του μαθήματος. Αυτό στην πράξη όμως, όσο κι αν είναι πλούσια η βιβλιογραφία, δεν μπορεί να γίνει για όλα τα μαθήματα, λένε οι καθηγητές. Ετσι, εμφανίζονται «προτάσεις» για συγγράμματα που καλύπτουν μόλις το 20, το 30 ή το 50% της ύλης! Πολύ μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα σε σχολές και μαθήματα που δεν υπάρχει καν ελληνόγλωσση βιβλιογραφία σε δυο ή περισσότερα συγγράμματα, για το επιστημονικό πεδίο κάποιου μαθήματος...

Ακόμα μπαίνει το ζήτημα: Με τι κριτήριο θα επιλέξει ένας φοιτητής το σύγγραμμα για το μάθημά του; Με μπακαλίστικα κριτήρια, της εμφάνισης του βιβλίου, του αριθμού των σελίδων ή θα διαλέξει - όπως είναι και το πιο πιθανό - το πιο φθηνό βιβλίο; Φοιτητές και σπουδαστές σπρώχνονται από τα πρώτα τους βήματα να κάνουν «εκπτώσεις» στη γνώση και τις σπουδές τους με βάση το πορτοφόλι τους! Κάτω από το ψευδεπίγραφο «δικαίωμα επιλογής», επιβάλλεται στους φοιτητές να θεωρούν ατομική τους ευθύνη την υπόθεση της μόρφωσής τους, να χρεώνονται στις πλάτες τους τις συνέπειες της αντιλαϊκής και αντιεκπαιδευτικής πολιτικής.

Εφαρμόζεται η «καρδιά του νόμου - πλαισίου»

Αν και σε πολλές σχολές δεν έχουν γίνει ακόμα ανακοινώσεις για τα συγγράμματα, δε σημαίνει ότι το μέτρο δεν έχει γενικευμένο χαρακτήρα. Εξάλλου, όσες σχολές είχαν εκφράσει αντιρρήσεις ή αδυναμία εφαρμογής στη διάταξη πριν μερικούς μήνες, έλαβαν εκβιαστικές απαντήσεις από το υπουργείο Παιδείας του τύπου «ή την εφαρμόζετε ή κόβουμε τη χρηματοδότηση»!

Η κατάργηση των αποκλειστικά δωρεάν συγγραμμάτων είναι μια πλευρά του νόμου - πλαισίου που χτυπάει βάναυσα το - ήδη κουτσουρεμένο - δικαίωμα των νέων σε δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση ενώ εφαρμόζει τον πυρήνα αυτού του νόμου που δεν είναι άλλος από την «ιδιωτικοποίηση» των «δημόσιων» ΑΕΙ. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι προσπάθειες κατάργησης των δωρεάν συγγραμμάτων είχαν ξεκινήσει από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ (επί υπουργίας Γ. Παπανδρέου στην Παιδεία) και τώρα συνεχίζονται από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Είναι μεγάλες ακόμα οι ευθύνες των παρατάξεων όπως η ΔΑΠ που έλεγαν ψέματα και καθησύχαζαν τους φοιτητές ότι δήθεν δε θα περικοπούν τα δωρεάν συγγράμματα, αλλά και των δυνάμεων εκείνων (ΠΑΣΠ, ΑΡΕΝ, ΕΑΑΚ) που προέτασσαν στους φοιτητές άλλες, δευτερεύουσες πλευρές του νόμου αποπροσανατολίζοντάς τους (π.χ. κυνήγι κάλπης σε πρυτανικές εκλογές ή κριτική περί αυταρχικότητας και αποσπασματικότητας του νόμου).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ