Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Λαβρόφ: Εκκλήσεις για συνεργασία και φτηνός αντικομμουνισμός

Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας - ΗΠΑ, στο περιθώριο των εργασιών της ΓΣ του ΟΗΕ

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ δε θα πρέπει να σταματήσουν τη συνεργασία τους σε μια σειρά σημαντικούς τομείς, παρά τις διαφωνίες τους για τα ζητήματα του Καυκάσου, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, μετά τη συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη την Πέμπτη, με την Αμερικανίδα ομόλογό του, Κοντολίζα Ράις. Να σημειωθεί πως επρόκειτο για την πρώτη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών μετά τη σύγκρουση στη Νότια Οσετία.

Από τη μεριά της, η Κ. Ράις, για άλλη μια φορά, καυτηρίασε τις ενέργειες της Ρωσίας στον Καύκασο, τις οποίες χαρακτήρισε «σοβαρό λάθος», που, κατά την εκτίμησή της, «δημιούργησε τεράστιες δυσκολίες για την ίδια» τη Ρωσία.

Ο Σ. Λαβρόφ αναγνώρισε με τη σειρά του πως η γεωργιανή επίθεση στη Νότια Οσετία οδήγησε στην «ψύχρανση των σχέσεων Ρωσίας και ΗΠΑ» και εκτίμησε πως θα χρειαστεί χρόνος για να διευθετηθεί το ζήτημα, αλλά τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της συνεργασίας ΗΠΑ - Ρωσίας σε άλλους σημαντικούς τομείς. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως «ο πραγματισμός στις σχέσεις μας αρχίζει να επικρατεί πάνω στα συναισθήματα».

Προσπάθεια εξίσωσης της Οχτωβριανής Επανάστασης, με τις «έγχρωμες επαναστάσεις» σε Γεωργία, Ουκρανία

Μάλιστα ο Σ. Λαβρόφ, σ' ένα αντικομμουνιστικό παραλήρημα, πιθανότατα θέλοντας να κερδίσει τις εντυπώσεις της Κ. Ράις ή και άλλα ανταλλάγματα που προσδοκά η Ρωσία, σύγκρινε με θρασύτητα την Οχτωβριανή Επανάσταση του 1917 στη Ρωσία, με τις έγχρωμες ψευτο-«επαναστάσεις», στη Γεωργία (το 2003) και στην Ουκρανία (το 2004), για να καταλήξει πως «εμείς δε θεωρούμε σωστό να καταστήσουμε την επανάσταση φάρο της δημοκρατίας». Αλλο ένα δείγμα της σημερινής καπιταλιστικής Ρωσίας, που επιχειρεί να αμαυρώσει το σοσιαλισμό εναρμονισμένη με το γενικότερο αντικομμουνιστικό κλίμα που επιχειρείται να εγκαθιδρυθεί στην Ευρώπη, που εκφράζεται με την παραχάραξη της Ιστορίας και την προσπάθεια εξίσωσης του φασισμού με το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Κατά τα άλλα, στη συνάντηση συζητήθηκαν ακόμη τα ζητήματα των πυρηνικών προγραμμάτων του Ιράν και της ΛΔ της Κορέας.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ