Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ν/Σ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΕΠΙΒΑΤΩΝ
Αέρας στα πανιά της εφοπλιστικής ασυδοσίας

Καταψήφισε το ΚΚΕ το σχέδιο νόμου, καταγγέλλοντας την πλήρη προσαρμογή του στις αξιώσεις των εφοπλιστών

Σε μια περίοδο που οι νησιώτες και συνολικά οι επιβάτες των πλοίων μαστίζονται από την εφοπλιστική ασυδοσία που υποθάλπουν όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας κατέθεσε νομοσχέδιο για τα «δικαιώματα» και τις «υποχρεώσεις» των επιβατών στις ναυτιλιακές μεταφορές, με διατάξεις που επί της ουσίας οξύνουν την εφοπλιστική επιθετικότητα. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε χτες επί της αρχής από τους βουλευτές της ΝΔ.

Με το νομοσχέδιο επιβάλλεται νέο χαράτσι στους επιβάτες, αφού περιορίζεται στα 50 κιλά η δυνατότητά τους να μεταφέρουν αποσκευές χωρίς να καταβάλλουν ιδιαίτερο ναύλο, ενώ ο εφοπλιστής ευθύνεται για φθορά ή απώλεια αποσκευής μόνο εφόσον αυτές έχουν παραδοθεί για φύλαξη και έχει εκδοθεί σχετική απόφαση. Περιορίζονται επίσης οι εκπτώσεις σε άτομα με αναπηρία και σε παιδιά.

Καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, ο εισηγητής του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης τόνισε ότι αυτό είναι χειρότερο από το αντίστοιχο που είχε περάσει από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το 2007, αφού η κυβέρνηση έχει υποχωρήσει σε βασικά σημεία κάτω από τις πιέσεις των εφοπλιστών - ακτοπλόων. Για παράδειγμα, είπε, προβλεπόταν κύρωση σε βάρος του εφοπλιστή (καταβολή στον επιβάτη του εικοσαπλάσιου του εισιτηρίου) εάν αυτός παραβίαζε τη σύμβαση θαλάσσιας μεταφοράς, η οποία ως διά μαγείας εξαφανίστηκε από το υπό συζήτηση νομοσχέδιο. Ενδεικτικό των πιέσεων των εφοπλιστών είναι και το γεγονός ότι κατά την ακρόασή τους στην κοινοβουλευτική επιτροπή, είχαν απειλήσει ότι θα αποσύρουν τα πλοία τους από τις γραμμές εάν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις τους.

Για το ΚΚΕ, τόνισε ο Σ. Σκοπελίτης, η λύση για τα προβλήματα της ακτοπλοΐας βρίσκεται στη δημιουργία δημόσιου φορέα ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, ενταγμένου σε έναν κοινωνικοποιημένο τομέα μεταφορών στα πλαίσια του οποίου τα καράβια θα είναι λαϊκή περιουσία και θα δρομολογούνται για φθηνά και ασφαλή ταξίδια με βάση τις ανάγκες του λαού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ